Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Nükleer anlaşmanın onay süreci Obama'yı zorlayacak
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Nükleer anlaşmanın onay süreci Obama'yı zorlayacak

Son Güncelleme: 15 Temmuz, 2015 - 12:35
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Nükleer anlaşmanın onay süreci Obama'yı zorlayacak
Fotoğraf Başlığı Nükleer anlasmanin onay süreci Obama'yi zorlayacak

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın Kongre'deki onay sürecinin zorlu geçeceği tahmin ediliyor

Kaydet
a- | +A
ABD'de, İran ile sağlanan nükleer anlaşmaya yönetim olumlu, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunduğu Kongre şüpheli yaklaşırken, Amerikalı uzmanlar, Kongre'deki onaylama sürecinin hiç kolay geçmeyeceğine işaret ediyor.
İran ile 5+1 ülkelerinin yürüttüğü nükleer müzakerelerde dün uzlaşmaya varılmasının ardından, anlaşmanın yürürlüğe girmesinde rol oynayacak ABD Kongresi'ndeki onaylama süreci şimdiden merak konusu.
Tarihi anlaşmayı olumlu bulan yönetim kanadında ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın başarılı bir şekilde uygulanmasını önleyecek her türlü tasarıyı veto edeceğini açıkça ifade ederken her iki kanadında çoğunluğun Cumhuriyetçilerin ellerinde bulunduğu Kongre'den ise ABD'nin anlaşmaya varabilmek için çok fazla ödün verdiği, "kötü" bir anlaşma yapıldığı eleştirileri yükseliyor.
ABD Kongresi'nin anlaşmayı gözden geçirmek için 2 aylık süresi var. Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse Obama bu tasarıyı veto edebilecek. Daha sonra Senato'nun, Obama'nın vetosunun önüne geçmek için ret tasarısını üçte ikilik çoğunlukla, yani en az 67 senatörün desteğiyle kabul etmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Obama'nın, vetosunu korumak için 34 senatörü ikna etmesi yeterli olacak.
Senatörlerin, anlaşmanın onaylanması sürecinde "evet" veya "hayır" oyu kullanmaları için ikna edilebilmelerinin güç olacağına işaret eden Amerikalı uzmanlar da "iyi" diye nitelendirdikleri anlaşmanın, yaz aylarda yönetimle Kongre arasında çetin tartışmalara neden olacağını düşünüyor.
- "Beyaz Saray'ın büyük çaba sarf etmesi gerek"
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Duke Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Bruce Jentleson, sağlanan mutabakatı "iyi bir anlaşma" olarak nitelendirdi.
Jentleson, "Nükleer tesislerin denetlenmesi için oluşturulan mekanizma güçlü ve şeffaf" diyerek anlaşmanın Ortadoğu'nun daha istikrarlı bir bölgeye dönüşmesine önemli katkı sağlayacağını söyledi. Jentleson, mutabakatın ABD Kongresi'nde çok tartışılacağını ancak reddedileceğini düşünmediğini ifade etti.
Anlaşmanın Kongre'de kabul edilmesi sürecinde Beyaz Saray'ın çok büyük çaba sarf etmesi gerektiğini belirten Jentleson, Cumhuriyetçilerin çoğunluğa sahip olduğu Kongre'de anlaşmayı kabul etmedikleri takdirde sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklarını kaydetti.
"Bunun sonuçları sadece İran'ın nükleer silahlarına ilişkin olmayacak, aynı zamanda ABD, Rusya, Çin ve AB'nin belirli konularda birlikte çalışmasına da olumsuz etki edecek" diyen Jentleson, Kongre'nin anlaşmayı bloke etmeyeceğinden emin olduğunu ifade etti.
- "ABD anlaşmayı değerlendirmeli"
Merkezi Washington'da bulunan Silahların Kontrolü Derneğinin Silahsızlanma ve Tehditlerin Azaltılması Politikası Direktörü Kingston Reif de anlaşma için "iyi ve etkili" diyenlerden.
"Anlaşma iyi bir şekilde uygulanırsa silahların yayılmasının önlenmesi ve ulusal güvenlik açısından tarihi ilerleme olur" diye konuşan Reif, İran'ın nükleer silah elde edeceği tüm yolları tıkayacak anlaşmanın, aynı zamanda İran'ın gelecekteki eylemlerini de belirleyip engelleyeceğinin altını çizdi.
Reif, Obama yönetiminin İran'ın nükleer programına ilişkin politikasını sert bir şekilde eleştiren Cumhuriyetçilerin yanı sıra Demokratların da anlaşmayı kapsamlı bir şekilde inceleme ihtiyacı duyacağı söyledi. Reif, "Kongre'nin her iki kanadı da detaylı ve karışık olan anlaşmayı dikkatli bir şekilde inceleyerek anlaşmanın faydalarını ve alternatiflerini değerlendirmeli. İran'ın nükleer silah elde etmesinin tüm yollarını bloke eden uzun süreli etkili bir anlaşmanın yürürlüğü girmesi için zamanı israf etmemeli" dedi.
Anlaşmanın alternatifinin askeri operasyon olacağına işaret eden Reif, böyle bir yöntemin de İran'ın daha fazla nükleer silah elde etmeye odaklanmasına neden olacağını anlattı.
Reif, anlaşmanın İran'ın nükleer silah edinmesini önlemek için en iyi seçenek olduğunu belirterek "Bu iyi bir anlaşma ve ABD bunu değerlendirmelidir" ifadesini kullandı.
- "İran'ı mutlu kılacak ve diğerlerinin canını sıkacak bir anlaşma"
ABD Barış Enstitüsünün İran ve Kuzey Afrika konularındaki özel danışmalarından Daniel Brumberg ise nükleer anlaşma için, herhangi bir mutabakata varılmaması durumunda tarafları daha kötü pozisyonda bırakmış olacağından bu haliyle "eksik bir anlaşma" nitelendirmesinde bulundu.
Anlaşmaya ne iyi ne de kötü denebileceğini belirten Brumberg, "Bu, İran'ı mutlu kılacak ve diğerlerinin canını sıkacak öğeleri olan bir anlaşma. ABD için de aynısı geçerli. Ancak müzakerelerin çökmesi alternatifi ise hem İran hem de özellikle ABD için daha kötü olabilirdi" dedi.
İran'ın nükleer tesislerinin denetlenmesi ve Birleşmiş Milletler ambargolarının kaldırılması konularında ABD'nin istediklerini elde edemediğine işaret eden Brumberg, İran'ın geçmişte yaptığı nükleer faaliyetlerin askeri boyutları gibi anlaşmada belirli hususların da muğlakta bırakıldığını vurguladı. Brumberg, "ABD açısından bakıldığında kısacası anlaşma alternatifinden (hiçbir anlaşma sağlanmaması) çok daha iyi" yorumunda bulundu.
Danile Brumberg, Obama yönetimini, Kongre'de gelecek dönemde zorlu bir mücadelenin beklediğini kaydetti.
- "Bu yaz zor geçecek"
Düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezinin kıdemli uzmanlarından Harding Lang, anlaşmaya ilişkin, İran'ın nükleer silahlanmaya giden yollarının gelecek 10 ila 12 yıl için önünün kesildiğine dikkati çekerek uzlaşıyla "iyi bir iş çıkarıldığını" söyledi.
Anlaşmanın Kongre'de oylanması sürecinin zorlu geçeceğini belirten Lang, İran'a yönelik silah ambargosunun kaldırılması konusunun Kongre'deki çok sayıda kişiyi rahatsız edeceğini ifade etti.
Lang, "Senato'daki muhafazakar veya milliyetçi yönleri ağır basan Demokrat senatörlerin İran'a silah ambargosunun kaldırılması konusunda onaylarını almak güç olacak. Önünde sonunda zorlu işin üstesinden geleceklerdir ama bu yaz zor geçecek" dedi.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 15 Temmuz, 2015 - 12:35
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
  • 4
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD ilk verileri duyurdu
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD duyurdu
    Kaydet
  • 5
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
    Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Dünya Kupası'nın en küçük üçüncü ülkesinin hikayesi: Fakir ama gururlu
Dünya Kupası'nın en küçük üçüncü ülkesinin hikayesi: Fakir ama gururlu
Kaydet
Haftanın sanat ajandası | “Resmin Ritmi”
Haftanın sanat ajandası | “Resmin Ritmi”
Kaydet
İsrail, Kıbrıs’ta askerî üsler kuruyor! Siyonist rejim, yeni gerilim hattını seçti
İsrail, Kıbrıs’ta askerî üsler kuruyor!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası