Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını 12 bine çıkardı

Düzenleyen:
Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını 12 bine çıkardı

DÜNYA Haberleri

Polonya, Belarus sınırından ülkeye girmeye çalışan göçmen grubunu önlemek için sınırda görev yapan asker sayısını 12 bine çıkardı.

Polonya ve Belarus arasındaki gökmen krizi tırmanıyor. Polonya hükümeti, büyük bir göçmen grubunun Belarus'tan ülkeye girmeye çalışması üzerine doğu sınırındaki güvenliği arttırdı. Sınırda görev yapan asker sayısını 12 bine çıkaran Polonya, Belarus'u gerginliği tırmandırmakla suçladı.

POLONYA BELARUS'U SUÇLADI 

Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını 12 bine çıkardı

Polonya, Belarus sınırından ülkeye girmeye çalışan göçmen grubunu önlemek için sınırda görev yapan asker sayısını 12 bine çıkardı.

Polonya Özel Birimler Bakanlığı Sözcüsü Stanislaw Zaryn yaptığı açıklamada, son günlerde ülkenin Belarus sınırında bekleyen göçmen sayısında büyük artış yaşandığını belirterek, Belarus'un sınırda gerginliği kasıtlı olarak tırmandırdığını ileri sürdü. Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım kararının ardından Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Polonya, Litvanya ve Letonya'da durumu istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ifade eden Sözcü Zaryn, Lukaşenko'yu yapay bir göç güzergahı oluşturarak, göçmenleri alaycı bir şekilde sömürmekle suçladı.

Polonya Milli Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ise, sınırda durumun oldukça gergin olduğunu kaydetti. Belarus ordusu ve güvenlik güçlerinin kontrolünde büyük bir göçmen grubunun Polonya'nın doğusundaki Kuznica sınırına akın ettiğini belirten Blaszczak, bölgede görev yapan asker sayısını 12 bine çıkardıklarını aktardı. Sınırın Belarus tarafında bekleyen göçmenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Blaszczak, sınırda görev yapan asker, polis ve sınır koruma görevlilerine minnettar olduklarını ifade etti.

Polonya Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabı üzerinden sınırda yaşanan göçmen gerginliğindeki son durumu gösteren görüntüler yayınlandı. Görüntülerde çok sayıda göçmenin Polonya sınırına akın ettiği görülürken, göçmenlerden bazılarının ellerinde kürek ve ağaç dallarıyla Polonya askerlerinin ördüğü dikenli telleri yıkmaya çalışması dikkat çekti. Havanın soğuk olması nedeniyle göçmenlerin sınır boyunda ateşler yakarak ısınmaya çalışması da görüntülerde yer aldı.

BÖLGEDE OHAL İLAN ETMİŞTİ

Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını 12 bine çıkardı


Polonya, Belarus sınırında geçtiğimiz yaz aylarından itibaren yasa dışı göçmen akınında artış yaşanması üzerine 3 Eylül'de ülkenin doğusundaki 183 yerleşim yerinde 30 günlüğüne olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. Lubusz ve Podlaski bölgesindeki 183 yerleşim yerinde her türlü toplantı, yürüyüş, kitlesel etkinlik düzenlenmesini yasaklayan, kolluk kuvvetlerine belirli mekan ve bölgelerde belirli saatlerde bulunmayı yasaklama yetkisi veren ve söz konusu bölgelere yalnızca burada yaşayan ya da çalışan vatandaşların girişine izin veren OHAL uygulaması, geçtiğimiz ekim ayı başında 60 gün süreyle yeniden uzatılmıştı.

POLONYA, BELARUS SINIRINI KAPATTI

Polonya yönetimi, büyük bir göçmen grubunun yasadışı olarak ülkeye girmeye çalışması üzerine Belarus sınırındaki Kuznica sınır kapısını geçişlere kapatırken, Başbakan Mateusz Morawiecki ve Milli Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak tansiyonun yüksek olduğu bölgeyi ziyaret etti.
Polonya yönetimi, çok sayıda yasadışı göçmenin dün Kuznica sınırından kaçak olarak ülkeye giriş yapmaya çalışması üzerine Belarus sınırındaki Kuznica sınır kapısını kapattı. Sınır kapısı bu sabah yerel saatle 07.00 itibarıyla tüm yolcu ve ticari geçişlere kapatılırken, Belarus'a giriş yahut çıkış yapacaklar Terespol ve Bobrowniki sınır kapılarına yönlendirildi. Dün düzenledikleri protesto gösterisiyle sınırına akın eden göçmenlerden bazılarının ellerinde kürekler, ağaç dallarıyla Polonya askerlerinin ördüğü dikenli tellerden oluşan bariyerleri yıkmaya çalışması üzerine Polonya, bölgede görev yapan asker sayısını 12 bine çıkarmıştı.




Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...