Siviller ölüyor, dünya izliyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Siviller ölüyor, dünya izliyor

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Hamas’ın başlattığı “Aksa Tufanı”na karşı İsrail, havadan ve karadan saldırıya geçti. Gazze’ye bomba yağdıran İsrail “savaş hâli” ilan etti. Netanyahu “Bu savaş uzun ve zor olacak” dedi. Öte yandan devam eden çatışmalarda bilanço ağırlaşıyor. Son gelen bilgilere göre, 91'i çocuk olmak üzere 436 Filistinli öldü. İsrail’in kaybı da 700’ü geçti.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayı’nın önceki gün erken saatlerde başlattığı “Aksa Tufanı” isimli saldırının ardından İsrail havadan ve karadan abluka altındaki Gazze’ye bomba yağdırdı. İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı güçler Gazze sahillerine yakın bazı yerleri yoğun şekilde ateş altına aldı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 91’i çocuk 436 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 271 kişinin yaralandığını bildirdi.

Siviller ölüyor, dünya izliyor

İsrail ordusu, Hamas'ın önceki gün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 73'ye yükseldiğini duyurdu. İsrail basını ise en az 700 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 315 kişinin de yaralandığını yazdı. Ayrıca, saldırıların başlamasından bu yana yaklaşık 750 İsraillinin kayıp olduğu belirtildi.

50 YIL SONRA SAVAŞ İLANI

İsrail güvenlik zirvesi toplandı. Ülkede 50 yıl sonra “savaş hâli” ilan edildi. Hamas’ın bulunduğu tüm bölgeleri enkaza çevireceklerini söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Bu savaş zaman alacak. Zorlu olacak” açıklamasını yaptı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da zor günlerin kendilerini beklediğini, “çok kapsamlı ve geniş bir savaşın göz açıp kapayınca kadar” bitmeyeceğini söyledi. Ayrıca İsrail ordusu, Gazze’de Hamas’a ait 120 hedefi vurduğunu duyurdu.

Siviller ölüyor, dünya izliyor

TAHLİYELER BAŞLADI

İsrail, Gazze sınırında bulunan 24 yerleşim yerindeki İsraillileri tahliye etti. Bu kişilerin, askerî operasyonlar bitene kadar otellerde veya uzak bölgelerdeki ailelerin yanında misafir edileceği aktarıldı. İsrail, dünya çapında görev yapan diplomatlarına güvenlik yetkililerinden özel izin almadıkça evlerinden çıkmama talimatı verdi. İsrail ayrıca Filistinlilere bazı bölgeleri boşaltmaları çağrısı yaptı.

İSRAİL LÜBNAN’I BOMBALADI

Lübnan’daki Hizbullah hareketi, İsrail sınırındaki askerî noktalar vurduklarını açıkladı. İsrail de saldırının yapıldığı Lübnan’ın güneyindeki Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgesinde hedefler ile Hizbullah’a ait çadırları insansız hava araçlarıyla ateş altına aldı.  İsrail, Lübnan sınırı yakınında bulunan Safed kentinde Patriot Hava Savunma Sistemi’ni aktif hale getirip ateşledi.

20 BİN 300 KİŞİ OKULLARA SIĞINDI

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, 20 bin 300 Filistinlinin Gazze Şeridi’ndeki okullara sığındığını duyurdu.

ACİL TOPLANMA TALEBİ

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar ve giderek tırmanan gerilimi görüşmek üzere Arap Birliği’ni bakanlar düzeyinde acil toplantıya çağırdı. 

İsrail, elektrikten sonra Gazze’ye akaryakıt ve mal girişini durdurma kararı aldı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da uluslararası topluma Gazze Şeridi için acil insani yardım çağrısında bulundu.

Siviller ölüyor, dünya izliyor

GENEL GREV İLAN EDİLDİ

İşgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs’teki Filistinliler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarına tepki için kepenk indirdi. İlköğretim ve üniversitelerde eğitime ara verildiği bildirildi.

İBRAHİM CAMİİ KAPATILDI

Bu arada İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyindeki El Halil kentinde bulunan İbrahim Camii’ni bir sonraki duyuruya kadar kapattı. El Halil Vakıflar Genel Müdürü Nadal Caberi, yaptığı yazılı açıklamada “İşgalciler, İbrahim Camii’ni bir sonraki duyuruya kadar kapatıyor. Müslümanların ibadet özgürlüğüne yönelik yeni bir saldırıyı kayıtlara geçiriyor” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...