Özbekistan'da eski Devlet Başkanı'nın kızı Gülnara Kerimova'ya ağır suçlama: Uluslararası suç örgütü yönetiyor

Düzenleyen: / Kaynak: Euronews
- Güncelleme:
Özbekistan'da eski Devlet Başkanı'nın kızı Gülnara Kerimova'ya ağır suçlama: Uluslararası suç örgütü yönetiyor

DÜNYA Haberleri  / Euronews

Özbekistan'da eski Devlet Başkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova'ya uluslararası suç örgütüne liderlik yaptığı suçlaması yönetildi. 10 yıldır hapiste bulunan Kerimova'nın milyonlarca dolar çaldığı, yöneticilere ve dünyanın farklı ülkelerindeki yetkililere rüşvet verdiğini iddia etti. Kerimova'nın İsviçre'de bulunan 857 milyon dolarlık malvarlığına da el konuldu.

Özbekistan’ın 1996 yılından öldüğü 2013 yılına kadar yöneten İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova, yolsuzluk suçlamasıyla 10 yıldır tutuklu yargılanıyor. Aynı zamanda İsviçre'deki şirketler üzerinden büyük bir rüşvet ağı kurduğu öne sürülen Kerimova hakkında iddianame hazırlandı. İsviçre'de federal savcılık, Kerimova hakkında rüşvet almak ve "Ofis" olarak bilinen bir suç örgütünü yönetmekle suçlayan bir iddianame sundu.

İsviçreli yetkililer, Özbekistan'da cezaevinde tutulan Kerimova'nın Asya ülkesinden milyonlarca dolar çaldığı, yöneticilere ve dünyanın farklı ülkelerindeki yetkililere rüşvet verdiğini iddia etti. Kerimova'nın milyonlarca doları aklayan uluslararası bir suç örgütünü yönettiği de kayıtlara geçerken, 857 milyon dolarlık mal varlığına el konuldu.

Federal Savcılık, Kerimova'nın 2001'den 2013'e kadar "Ofis" olarak bilinen, çok sayıda iş insanı ve şirketten oluşan bir suç örgütüne liderlik ettiğini, suç faaliyetlerini profesyonel bir iş olarak yürüttüğünü ve aynı zamanda şiddet ve yıldırmaya başvurduğunu belirtti.

Özbekistan'da eski Devlet Başkanı'nın kızı Gülnara Kerimova'ya ağır suçlama: Uluslararası suç örgütü yönetiyor

“STATÜSÜNÜ KULLANDI”

İddianamede, Özbekistan'ın telekom sektöründe faaliyet göstermek isteyen yabancı şirketlerin, "Cumhurbaşkanının kızı ve Özbek kamu görevlisi olarak ikili statüsünü istismar eden" ve kendisine sınırsız nüfuz sağlayan Kerimova'ya rüşvet vermek zorunda oldukları belirtildi.

İsviçre'deki bazı şirketler ve banka hesapları aracılığıyla kara para akladığı belirtilen Kerimova'nın 100'den fazla şirketi olduğu da belirtiliyor. Özbekistan'da diplomat olduğu için uzun yıllar boyunca dokunulmazlığı olan Kerimova, sık sık lüks yaşam tarzı ve partileriyle gündem oluşturuyordu.

AVUKATI İDDİALARI YALANLADI

Cenevre'deki avukatı Gregoire Mangeat, "Bütün iddiaları reddediyoruz. O masumiyeti için savaşacak. Organize suç örgütü teorisi tamamen saçmalık. Soruşturma başladıktan 10 yıl sonra ortaya atılan ve bir yıl önce İsviçreli bir savcının gündeme getirdiği bir iddia. Müvekkilim Kerimova, yaklaşık 10 yıldır cezaevinde tutuluyor ve ne zaman çıkacağı bilinmiyor" ifadesini kullandı.

Kerimova'nın İsviçre'deki avukatı ise iddiaları yalanladı.

Özbekistan'da eski Devlet Başkanı'nın kızı Gülnara Kerimova'ya ağır suçlama: Uluslararası suç örgütü yönetiyor

2013'TE EV HAPSİNE ALINMIŞTI

İsviçre, 2016 yılında babasının ölümünün ardından diplomatik dokunulmazlığını kaybeden Kerimova hakkında soruşturma başlatmıştı. Kerimova bir zamanlar başarılı bir iş kadını ve ülkesinin Cenevre'deki Birleşmiş Milletler temsilcisiydi.

Zimmetine para geçirme ve gasp suçlamalarıyla 2015 yılında beş yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra ev hapsi şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2019 yılında cezaevine geri dönmüştü. Öte yandan dava İsviçre Federal Ceza Mahkemesinde görülecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...