Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Orban'dan İsrail'e çağrı: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan

Orban'dan İsrail'e çağrı: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan
Başlık ResmiOrban'dan Israil'e çagri: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, başkent Budapeşte'de ağırladığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkaran UCM'ye tepki gösterdi. Orban, Yahudiler için en güvenli yerin Macaristan olduğunu söyledi.

Kaydet
|

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de görüşen Başbakan Viktor Orban ve İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesini (UCM) hedef aldı.

UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'a resmi ziyarette bulunan Netanyahu, Macar mevkidaşı Orban'la görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Orban, başbakanlık görevine geldiği ilk yıllarda UCM'ye katılma kararı için imza attığını, bugün de ayrılmak için yine bu kararın altına imzasını koyduğunu söyledi.

Orban'dan İsrail'e çağrı: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan - 1. Resim
Başlık ResmiOrban'dan İsrail'e çağrı: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan - 1. Resim

"UCM, SİYASİ BİR MAHKEMEYE DÖNÜŞTÜ" SUÇLAMASI

Orban, "UCM'nin siyasi bir mahkemeye ve siyasi enstrümana dönüştüğünü, İsrail'e yönelik verilen kararın da bunun en açık göstergesi olduğunu" ileri sürdü.

Orban'dan İsrail'e çağrı: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan - 2. Resim
Başlık ResmiOrban'dan İsrail'e çağrı: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan - 2. Resim

BAKMADAN GEÇME
Netanyahu
HABER

Netanyahu'nun ziyareti dengelerini şaşırttı! Dünya, Macaristan'ın UCM kararını konuşuyor

"YAHUDİLER İÇİN EN GÜVENİLİR YER MACARİSTAN"

İsrail'in Macaristan'a yaptığı yatırımlardan memnun olduğunu, iki ülke arasında özellikle savunma sanayisi alanındaki işbirliğinin sürmesini ümit ettiğini kaydeden Orban, Avrupa'da Yahudi popülasyonunun en yüksek olduğu 3'üncü ülkenin Macaristan olduğunu, Musevi toplumunun en çok burada kendisini güvende hissettiğini anlattı.

Orban, "Hamas bayrağı Macaristan'da hiç dalgalanmadı, böyle de olmaya devam edecek." dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Avrupa'da ülkesini anlayan birkaç ülkeden birinin Macaristan olduğunu ileri sürerek, Orban'ı dostu olarak tanımladı.

NETANYAHU, UCM'YE "ÇÜRÜMÜŞ" İTHAMINDA BULUNDU

Netanyahu, Macaristan'ın UCM'den ayrılma kararına da değinerek, UCM'nin çürümüş bir yapı olduğunu, Budapeşte yönetiminin bu kararla antisemitizme karşı önemli bir adım attığını iddia etti.

Macaristan'ın İsrail'i, hem Avrupa Birliği'nde (AB) hem Birleşmiş Milletlerde (BM) cesurca savunduğunu belirten Netanyahu, İsrail olmadan Yahudiliğin olamayacağını, bu nedenle ülkesine yönelik söylemlerin antisemitizm olduğu iddiasında bulundu.

Macaristan, Netanyahu'nun ziyaretinin ilk gününde UCM'den ayrılma kararı alarak, UCM'den ayrılan ilk AB üyesi ülke oldu.

Orban'dan İsrail'e çağrı: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan - 3. Resim
Başlık ResmiOrban'dan İsrail'e çağrı: Yahudiler için en güvenli yer Macaristan - 3. Resim

UCM'YE TARAF ÜLKELER TUTUKLAMAKLA YÜKÜMLÜ

UCM, 21 Kasım 2024'te açıkladığı kararda, "Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü" İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurmuştu.

UCM'nin çıkardığı tutuklama emirlerinin uygulanması, mahkemenin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nün 86. ve 87. maddeleri gereğince taraf ülkelerin yükümlülüğünde bulunuyor.

Statünün 89. maddesi uyarınca Netanyahu ve Gallant'ın, UCM'ye taraf herhangi bir ülkeye seyahati durumunda, o ülkenin yetkili makamlarının kendilerini tutuklayıp Lahey'deki mahkemeye teslim etmesi gerekiyor.

UCM'nin kararına karşı çıkan Orban, Kasım 2024'te Netanyahu'ya garanti vererek, ülkesine ziyarette bulunması için davet etmişti.

BAKMADAN GEÇME
Kasım ayından sonra ilki yaptı! Netanyahu yakalama kararını hiçe saydı
HABER

Kasım ayından sonra ilki yaptı! Netanyahu yakalama kararını hiçe saydı

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.