Son dakika: Suudi Arabistan'dan İsrail kararı: Normalleşme iptal!

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Son dakika: Suudi Arabistan'dan İsrail kararı: Normalleşme iptal!

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Son dakika haberi: Suudi Arabistan, 7 Ekim'de başlayan çatışmaların ardından İsrail'le normalleşme sürecini iptal etti. Kararın İsrai'in Gazze Şeridi'ni ablukaya alacağını duyurmasının ardından alınması dikkat çekti.

Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu tüm dünyanın gündemine otururken Suudi Arabistan'dan flaş bir karar geldi.

The Jerusalem Post'ta yer alan habere göre; S. Arabistan İsrail ile normalleşmeye ilişkin "tüm müzakereleri" sonlandırdı. Riyat yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin tüm görüşmeleri durdurduklarını bildirdi.

Öte yandan kararın İsrail'in Gazze şeridinş tam ablukaya alacağını duyurmasının ardından gelmesi dikkat çekti. Ablukayla birlikte bölgede elektrik, yiyecek ve yakıt olmayacak, her şey kapalı olacak.

ÇOK SAYIDA ARAP ÜLKESİYLE NORMALLEŞME ADIMLARI ATILMIŞTI

İsrail, 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile normalleşme anlaşmasına varmış, Fas ve Sudan'la da ilişkilerini bir üst seviyeye çıkarmıştı.

Suudi Arabistan ve İsrail de ilişkileri normalleştirmek üzere ABD'nin arabuluculuğunda görüşme yürütüyordu.

HAMAS-İSRAİL ÇATIŞMASI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 493 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 751 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde ise İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 15 Filistinli yaşamını yitirmişti.

İsrail basınında, saldırılarda şu ana kadar 700'den fazla İsraillinin hayatını kaybettiği, 2 bin 315 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...