PKK ve Peşmerge İsrail safında

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
PKK ve Peşmerge İsrail safında

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

İşgalci İsrail, Gazze’ye taşıdığı PKK’lılara 2.200 dolar verecek. Peşmerge de İsrail safında savaştırmak üzere militan topluyor

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - İsrail adına Hamas’a karşı savaşmak için Gazze’ye giden terör örgütü PKK’nın ‘tarifesi’ belli oldu. Siyonist yönetimin 9 bin şekel (2.200 dolar) maaşa anlaştığı PKK teröristleriyle, ölüm ve yaralanma durumunda 25 bin dolar da tazminat vermek üzere sözleşme yaptığı öğrenildi. Hamas’ın tünellerine girip çıkamamaktan korkan İsrail’in, Gazze’ye kara saldırısında PKK’lı teröristleri kullanacağını geçen hafta ifşa etmiştik. Bu çerçevede Avrupa, Irak, Suriye ve ABD’den 2.000’e yakın terörist ve paralı askerin İsrail’e taşındığını duyurmuştuk. Terör iş birliğinde yeni detaylar ortaya çıktı. İsrail yönetiminin terörist başına Türk parasıyla 60 bin lira civarında ücret ödemeyi vadettiği belirlendi.

Bu arada Kuzey Irak’taki Peşmerge güçlerinin de İsrail safında cepheye sürüldüğü öğrenildi. İsrail ile Kuzey Irak Kürt Bölgesel yönetiminin ilişkisi yeni değil. Mesut Barzani’nin akamete uğratılan 2017 yılındaki bağımsızlık referandumuna en büyük destekten biri İsrail’den gelmişti. İsrail kurulurken çok sayıda Yahudi Kürt, Filistin’e göç etmişti. Hâlen İsrail’de 200 binin üzerinde Yahudi Kürt’ün yaşadığı belirtiliyor. Bir dönem İsrail Meclis Başkanlığına seçilen Mickey Levy onlardan biri. Geçmişten gelen ‘dirsek teması’, İsrail safında savaşma boyutuna kadar geldi. Barzani ve Talabani bölgelerinde İsrail’e militan toplamak için çağrılar yapılıyor. Bu çerçevede Şlomi Michaels ve Rafael Sadi’ye ait üç farklı kuruluş, Zaho kökenli Kürt Yahudi Dr. Mordehay Zaken’in kurduğu “Kürt İsrail Dostluk Birliği” ve İsrail’de faaliyet yürüten “Kürt Enstitüsü” ve “İsrail Yahudi Kürtleri” yapılanması gibi kuruluşlar etkin faaliyetler yürütüyor.

ÜÇ UÇAKLA TAŞINDI

Saha kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, İsrail’e bağlı kuruluşlar Kuzey Irak’taki Kürtlere 1958 yılından itibaren Tel Aviv rejiminin verdiği destekleri hatırlatarak yeni Peşmerge gönderilmesi için görüşmeler sürüyor. Ayn el-Arab Harap Işık Kampında İsrailli bir albay ve 7 kişilik ekibi, şehir savaşında tecrübeli isimler bulma faaliyetleri yürütüyor. Irak ve Suriye’den toplanan militanlara İsrail vatandaşı kimliği verildi. Bunlar üç uçakla İsrail’e taşındı. Son uçak 29 Ekim’de kalktı. İsrail’in cepheye sürdüklerinden sekizi çatışmalarda öldürüldü.

PKK ve Peşmerge İsrail safında

BİLGEN: BU BİR İNTİHAR

Eski HDP Milletvekili ve Sözcüsü Ayhan Bilgen, PKK ve diğer Kürt yapılardan İsrail’e verilen desteği ‘intihar’ olarak nitelendirdi. Bilgen “Kürtleri İsrail’e partner yapmaya çalıştıkları çok açık görülüyor. 100 yıl önce Ermenileri ayartan güçler, şu an Kürtlere yöneldi. Bu acımasız bir tuzak. Çok net söylüyorum, bu savaşta Kürtlerin yeri Gazze halkının ve Filistin direnişinin yanıdır. Güçlüye yakın durarak kazanım sağlarız düşüncesinde olanlar tarihî ihanet içerisindedir” dedi.

AYNISINI YAŞATIRLAR

İşgalci İsrail’in yanında saf tutan Kürtlerin, İslam dünyasında İsrail ile birlikte yeni hedef hâline geleceğini ifade eden Bilgen şu ikazda bulundu: İsrail, “arzımevut (vadedilmiş topraklar)” idealine yaklaşması durumunda Kürt coğrafyasında Filistin’de yaptığı vahşeti Kürtlere de uygulamaktan çekinmeyecektir. Kürtler büyük bir soykırım ve sürgün gerçeğiyle yüzleşmek durumunda kalacaktır. İsrail’le iş birliği Kürtlere hiçbir artı sağlamayacak. İsrail için Kürtlerin canı, medeniyeti, toprağı ve tarihi Filistinlilerden daha değerli değil. Kürtler sadece doğru yerde durarak tarihî kazanım elde edebilir. O yer kesinlikle İsrail’in yanı değil. İsrail zaten bu savaşın mutlak kaybedeni. Sadece güç ve katliam yolu ile yok oluş sürecini uzatmaya çalışıyor. ABD, Rusya ya da farklı bir küresel güçle hele hele İsrail’le iş birliği yapmak tarihî felakettir.

Netflix’te yayınlanan “Fauda” dizisinde oynayan Kürt şarkıcı ve aktör Idan Amedi, gönüllü olarak İsrail ordusuna katıldığını duyurmuş, Gazze Şeridi’nden görüntüler paylaşmıştı. Amedi’nin Kürtlere savaş çağrısı yaptığı görüntüler İsrail, televizyonlarında dönüyor. Bu arada PKK’nın Kandil’deki ele başlarından Duran Kalkan da Hamas’ı suçlayıp İsrail lehine propaganda yapmıştı.

CİBALİYE SALDIRISI SAVAŞ SUÇU

Gazze’deki hükûmetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun art arda üç defa bombaladığı Cibaliye Mülteci Kampında 195 kişinin hayatını kaybettiğini, 777 kişinin yaralandığını ve 120 kişinin de enkaz altında kaldığını duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi “Mülteci kampının bombalanması, savaş suçu anlamına gelebilecek orantısız saldırı” açıklamasında bulundu. Fransa da Cibaliye’nin vurulmasına tepki gösterirken “Ağır can kaybından endişe duyuyoruz” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, gazetecilerin; İsrail’in mülteci kampını vurmasının “savaş suçu” teşkil edip etmediği yönündeki sorusuna “Bu konuda hâlihazırda bakanlığın bir değerlendirmesi yok” diye cevap verdi. Gazze’deki hükûmet, İsrail’in bilinçli olarak mülteci kamplarını hedef aldığını belirtti.

NOTLAR...

> Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi UNOCHA, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki 20 fırından 11’ini bombaladığını açıkladı. 2,2 milyon kişinin yaşadığı Gazze’de şu an sadece dokuz fırın çalışabiliyor. Ancak bu fırınlar da yakıtın bitmek üzere olması sebebiyle unla ekmek yapmakta güçlük çekiyor.

> Rusya’nın BM temsilcisi Vasily Nebenzya, BM Genel Kurulu’nun acil özel oturumunda, İsrail’in işgalci bir güç olması sebebiyle kendisini savunma hakkının bulunmadığını söyledi.

> Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Gazze’de binlerce çocuk ve yetişkinin hayatını kaybettiğine dikkati çekerek “İsrail, uğradığı saldırıya beklenecek mantıklı tepkinin çok ötesinde karşılık verdi” dedi.

> BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda 70 ajans çalışanının öldüğünü bildirdi.

> Birleşik Arap Emîrlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid en-Nahyan, Gazze Şeridi’nden 1.000 Filistinli çocuğun aileleriyle birlikte ağırlanarak her türlü tıbbi ihtiyaç ve bakımlarının yapılıp, ülkelerine dönene kadar devlet hastanelerinde tedavi edilmeleri için talimat verdi. 

> Lübnan’daki Hizbullah, İsrail’e ait silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüğünü bildirdi.

> İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 52 cami tamamen yıkıldı, 110 cami ise hasar aldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...