Maraş depremleri Malta'da paniğe yol açtı: Sıra Akdeniz ve Balkanlar’da

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Maraş depremleri Malta'da paniğe yol açtı: Sıra Akdeniz ve Balkanlar’da

DÜNYA Haberleri

Türkiye’de meydana gelen iki şiddetli deprem ada ülkesi Malta’da paniğe yol açtı. Orta Akdeniz’de yer alan ve takımadalardan oluşan Malta’da ‘fısıltı gazetesi’ halk arasında Türkiye’deki depremlerden çıkan enerjinin Balkanlar’ı ve Akdeniz’i vuracağı yönünde dedikodulara neden oldu.

Geçtiğimiz hafta Malta’da, WhatsApp ve çeşitli sosyal medya ağlarında yaygın olarak paylaşılan bazı gönderiler, Türkiye'yi vuran depremin enerjisinin hareket ettiğini ve Malta'yı da vuracağını ileri sürdü. İlk olarak ‘The Watchmen's Earth and Space Connection’ adlı ABD merkezli bir Facebook sayfası tarafından paylaşılan bu gönderiler, Pazartesi günü yüzlerce kişi tarafından paylaşılarak ülkede deprem olacağı yönündeki endişeleri artırdı.

Bazı gönderilerde, "Şimdi tüm Akdeniz ve Balkanlar'da tetikte olmamız gerekiyor çünkü bu enerji yayılacak" ve “Modeller bu hafta sonu Malta yakınlarında güçlü bir işaret gösteriyor. Bu da tüm gözler Akdeniz ve Balkanlar'da demektir” gibi ifadeler yazıyordu. Üstelik Malta’da bazı televizyon kanalları da bu iddialara kulak asarak “Malta muhtemel bir deprem için hala tehlike bölgesinde. Türkiye'deki depremlerden enerji taşınacak” uyarısında bulundu.

UZMANLAR 'MALTA İÇİN TEHLİKE YOK' DEDİ

İngilizce yayın yapan haber kuruluşu Times of Malta iddiaları teyit etmek için uzmanlarla görüştü ve “Bu iddialar herhangi bir bilimsel kanıtla desteklenmiyor” diyerek konu olan iddiaları yalanladı. Haber kuruluşu, uzman görüşlerine yer verdi.

Maraş depremleri Malta'da paniğe yol açtı: Sıra Akdeniz ve Balkanlar’da

Malta'da deprem olacağı yönünde dedikoduları çıkaran Facebook sayfasının paylaşımı

Malta Üniversitesi Sismik İzleme ve Araştırma Grubu başkanı Pauline Galea, “Türkiye'deki depremler, Arap ve Anadolu levhaları arasında iyi bilinen bir sınır olan Doğu Anadolu fayı üzerinde oluyor. Malta, Afrika levhasının kuzey sınırında farklı bir fay hattı üzerinde.” şeklinde bilgi verdi.

Galea, depremlerin farklı uzak faylar boyunca seyahat etme ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Zira bir fay hattında meydana gelen bir depremin diğer fay boyunca sismik aktiviteyi etkilemesi mümkün olsa da bu genellikle iki fay birbirine yakın olduğunda gerçekleşir. Malta ve Türkiye iki ayrı ve uzak fay hattı üzerinde olduğundan, bu örnekte durum böyle değildir. Bu nedenle Malta'da meydana gelebilecek herhangi bir sismik aktivitenin Türkiye'yi vuran depremle ilgisi olmayacağı belirtildi.

DÜNYA VE UZAY BAĞLANTISI DA İDDİA EDİLDİ

Malta’da paniğe yol açan iddianın sahibi Oklahama City merkezli Facebook sayfası, ‘depremler, güneş patlamaları ve Dünyamızı etkileyen tüm uzay faaliyetleriyle’ ilgili de yayınlar yapıyor ve 878 binden fazla takipçisi var.

Facebook sayfası, deprem tahminleri için Blot Echo Wind Map adlı tekniği kullandıklarını belirtiyor. Ancak Filipinler'deki sismologlar ve jeologlar, bu tekniğin bilimsel olarak hiçbir temeli olmadığını ve bu tekniği kullanan görünüşte doğru tahminlerin, tahminlerin geniş doğasından kaynaklanan bir tesadüf olduğunu söyleyerek yöntemi çürüttü.

DEPREMLER ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?

Peki, depremler önceden tahmin edilebilir mi? Yeri gelmişken kısaca bu konuya da değinelim. Times of Malta, bu soruya da bir cevap verdi: Hayır, depremlerin ne zaman gerçekleşeceği ve kaç büyüklüğünde olacağı kısa vadede tahmin edilemez.

Avrupa Yerbilimleri Birliği, “belirli bir yerde belirli bir büyüklükte bir depremin ne zaman meydana geleceğini kısa vadede (günler, haftalar veya aylar) tahmin etmenin güvenilir bir yolu yok” diyor.

Aynı şekilde, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması, ne USGS ne de diğer bilim insanlarının hiçbir zaman büyük bir depremi öngöremediğini söylüyor. Bu konuda USGS yalnızca “USGS araştırmacıları, yalnızca belirli bir bölgede belirli bir yıl içinde önemli bir deprem meydana gelme ihtimalini hesaplayabilir” şeklinde bir değerlendirme yapıyor. 

(Kaynak: Times of Malta)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...