Kilis’ten daha büyük! Antarktika’da devasa buzdağı anakaradan koptu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kilis’ten daha büyük! Antarktika’da devasa buzdağı anakaradan koptu

DÜNYA Haberleri

Antarktika buz sahanlığından yüzölçümü Kilis kadar olan büyük bir buzdağı koptu. Buzdağının İngiltere'nin Halley araştırma istasyonunun yakınında kırıldığı açıklandı.

National Geographic'e göre buzdağları, ‘buzul buzağılama’ adı verilen bir süreçte buzullardan kopan büyük buz parçalarıdır. Son olarak böyle bir olay Antarktika’da kayıtlara geçti. Dünyanın en güneyindeki en az nüfusa sahip kıta olan Antarktika’da 1550 kilometrekare büyüklüğündeki devasa bir buzdağı, 22 Ocak günü 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Rafından koparak ayrıldı. Kopan buzdağının büyüklüğünün, yüzölçümü 1521 kilometrekare olan Kilis ili kadar olduğunu belirtelim.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE ALAKALI DEĞİL'

Britanya Antarktika Araştırması'nın (British Antarctic Survey-BAS) yaptığı açıklamaya göre, Chasm-1 olarak bilinen çatlak, buz rafından tamamen sıyrıldıktan sonra koptu. Devasa buzdağının anakaradan kopması spekülasyonların aksine iklim değişikliğiyle alakalı görünmüyor.

Araştırma istasyonundaki geniş yüzen buz sahanlığının durumunu günlük olarak izleyen Britanya Antarktika Araştırması (BAS), buzağılama olayının zaten beklendiğini kaydetti.

BAS buzulbilimcisi Dominic Hodgson, “Bu buz parçalanması olayı bekleniyordu. Brunt Buz Sahanlığı'nın doğal davranışının bir parçası. İklim değişikliğiyle bağlantılı değil” dedi. Ayrıca araştırma istasyonunun bulunduğu buz sahanlığının şu anda son buzdağı buzağılama olaylarından etkilenmediğini de sözlerine ekledi.

Bununla birlikte, bir anakaradan buzdağlarının kopması buz akışının hızlanmasına neden olabilir ve ayrıca bölgedeki diğer çatlakların derinleşmesini de etkileyebilir.

ANTARKTİKA ISINIYOR

Bu son devasa buzdağı Antarktika’nın batısındaki Brunt Buz Sahanlığından son iki yılda kopan ikinci buzdağı. Şubat 2021'de, A74 olarak bilinen 1.270 kilometrekarelik bir buzdağı, 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığından ayrıldı. BAS, yeni buzdağının A74'ten biraz daha büyük olduğunu ve akıntı nedeniyle muhtemelen aynı yönde sürükleneceğini söyledi.

150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı, Antartika kıyısında her yıl 2 kilometre batıya doğru sürükleniyor. Sonucunda bölgede buz dağları ve büyük buz kütleleri oluşuyor. Öte yandan, 2022 yılında Antarktika, kayıtlara geçen en sıcak beşinci yılını gördü.

(NDTV)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...