Moskova-Erivan kavgası büyüyor: Putin, Ermenistan'a giderse tutuklanabilir

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Moskova-Erivan kavgası büyüyor: Putin, Ermenistan'a giderse tutuklanabilir

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

ABD ile ortak tatbikata hazırlanan Erivan yönetiminin, Rusya lideri Putin’i tutuklattıracak Roma Sözleşmesi’ni Meclis’e getirmesi Moskova’yı kızdırdı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Ermenistan ve Rusya arasında gerilim tırmanıyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Rusya karşıtı açıklamalarına Moskova’dan sert cevap geldi. ABD ile 11-20 Eylül tarihlerinde yapılacak tatbikata ek olarak Erivan hükûmetinin Rusya lideri Vladimir Putin’i tutuklattıracak Roma Sözleşmesi’ni imza aşamasına getirmesi Moskova’yı kızdırdı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov “Gelişmeler endişe verici. Rusya’da yaşayan Ermeni sayısının Ermenistan’dan daha fazla olduğunu unutmasınlar” ifadeleri ile Paşinyan yönetimini tehdit etti.

SİSTEMLİ KOPUŞ

Paşinyan’ın “Ermenistan kurulduğu günden bu yana Rusya’ya bağımlı yönetim tarzı hata idi” sözleri ve ardından Ermenistan’ın, Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünden (KGAÖ) çıkacağı yönündeki ifadeleri gerginliği tırmandırdı.

Rusya’nın, Karabağ’da sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia eden Paşinyan “Rusya, kendi giriştiği veya girişmediği adımlar yüzünden bölgede etkisini kaybediyor. Rusya Federasyonu Laçin koridorunun kontrolünü ya yapamıyor, ya da yapmak istemiyor. Her ikisi de bize göre problemli” ifadelerini kullandı.

Azerbaycanlı Siyaset Bilimci Elhan Şahinoğlu, Erivan ve Moskova arasında sistemli bir kopuş yaşandığını öne sürdü. ABD ile yapılan müşterek tatbikatın gerilimi zirveye çıkardığını kaydeden Atlas Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Şahinoğlu “Kremlin son dönem Paşinyan’ın açıklamaları ve resmî girişimler sebebiyle Erivan’ı tarihin en sert uyarısında bulundu. Ermenistan mevcut hâli ile ordu, siyaset, bürokrasi, sanayi, ticaret, ekonomi dâhil tam olarak Rusya’ya bağımlı bir ülke. Bu yüzden kolay bir kopuş olmayacak” dedi.

Moskova-Erivan kavgası büyüyor: Putin, Ermenistan'a giderse tutuklanabilir

ETKİLERİ BÜYÜK OLACAK

Paşinyan’ın sürekli Putin’i suçlayan açıklamalar yaptığını belirten Elhan Şahinoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Ayrıca Rusya Devlet Başkanı’nı savaş suçlusu ilan eden ve Ermenistan, taraf olmadığı Roma Sözleşmesi’ni kabul etmeye hazırlanıyor. Yasayı 1 Eylül’de Meclis’e havale etti. Meclis’ten geçerse Putin artık Ermenistan’a gidemeyecek. Aksi durumda tutuklanması gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde yaptığı ‘Rusya’ya güvenlik açısından bağımlılık stratejik hata idi’ açıklaması da bir eksen değişikliği hazırlığı olarak okundu. İlginç olan Paşinyan, Rusya’nın Ermenistan’dan çıkarılmasını ve nüfuzunun kırılmasını istemekle birlikte herhangi bir alternatif sunmuyor."

NATO İLE PAZARLIK

Güney Kafkasya’da yaşanan krize dair son açıklama NATO’nun Avrupa Genişleme Komitesi Başkanı Gunther Fehlinger’den geldi. Fehlinger, Paşinyan hükûmetine “NATO’ya başvurun” ardından da ABD Başkanı Joe Biden’a “Ermenistan’ı koruyun” çağrısında bulundu.

Azerbaycan kanadı ise NATO ve Ermenistan arasında gizli pazarlıkların yapıldığını öne sürdü ve “ABD ya da NATO’nun Ermenistan’ı kimden nasıl koruyacağına açıklık getirilmeli” talebinde bulundu.

Elhan Şahinoğlu bu noktada ABD-Ermenistan tatbikatının zamanlamasına dikkat çekti ve "Her ne kadar askerî nitelik açısından sembolik olsa da bu manevra Moskova’ya güçlü bir mesaj anlamı taşıyor. ABD askerleri 11-20 Eylül döneminde Ermenistan’a gelecek ve Savunma Bakanlığına bağlı “Zar” Barışı Koruma Tugayı Eğitim Merkez Üssünde tatbikat yapacak. Bu çok önemli bir olay. Paşinyan’ın açıklamaları, NATO’dan yapılan çağrı düşünüldüğünde her şey organize bir plan dâhilinde gerçekleşiyor" beyanında bulundu.

RUS GÜÇLERİN SÜRESİ DOLUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde “Rus Barış Güçleri’nin süresi doldu” şeklinde bir çıkışta bulunduğunu hatırlatan Şahinoğlu "9 Kasım 2020 anlaşmasına göre Rus askerî varlığının Karabağ’da 1,5 yıl süresi kaldı. Gelişmeler, Karabağ konusundaki tıkanıklığı açmada önemli fırsatlar sunabilir ve 200 yıllık kronik meselelerin çözümünü kolaylaştırabilir. Ayrıca Türkiye, Şuşa konsolosluğunu bir an önce açmalı" dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...