İsveç'in NATO üyeliği önündeki son engel de kalktı! Türkiye'nin ardından Macaristan onay verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
İsveç'in NATO üyeliği önündeki son engel de kalktı! Türkiye'nin ardından Macaristan onay verdi

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi, İhlas Haber Ajansı

Türkiye'nin ardından Macaristan parlamentosu da İsveç’in NATO üyeliğine onay verdi. Böylelikle İsveç'in NATO'nun 32. müttefiki olma yolundaki önündeki son engel de kalkmış oldu.

İsveç’in NATO’nun 32’inci üyesi olması için artık önünde bir engel kalmadı. Türkiye’nin ardından Macaristan’da İsveç’in NATO’ya katılımına onay verdi. Macaristan parlamentosunda, yapılan oylamada İsveç’in NATO’ya katılımına 6’ya karşı 188 oyla kabul edildi. Oylamada sağcı "Vatan Hareketimiz" mensubu 6 parlamenter aleyhte oy kullandı.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNİN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

Vatan Hareketimiz mensubu parlamenterler, oylama nedeniyle Macar hükümetini vatana ihanetle suçlayarak, 3. Dünya Savaşına giden yolu veto eden tek siyasi hareketin kendileri olduğunu savundu.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, oylama öncesi tartışmalar sırasında parlamentoya İsveç’in üyeliğini onaylama çağrısı yapmış ve İsveç’in katılımının Macaristan’ın güvenliğine katkı sağlayacağını söylemişti. Macaristan, Türkiye’nin ocak ayında verdiği onayın ardından İsveç’in NATO’ya üyeliği önündeki son engel konumunda bulunuyordu.

Macaristan parlamentosu İsveç’in NATO üyeliğine onay verdi - 1. Resim

MACARİSTAN İSVEÇ'TEN SAVAŞ UÇAĞI ALACAK

Geçtiğimiz cuma günü Başbakan Orban, Budapeşte’de İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u ağırlamış ve iki liderin ortak basın toplantısında Macaristan’a İsveç uzay ve havacılık şirketi Saab tarafından üretilen 4 adet Saab JAS 39 Gripen çok maksatlı savaş uçağı satışı konusunda anlaşma sağlandığını duyurmuştu. Anlaşma, Macaristan’ın İsveç’in NATO’ya üyeliği üzerindeki engeli kaldıracağı yönündeki açıklamasının ardından geldi. Orban, İsveç’ten savaş uçağı alımının Macaristan’ın hava savunma kapasitesini ve NATO ittifakına olan bağlılığını artıracağını söylemişti.

Öte yandan, İsveç ve komşusu Finlandiya, Ukrayna’daki savaş sonrasında 2022 yılı mayıs ayında NATO’ya üyelik müracaatında bulunmuştu. İsveç öncesinde Finlandiya, geçtiğimiz nisan ayında ittifakın 31’inci üyesi olmuştu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...