Peşmerge-PKK provokasyonu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Peşmerge-PKK provokasyonu

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kerkük, PKK ve peşmergelerin provokasyonu ile gergin bir gece geçirdi. Kentte Arap ve Türkmenlere dönük saldırılar başladı. Kürt provokatörler onlarca araç, ev ve işyerini ateşe verdi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Kerkük’te günlerdir süren Peşmerge tahriki çatışmaya dönüştü. Gün içerisinde şehir merkezine girmeye çalışan Peşmerge araçları tansiyonu yükseltti. ABD işgali sonrası Peşmerge’ye verilen Kerkük’te yüzlerce faili meçhul ile Arap ve Türkmenleri hedef alan baskı dönemini yeniden yaşamak istemeyen binlerce Kerküklü 5 gündür Şorav bölgesinde barışçıl  gösterilerini sürdürüyordu. Peşmerge araçlarının girişi ile hareketlenen kentte Kürtlerin yoğun olduğu Rahimava mahallesinde Arap ve Türkmenlere dönük saldırılar başladı. Kürt provokatörler onlarca araç, ev ve işyerini ateşe verdi. Ardından Ortak Operasyon Merkezi’ne yürüyen göstericiler yol boyu provokasyona devam etti. Irak ordu ve polis güçlerinin müdahalesi ile olaylar büyüdü ve 4 kişinin öldüğü çatışmada 10 sivil de yaralandı. Rahimava mahallesinde bir Irak güvenlik görevlisi keskin nişancı tarafından vurularak öldürüldü.

Kerkük Milletvekili Erşat Salihi provokasyon hedefleyen PKK militanlarının da kente girdiğini ve olayların fitilini ateşlediğini söyledi. Irak güvenlik kaynakları ise günlerdir bu olaylara hazırlık yapan Kürt provokatörlerin sivil kıyafetlerle Kerkük’e sızdırıldığı bilgisini paylaştı. Tansiyonun yüksek olduğu kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Öte yandan kente girmeye çalışan 80 araçlık Peşmerge gücü de Altınköprü’de durduruldu. Türkmenlerin  büyük bölümü Peşmerge’ye karşı gösterilere destek veriyor. ITC Sözcüsü Mehmet Seman, “Bağdat’ta Peşmerge ile pazarlıklar tüm Irak’ı iç savaşa sürükleyebilir. Bu sebeple yöneticileri Kerkük üzerinden farklı hesaplar yapmamaya davet ediyoruz” dedi. Kürt provokatörlerin silahlı olduğu ve Türkmen sivillere özellikle ateş açtığı anlar kamera kayıtlarına da yansıdı.
Başbakan Sudani, Genelkurmay Başkanı’nı acil olarak Kerkük’e gönderdi. Beraberinde kalabalık bir heyetle şehre gelen Irak Genelkurmay Başkanı, bir uzlaşı komisyonu kurulması ve bölgede güvenliğin sağlanması için çalışma başlattı.

SIKIŞAN PKK'DAN AŞİRETLERE RÜŞVET

Suriye’nin kuzeyinde, Arap aşiretlerinin terör örgütü PKK/YPG’ye karşı başlattığı isyan dalgası büyüyor. PKK ve destekçileri ayaklanan aşiretlere büyük rüşvetler teklif ederek isyanı bitirmelerini istiyor. Ayaklanan gruplara, yaşadıkları bölgelerde siyasi, ekonomik, askerî bir dizi ayrıcalık tanıma vaadinde bulundular. Bununla birlikte şu ana kadar hiç akıl etmedikleri petrol gelirlerinden de ciddi pay vermeyi teklif ettiler, ancak herhangi bir anlaşma olmadı.Terör örgütünün bir süre alıkoyduğu isimlerden Bekmişli Aşireti lideri Şeyh İsa Bozan, “Onların işgal ettiği beldelerde ırz, can ve mal güvenliği yok. Dine karşı düşmanlıklarını anlatacak kelime yok. Yüz binlerce kişiyi sırf onların zulmüne rıza göstermiyor diye topyekûn DEAŞ’lı olarak gösteriyorlar. Bunu da Batılıların desteğini sağlamak adına yapıyorlar” dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...