Hızlı vatandaşlık, yüksek maaş... Rusya kancayı Amerika ülkesine taktı: Ukrayna cephelerine gidiyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: Insider
- Güncelleme:
Hızlı vatandaşlık, yüksek maaş... Rusya kancayı Amerika ülkesine taktı: Ukrayna cephelerine gidiyorlar

DÜNYA Haberleri  / Insider

Rusya, vatandaşlık teklifi yaparak Kübalıları Ukrayna'da savaşmaya teşvik ediyor. Üstelik iddialara göre, ortalama bir Kübalının bir yılda kazandığından daha fazla maaş teklifi sununca, çok sayıda Kübalı Rusya'ya gitmeye başladı.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana on binlerce askerini kaybetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha fazla kişinin zorunlu askerliğe alınacağını açıklamasıyla on binlerce Rus erkek ülkeden kaçtı. Bunun üzerine Rusya, Ukrayna cephelerinde savaşacak paralı yabancı askerleri aramaya koyuldu. 

Reuters'ın haberine göre, Rus hükümeti, vatandaşlık ve Kübalıların kendi ülkelerinde kazandıkları maaşlardan daha fazlasını kazanma vaadiyle yoksul Kübalıları Ukrayna cephelerine gönderiyor.

24 yaşındaki Cristian Hernandez, "Neredeyse tüm arkadaşlarımız oraya gitti" dedi. Haber ajansının röportaj yaptığı bir adam, Rusya'ya giden 100'den fazla kişiyi şahsen tanıdığını söyledi.

Eylül başında, Rusya'nın sadık bir müttefiki olan Küba hükümeti, vatandaşlarının silah altına alınmasını "insan kaçakçılığı ağının" parçası olarak tanımladı.

SİVİL İŞÇİ OLARAK GİTTİLER, KENDİLERİNİ CEPHEDE BULDULAR

Bazı Kübalılar, kamyon şoförü ya da inşaat işçisi gibi sivil işlere alındıktan sonra kendilerini savaş bölgesinde bulduklarını söyleyerek durumdan şikayetçi oldu. Ancak haber ajansının görüştüğü Kübalılar, genel olarak Rusya tarafından hangi işlere kaydolduklarını bilmediklerini söyledi. 

Başka bir Kübalı tarafından WhatsApp üzerinden işe alındıklarını anlattılar. Mesajlarda, kendisini 'Dayana' olarak tanımlayan bir kadının, kendisine mesaj gönderen kişilere hızla bir sözleşme teklif ettiği görülüyor.

Reuters, incelediği bir mesajda Rus biriminin Kübalı kişiye, "Bu, vatandaşlık almanızı sağlayan Rus ordusuyla yapılan bir sözleşmedir" ifadesini kullandığını ileri sürdü.

YÜKSEK MAAŞ TEKLİFİYLE KÜBALILARI KENDİNE ÇEKİYOR

Rusya aynı zamanda ortalama maaşın ayda 200 doların altında olduğu bir ülkede yaşayanlara nispeten cömert koşullar da sunuyor. 'Dayana'nın sunduğu şartlara göre, yalnızca imza bonusu ayda 2 bin doların biraz üzerinde; yıllık maaş ise yaklaşık 25 bin dolar. 

Rusya'daki bir eğitim kampında bulunan Kübalı bir adam, "Buradaki herkes ne için geldiklerini biliyordu. Savaş için geldiler" dedi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...