Rusya: Seyreltilmiş uranyum mermileri kansere yol açıyor! ABD'den yanıt geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Rusya: Seyreltilmiş uranyum mermileri kansere yol açıyor! ABD'den yanıt geldi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Rusya, M1 Abrams tanklarından kullanılacak seyreltilmiş uranyum mermilerinin kanser vakalarında artışa neden olduğuna yönelik iddialarını yalanladı. Pentagon sözcüsü Singh, "Seyreltilmiş uranyum mermilerinin sağlığa etkileri açısından, Rus yetkililerin iddialarını reddediyoruz." ifadesini kullandı.

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik son yardım paketinin içerisinde yer alan seyreltilmiş uranyum mermileri ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Rusya’nın mermilerin kullanılmasının hastalıklara yol açacağına yönelik açıklamasına ABD’den yanıt geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kremlin'in "ABD'nin Ukrayna'ya vereceği seyreltilmiş uranyum mermilerinin sağlık için tehdit olabileceği ve kansere yol açabileceği" açıklamasını reddetti. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Kremlin'in "ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği seyreltilmiş uranyum mermilerinin sağlığa zararlı olduğu ve ABD'nin bunun sonuçlarından sorumlu olacağı" açıklamasını sorması üzerine Singh, "Seyreltilmiş uranyum mermilerinin sağlığa etkileri açısından, Rus yetkililerin iddialarını reddediyoruz." ifadesini kullandı.

ABD’DEN LÖSEMİ VURGUSU

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC), bu mermilerin kansere yol açtığına ilişkin herhangi bir kanıta ulaşmadığını belirten Singh, şunları kaydetti:

"Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü de uranyum ya da seyreltilmiş uranyuma maruz kalan alanlarda lösemi ya da diğer kanser vakalarında artış gözlememiştir.Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bile, seyreltilmiş uranyuma maruz kalmak ile kanser vakalarındaki artış arasında bir bağı kanıtlayamamıştır. Dolayısıyla bu iddiaları reddediyoruz."

Rusya: Seyreltilmiş uranyum mermileri kansere yol açıyor! ABD'den yanıt geldi

BLİNKEN, KİEV ZİYARETİNDE DUYURDU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya ziyareti sırasında, bu ülkeye yönelik 1 milyar dolarlık yeni yardım paketi açıklamıştı. Pentagon ise paket kapsamında, Ukrayna'ya ilk kez seyreltilmiş uranyum mermileri gönderileceğini bildirmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu karara tepki göstererek, "Seyreltilmiş uranyum mermilerinin kullanılmasının sonuçlarının sorumluluğu tamamen ABD'nin olacaktır." açıklamasını yapmıştı.

Bu mühimmatların kullanımının daha önce onkoloji ve diğer hastalıklardan muzdarip insan sayısını artırdığını belirten Peskov, bu sorunların, mühimmatların kullanıldığı bölgelerde bulunanların sonraki nesilleri üzerinde de hissedildiğini dile getirmişti.

TESLİMAT TARİHİ KESİNLEŞMEDİ

Rusya’nın sert tepki gösterdiği seyreltilmiş uranyum mermileri ABD’nin tedarik etmeyi vaat ettiği M1 Abrams ana muharebe tanklarında kullanılacak. Blinken’ın açıkladığı 1 milyar dolarlık yardım paketinin içerisinde yer alan mermilerinin teslim tarihiyle ilgili henüz resmi bir tarih verilmedi.

Teslimat tarihi henüz kesinleşmeyen mermilerin, sonbaharda sahada olmasının beklendiği ifade edildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...