Prigojin'in kalemi 24 Haziran'da kırılmış

- Güncelleme:
Prigojin'in kalemi 24 Haziran'da kırılmış

Dünya Haberleri

“Wagner’in patronu ile kurmaylarını taşıyan uçak vuruldu mu, düştü mü?” Rus uzmanlar “Bu bir infaz şovuydu. Putin, Prigojin’in kalemini kırdı” diyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Wagner patronu Yevgeniy Prigojin’in ve kurmaylarının bulunduğu uçağın vurulduğu ya da içeriden yapılan sabotaj sonucu mu düştüğü ile ilgili tartışmalar sürüyor. Rus istihbaratına teorik dersler de veren Moskova’da görevli bir akademisyen, Prigojin’in öldüğü uçakta 23 Haziran isyanını planlayan tüm isimlerle birlikte bu yapının güvenlik ve Afrika sorumlularının da öldürüldüğünü aktardı. Olaylar dizesini bir tür “kontrollü kaos” olarak nitelendiren Rus uzman “Putin, Prigojin ile ilgili kararını 24 Haziran günü vermişti. 23 Ağustos gecesi de çok açık bir biçimde bizimle kimse silahlı müzakere yapamaz dedi” diye konuştu. Bu olayla birlikte Rusya lideri Vladimir Putin’in sarsılan itibarını yeniden tamir ettiği; Prigojin’in ölümü ile Suriye, Afrika, Libya ve Ukrayna’da gerçekleşen sayısız insan hakları ihlallerini Wagner’e mal ederek bir anlamda kendisini akladığı yorumları yapılıyor. 

İstatistiklere göre Putin iktidarında daha önce 17 muhalif siyasetçi, STK temsilcisi, iş adamı, sanatçı, yazar ve eski Rus istihbarat görevlisi ile iş adamı ülke dışında özel yöntemlerle öldürüldü. Ülke içerisinde gerçekleşen suikast sayısı ise 55 olarak kaydedildi. 

VERİLEN GÜVENCEYE İNANDI

Uçağın düştüğü saatlerdeki ikinci uçak bilmecesi, akıllara bir tür perdeleme senaryosunu getirdi. Rusya uzmanı Zaur Mammadov, Wagner patronunun Kremlin’den aldığı güvenceye inandığını söylerken Wagner kanalına konuşan bir yönetici “Prigojin, Putin’in kendisini affettiğinden ve yeni bir sayfa açtığından çok emindi. Bu sebeple o uçağa bindiler” diye konuştu. Wagner yöneticisi, Prigojin’in daha önce küçük denemelerle bu güvenceyi sınadığını ve ardından devlet içerisindeki bağlantılarına inanarak Rusya hava sahasında rahat hareket ettiğini anlattı. 

Olay anında Putin’in, Kursk savaşının yıl dönümünde konuşma yaptığını ve bazı göndermelerde bulunduğunu belirten Mammadov “Bu hadise ile Rusya’da ‘sistemi sabote’ affedilmez bir suç prensibi tescillendi. Yevgeniy Prigojin, Dmitriy Utkin, Valeriy Chekalov üçlüsünün ölümü Wagner’in sonu oldu. Wagner’in bu noktadan sonraki tehditleri anlamsız. Bundan sonra yeni bir formatla ordu bünyesine entegre edilecek” tespitinde bulundu.

ÖLÜM DEĞİL, İNFAZ ŞOVU!..

Wagner tarafından katledilen gazeteci Orhan Cemal’in yakın arkadaşı Fuat Abbasov da olaya ilişkin çarpıcı bir yorumda bulundu. Daha önceki infazların sessiz ve daha sade yöntemlerle gerçekleştirdiğine dikkat çeken Abbasov, Moskova’da 21 yıl görev yaptığını ve Wagner’i yakından izlediğini belirtti. Abbasov “Suriye, Libya, Ukrayna ve Afrika’da bu militer grup üzerinden olağanüstü faaliyetler yürütüldü. Arkadaşım Orhan Cemal de Afrika’ya gitti ve bu sıra dışı hadiselerin bir kısmına şahitlik etti. Onun gördüklerinden korkan Wagner, orada kendisini öldürdü. Ardından beni hapisle cezalandırdılar ve sonrasında Azerbaycan iademi istedi ve Wagner’in hışmından kurtulmayı başardım” diye konuştu. Rusya’nın Wagner’den vazgeçebileceğini ancak yerine yeni yapılar ihdas edeceğini vurgulayan araştırmacı Abbasov “Putin bugüne kadar Arap ülkeleri, Afrika, Türkiye ve Avrupa dâhil birçok coğrafyada muhaliflerinin infaz emrini verdi. Şimdiye kadarki tüm infazlar Navalny, ajan Litvinenko, iş adamı Aleksander Perepilichnyy, gazeteci Anna Politkovskaya, aktivist Vladimir Kara-Murza, Sergey Skripal, çok sayıda Çeçen, Ukraynalı muhalif isim boğularak, zehirlenerek ve geleneksel silahlı suikast yöntemleri ile öldürüldü. Ancak Wagner patronu ve kurmaylarının ölümü olağanüstü bir infaz şovu olarak planlandı ve tatbik edildi” yorumunda bulundu.

PUTİN, KGB’DE İNFAZ BİRİMİNDE GÖREVLİYDİ

Eski bir KGB ajanı olan Vladimir Putin’in servis içerisinde uzun yıllar SSCB’ye ihanet eden isimlerin infazı ile ilgili görevlerde bulunduğu ortaya çıktı. Suikast dairesi bünyesinde saha ajanlığı ve yöneticilik yaptığı aktarılan Putin, hâlen KGB altyapısını kullanarak tüm dünyadaki bağlantılarını koruyor. Tvest bölgesinde düşen uçak ve içerisindeki 7 Wagner kurmayı ile ilgili yapılan değerlendirmeler ise “Prigojin o isyanı sonlandırmamakla kendi idam fermanını imzalamıştı. Silah bırakması Putin’in kendisine hazırladığı sonu kaçınılmaz kıldı ve tüm planlayıcılarla birlikte bilinen sonu yaşadı” oldu.

İNİŞ TAKIMIINA PATLAYICI KONULDU

Rus medyası uçağın pilotu Artem Steponov’u şüpheli isimler arasında gösteriyor. Düşen uçağın kuyruk kısmının 5 kilometre uzakta bulunması iniş takımı bölmesine patlayıcı yerleştirilmiş olabileceği yorumlarına yol açtı. Prigojin’in olaydan kısa süre önce yaptığı, ‘Hepimiz cehenneme gideceğiz ama orada lider biz olacağız’ sözleri de Rus medyası tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Prigojin’e dair bir diğer çarpıcı iddia da ölümünden kısa süre önce Putin rejimine dair çok kritik bilgileri bir havuzda topladığı ve öldürülmesi hâlinde bunların servis edilmesini istediği yönünde. Eli kanlı yapı niteliği taşıyan Wagner’in Suriye, Libya, Afrika ve Ukrayna genelinde 30 bini aşkın sivilin ölümünden doğrudan sorumlu olduğu kaydedildi. Başta altın, uranyum, fosfat, petrol, tarihî eser kaçakçılığı olmak üzere girdiği ülkeleri yağmalayan Wagner’in tarihe karışmasında birçok ülke siyaset, ekonomi ve askerî yapısının da doğrudan etkileneceği belirtilmekte.

PUTİN: CİDDİ HATALARI VARDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ay önce Kremlin rejimine karşı ayaklanma başlatan Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in ölümüne ilişkin açıklamalarda bulundu. 
Prigojin’in ailesine başsağlığı dilediğini açıklayan Putin, “Prigojin’i 90’lı yıllardan beri tanıyorum. Prigojin yetenekli bir iş insanıydı. Araştırmacıların açıklamalarını bekliyoruz. Bilirkişi raporu zaman alır. Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...