Norveç ve İspanya Filistin devletini resmen tanıyacak

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Norveç ve İspanya Filistin devletini resmen tanıyacak
Haber, Gelişmeler, Detay, Haber

Dünya Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, ülkesinin bu ay Filistin devletini resmen tanıyacağını duyurdu. Kuzey'den dünyaya duyurulan tarihi adımın ardından İspanya'da harekete geçti. İspanya Başbakanı Sanchez de 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı.

İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de katliam yaparken, bölgede tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Uluslararası arenada bambaşka bir süreç yönetiliyor.

NORVEÇ DUYURDU

Birçok ülke art arda Filistin devletini resmen tanırken Norveç hükümeti de Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde tanıyacağını duyurdu. Açıklamada, Filistin'in, Avrupa'daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanınacağı belirtildi.

İSPANYA'DAN TARİHİ ADIM

Norveç'ten yapılan açıklamanın ardından bir adım da İspanya'dan geldi. İspanya Başbakanı Sanchez, ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı. İrlanda da dün akşam Filistin'i resmen tanıyacağını duyurmuştu.

İSRAİL BÜYÜKELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRDI

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın Dublin ve Oslo'daki İsrail büyükelçilerini istişare için "derhal" ülkeye çağırdığı belirtildi. Büyükelçililerin, İrlanda ve Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını duyurması nedeniyle geri çağırıldığı ifade edildi.

TÜRKİYE'DEN "MEMNUNİYET" AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise "İspanya, İrlanda ve Norveç'in, Filistin Devleti'ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz." ifadelerine yer verildi.

140'A YAKIN ÜLKE FİLİSTİN'İ TANIYOR

Bugün 140'a yakın ülke Filistin'i tanısa da toprakları hala İsrail işgali ve ablukası altında bulunuyor. Bunun yanı sıra İngiltere, Fransa ve ABD gibi önemli Batı ülkeleri de Filistin devletini tanımıyor. Türkiye ise Filistin'i ilk tanıyan ve bağımsızlık mücadelesi veren Filistin halkına en büyük siyasi desteği sunan ülkeler arasında yer alıyor.

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...