Moğolistan'ı 'Dzud' vurdu, 2 milyondan fazla hayvan donarak öldü

Düzenleyen: / Kaynak: euronews
- Güncelleme:
Moğolistan'ı 'Dzud' vurdu, 2 milyondan fazla hayvan donarak öldü

Dünya Haberleri  / euronews

Moğolistan, 'Dzud' olarak adlandırılan aşırı soğukların etkisinde. Hava sıcaklıkların bazı bölgelerde eksi 50 dereceye düştüğü ülkede 2 milyonu aşkın hayvan açlıktan ve donarak öldü.

Moğolistan'da hükümet aşırı soğuk ve kar nedeniyle kış boyunca 2 milyon 100 bin baş hayvanın açlıktan ve donarak öldüğünü söyledi.

Aralıktan mart ayına kadar şiddetli hava koşullarının yaşanabildiği ülkede hava sıcaklıkları bazı bölgelerde eksi 50 dereceye kadar düşebiliyor. euronews'te yer alan habere göre; Ancak Birleşmiş Milletler (BM) yakın tarihli bir raporunda, bu kışın normalden daha şiddetli geçtiğini belirtti. Rapor ayrıca ülkede 'Dzud' olarak adlandırılan aşırı soğuk dönemlerin sıklığı ve yoğunluğunun arttığına da dikkati çekiyor. 

DZUD 6 KEZ VURDU

Resmi istatistiklere göre, Moğolistan'da 2023 yılı sonunda koyun, keçi, at ve inek dahil olmak üzere 64,7 milyon hayvan bulunuyor. 

Ülkede son on yılda, 4,4 milyon baş hayvan Dzudlar yüzünden hayatını kaybederken 2022-23 kışı da dahil olmak üzere bu aşırı soğuk hava dalgalarının toplam 6 kez yaşandığı bildirildi. Geçen yazın kurak geçmesi nedeniyle hayvanların vücutlarında yeterli yağ oranını biriktirememesi de ölümlerin artmasında önemli rol oynadı. 

Dzudların en şiddetlisinin 10 milyondan fazla hayvanın öldüğü 2010-11 kışı olduğu belirtilirken bu sayı ülkedeki toplam hayvan sayısının dörtte birine denk geliyordu. 

Hükümet, ülkenin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan et ve kaşmir gibi önemli malların daha fazla kaybı önlemek amacıyla çobanlara saman yemi dağıtmak için bir kampanya başlatarak yardım sözü verdi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...