Netanyahu’nun uykularına kaçıracak gelişme: Cezayir'de Cumhurbaşkanı Tebbun’a İsrail’e karşı savaşa girme yetkisi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Cezayir, Gazze’deki katliamlarını durdurmayan İsrail’e karşı dengeleri değiştirecek hamle bir hamle yaptı. Ülke parlamentosunda tüm vekillerin onayıyla Cumhurbaşkanı Tebbun’a İsrail’e karşı savaşa girme yetkisi verildi. Parlamentodaki oylama sırasındaki görüntüler dikkat çekti.

Hamas'ın 7 Ekim’de İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası Orta Doğu yeniden kan gölüne döndü. Hamas saldırılarını öne sürerek Gazze’yi abluka altına alan İsrail, kenti yerle bir etti, büyük sivil katliamlarına imza attı. Dünyanın tepkisine rağmen geri adım atmayan İsrail, karadan işgal için ise Gazze’yi tamamen kuşattı.

Binlerce Filistinlinin öldüğü bölgedeki tablo günden güne ağırlaşırken İsrail'e karşı devlet düzeyinde en somut ve büyük hamle Cezayir’den geldi.

Cezayir Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Tebbun’a İsrail’e karşı savaşa girme yetkisi verdi. Meclis’teki oylamaya tüm milletvekillerinin ‘evet’ demesi dikkat çekti. 

Kuzey Afrika'nın güçlü ülkelerden biri olan Cezayir'in bu kararı bölgedeki dengeleri değiştirmesi bekleniyor.

COŞKULU OTURUM KAMERAYA YANSIDI

Ülke parlamentosunda alınan karar büyük bir coşkuya neden oldu. Milletvekillerinin oylaması sırasın Filistin lehine sloganlar attığı görüldü. O anlar saniye saniye kameraya yansıdı.

CEZAYİR MECLİSİ 3 GÜN ÖCNCE OLAĞANÜSTÜ TOPLANMIŞTI

Öte yandan Cezayir Ulusal Halk Meclisi, İsrail'in Gazze Şeridi başta olmak üzere Filistin'deki saldırıları gündemiyle 3 gün önce olağanüstü toplanmıştı. Vekiller, Filistin atkıları takıp, Filistin bayrakları taşıyarak "Cezayir ordusu seninledir Gazze" sloganları atmıştı.

Dışişleri Bakanı Attaf, genel kurula hitaben, bugün İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik şiddetli saldırılarının sebebinin 7 Ekim ile beraber başlamadığına vurgu yaparak "İsrail'in Filistin'i tamamen haritadan silme girişiminin ileri bir aşaması olduğunu" dikkat çekmişti.

HUSİLER DE İSRAİL’E SAVAŞ İLAN ETMİŞTİ

Son olarak Yemen'deki İran destekli Husiler de geçtiğimiz hafta İsrail'e savaş açtıklarını duyurmuştu. Alarm durumuna geçen İsrail ise Kızıldeniz'e savaş gemileri gönderme kararı almıştı.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315'i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail'e göre 31 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 23'e yükselirken Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da 1 İsrail askeri öldü.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail, saldırılarda 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61 Filistinliyi öldürürken en az 32 bin kişiyi yaraladı.

Batı Şeria ve Kudüs'te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 138 Filistinliyi öldürdü.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterilirken İsrail ordusu El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurdu, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini bombaladı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 52 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.




Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bozkurt 4 Kasım 2023 14:44

Eyy yahudiler bekleyin İslam ordusu geliyor

Dursun Aydın 3 Kasım 2023 15:22

Cezayir parlamentosunu aldıkları cesur karar için kutluyorum körfezdeki satılmışlar nerede

Sonraki Haber Yükleniyor...