Kim bu Afrika'yı titreten darbeci? ‘Kuzen’ darbesi 'Kara Kıta'ya korku saldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kim bu Afrika'yı titreten darbeci? ‘Kuzen’ darbesi 'Kara Kıta'ya korku saldı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Gabon’da yapılan seçimleri üçüncü defa Ali Bongo kazandı. Ancak Fransa’ya yakınlığı ile bilinen Bongo'ya karşı darbe yapıldı. Devrik lider ev hapsine alındı, yönetime ordu el koydu. Bu askeri darbe Afrika kıtasına tam anlamıyla korku saldı. İşte bu darbenin kilit ismi bir komutan ve üstelik devrik lider Ali Bongo ailesiyle de akrabalığı bulunuyor. Orta Afrika ülkesi Gabon'da 56 yıllık Bongo ailesini deviren darbenin kilit ismi General Brice Oligui Nguema'nın öyküsü...

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

 

Fransa’nın güdümündeki 'Kara Kıta' ülkeleri bir bir uyanıyor. Afrika’da başlayan askeri darbe adeta domino taşı etkisi gösterdi. Mali, Sudan, Gine, Burkina Faso, Nijer derken Orta Afrika ülkesi Gabon'da da ordu, yönetime el koydu.

Bir grup asker, 'Gabon 24' televizyon kanalına çıktı ve iktidarı ele geçirdiklerini duyurdu. ‘Barışı korumak’ için rejime son verdiklerini söyledi.

Biliyorsunuz Gabon’da yapılan seçimlerde 3. defa Ali Bongo seçimi kazanmıştı. Gabon ailesi Fransa’ya yakınlığı ile biliniyor. Bu darbe ile birlikte seçimle bu olay ile iptal edildi. İşte bu darbenin kilit ismi bir komutan var üstelik devrik lider Ali Bongo ailesiyle de akrabalığı bulunuyor. 

DEVRİK LİDERLE AKRABA 

Orta Afrika ülkesi Gabon'da 56 yıllık Bongo ailesini deviren darbenin kilit ismi General Brice Oligui Nguema, (Brays Oligui-Nu-Gu-Ema) geçiş hükümetinin liderliğine getirildi. Askerleri tarafından omuzlarda taşınan General Nguema'nın Bongo ailesiyle hem akrabalığı hem de uzun yıllardır yakın ilişkileri olduğu biliniyor. Ancak işler değişti. General Brice Oligui Nguema'nın babası da askerdi. Eğitimini Fas'ın Meknes kentindeki Fas Kraliyet Askeri Akademisinde tamamladı, ardından Gabon'un Ekvator ormanlarındaki Komando Eğitim Merkezinden mezun oldu.

General Nguema, askeri kariyerinin ardından eski Cumhurbaşkanı Omar Bongo'nun yaveri oldu ve Bongo'nun 2009'daki ölümüne kadar bu görevine devam etti.

ALİ BONGO İLE NGUEMA TERS DÜŞTÜ

Ali Bongo, babasının ölümünün ardından koltuğa oturdu ve Nguema ile arası açıldı. Komutan Nguema, Gabon'un Rabat ve Dakar Büyükelçiliklerine askeri ataşe olarak gönderilerek ülkeden uzaklaştırıldı. Nguema, 2019'da Cumhurbaşkanı Bongo'nun felç geçirmesinden bir yıl sonra, Ali Bongo'nun üvey kardeşi Frederic Bongo'nun yerine, Cumhuriyet Muhafızlarının istihbarat biriminin başına geçti ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüş yaptı.

Birkaç ay sonra Cumhuriyet Muhafızlarının Komutanlığına terfi eden Nguema, Cumhuriyet Muhafızları içerisinde doğrudan Ali Bongo'ya bağlı Özel Müdahaleler birimini kurdu ve zamanla bu birimi güçlendirdi.

Nguema'nın Bongo ailesiyle hem akrabalığı hem de uzun yıllara dayanan yakın ilişkileri olduğu biliniyor. Ülkede şu an da seçimi 3. defa kazanan Ali Bongo ev hapsinde tutuluyor. Sınırlar kapatıldı. Darbe sonrası Gabon'da faaliyet gösteren Fransız madencilik şirketi Eramet de bu ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Afrika ülkeleri 'Fransa rüyası'ndan uyanışa geçerken daha pek çok siyasi krize sahne olacak gibi duruyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...