Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Tesis ve Esad rejim güçleri görüntülendi: 3 km uzaklığa konuşlandılar
Dünya

Tesis ve Esad rejim güçleri görüntülendi: 3 km uzaklığa konuşlandılar

Son Güncelleme: 07 Eylül, 2022 - 13:47
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Tesis ve Esad rejim güçleri görüntülendi: 3 km uzaklığa konuşlandılar
Fotoğraf Başlığı Tesis ve Esad rejim güçleri görüntülendi: 3 km uzakliga konuslandilar

Türkiye’nin sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan, terör örgütü DEAŞ'ı finanse ettiği gerekçesiyle "insanlığa karşı suça ortak olmakla" suçlanan Fransız şirketi Lafarge'ın Suriye'deki tesisi ABD askerleri tarafından üs olarak kullanılırken Beşşar Esad rejimi ordusu da tesisin yaklaşık 3 kilometre doğusunda birkaç noktada konuşlandı.

Kaydet
a- | +A

Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyon sinyali verdiği Suriye'de Fransız tesis ve Esad rejim güçleri görüntülendi. Terörü örgütü DEAŞ'ı finanse ettiği AA tarafından 7 Eylül 2021'de belgelenen Lafarge'in tesisi, Türkiye sınırından yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

AA'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, çimento fabrikası halihazırda ABD güçlerince üs olarak kullanılıyor. Halep ilinin kuzeydoğusunda terör örgütü YPG/PKK işgalindeki Çelebiye kasabası yakınlarında bulunan tesiste 60 civarında Amerikan askeri konuşlu.

Fransız şirketi Lafarge'a ait tesiste ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait zırhlı araçlar ve ağır silahlar bulunuyor.

TESİSTEN 3 KİLOMETRE UZAKTA BULUNUYOR

YPG/PKK, Türkiye'nin askeri harekat olasılıklarının arttığı dönemlerde, Rusya'nın teşvikiyle Esad rejimiyle hızlı yakınlaşmalara girdi. İşgal ettiği yerleri rejim kontrolünde gibi gösterip Türkiye'yi caydırmayı deneyen terör örgütü, işgalindeki bölgelerde bazı noktalara rejim askerlerinin konuşlanmasına izin verdi.

Bu çerçevede rejim güçleri temmuz sonundan itibaren Çelebiye'deki tesisin yaklaşık 3 kilometre doğusundaki bölgede birkaç noktada konuşlandı. Bölgede halihazırda 300 ila 400 rejim askeri, tanklar, ağır silahlar ve zırhlı araçlar bulunuyor.

TESİS VE REJİM GÜÇLERİNİN ASKERİ NOKTALARI GÖRÜNTÜLENDİ

Sahadaki AA muhabirleri, ABD güçleri koruması altındaki Lafarge tesisinin ve yakınına kurulan rejimin askeri noktalarının görüntülerine ulaştı. Üretim faaliyetlerinin yapılmadığı fabrikada sessizliğin hakim olduğu görülen kayıtlarda, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait olduğu düşünülen bir askeri helikopterin tesis çevresinde uçuş yaptığı kaydedildi.

Rejim noktasından elde edilen görüntülerde ise rejim unsurlarının yanı sıra tanklar, obüs ve mühimmatlar kaydedildi. Bölgede rejim unsurlarının çadırlarda kaldığı elde edilen görüntülere yansıdı.

AA'NIN SORULARI YANITSIZ KALDI

AA muhabirleri, e-posta yoluyla, Temmuz 2015'te İsviçre'deki rakibi Holcim ile birleşerek isim değişikliğine giden şirkete "Suriye'nin kuzeyinde Çelebiye bölgesindeki tesisler halen Lafarge'a mı ait?", "Bu tesislerin askeri unsurlarca kullanıldığını biliyor musunuz? Buna rızanız var mı?" sorularını yöneltti.

Ancak şirket yetkilileri söz konusu sorulara yanıt vermekten kaçındı.

LAFARGE’IN BÖLGEDEKİ GELECEĞİ MERAK EDİLİYOR

ABD'nin, 12 Mayıs'ta Suriye'de YPG/PKK'nın işgali altındaki bölgelere tarım, telekomünikasyon, ulaştırma, inşaat ve üretim gibi alanlarda yatırım yapacak şirketlerin uygulanan yaptırımlardan muaf tutulacağı yönündeki kararının ardından eski adıyla Lafarge olarak bilinen şirketin Çelebiye'deki tesisinde hareketlilik kaydedildi.

Yatırım muafiyeti kararının ardından 16 Mayıs'ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tesise geldi ve ertesi gün tesis çevresindeki toprak setleri yükseltme çalışmaları başlatıldı.

Lafarge'ın Suriye'deki tesisini yıllar sonra yeniden faaliyete geçirip geçirmeyeceği merak konusu olurken geçen ay uzman bir heyet tesiste incelemeler yaptı.

AA BELGELERİ KANITLAMIŞTI

Anadolu Ajansı, 7 Eylül 2021'de Fransız şirketi Lafarge’ın terör örgütü DEAŞ’ı Fransa istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgeleri yayımlamıştı.

Belgelere göre, Lafarge, terör örgütü DEAŞ'la ilişkisi hakkında Fransız istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdi. Fransız istihbarat ve devlet kurumları, Lafarge'ı terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etti. DEAŞ, Lafarge'dan aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullandı.

Şirket hakkında Haziran 2017'de açılan soruşturma kapsamında, Lafarge'ın yönetim kurulu başkanı Bruno Lafont'un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler "teröre finansman sağlamak" ile suçlanmıştı.

Haziran 2018'de şirkete yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlaması, Kasım 2019'da düşürülmüştü. Davaya müdahil olan sivil taraflar yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ile Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi, suçlamanın düşürülmesine itiraz ederek Yargıtay'a başvurmuştu.

Fransa Yargıtayı, 7 Eylül 2021'de Lafarge'ın Suriye'de DEAŞ'lı teröristleri finansmanı nedeniyle "insanlığa karşı suça ortak olmak" suçlaması yöneltilebilmesinin önünü açan kararı almıştı.

Paris Temyiz Mahkemesi de 18 Mayıs'ta Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a finansman sağladığı, AA'nın ulaştığı belgelerle ispatlanan Fransız çimento devi Lafarge'a "insanlığa karşı suça ortak olduğu" iddiasıyla soruşturma açılmasını onaylamıştı.

İÇ SAVAŞA RAĞMEN FAALİYETİNİ SÜRDÜRDÜ

Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden Fransız Lafarge, Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşa rağmen faaliyetini sürdürdü. Terör örgütü DEAŞ'ın bölgeyi ele geçirmesine rağmen üretim faaliyetlerini sürdüren şirket, 2014'ün sonlarında çalışmalarını sonlandırdı.

Ancak şirketin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAŞ'a haraç ödemenin dışında örgütten malzeme ve akaryakıt temin ettiği ifşa oldu.Şirket, Temmuz 2015'te İsviçre'deki rakibi Holcim ile birleşerek isim değişikliğine gitti.

Tesisin bir bölümüne 2015 başlarında yerleşen ABD ve Fransız askerleri, Türkiye'nin 9 Ekim 2019'da Suriye'de terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı öncesinde, yaklaşık 4,5 yıl boyunca buranın bir kısmını üs olarak kullandı.

TRT World de Kasım 2021'de yayınladığı "The Factory" isimli belgeselinde Fransız devletiyle yakın ilişki içinde olan Lafarge'ın, terör örgütü PKK ve DEAŞ'a 10 milyonlarca dolar ödeme yaptığını belgeleriyle ortaya koymuştu.

BAKMADAN GEÇME
Bir üyesi Türkiye
HABER
Bir üyesi Türkiye'de hapis: DEAŞ'ın 'The Beatles' adlı grubunun üyesine müebbet

Yazar : GÜLCAN AYBOGAN
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 07 Eylül, 2022 - 13:47
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Ne Uludağ ne Palandöken! Kış turizminin merkezi oldu, ziyaretçi doldu
    Kış turizminin merkezi oldu, ziyaretçi doldu
    Kaydet
  • 2
    Ne altın ne gümüş! İslam Memiş 2026'ya damga vurabilecek yatırımı açıkladı
    Ne altın ne gümüş! İslam Memiş 2026'ya damga vurab...
    Kaydet
  • 3
    2025'te 'Ramazan ayı'nda, Türkiye'de hangi iki ilde iftar vakti, aynı tarihte, saat ve dakika olarak hiç aynı olmamıştır? 500 bin TL'lik soru açıldı
    2025'te 'Ramazan ayı'nda, Türkiye'de hangi iki ild...
    Kaydet
  • 4
    Meteoroloji’den 22 il için peş peşe uyarı! Kar listesi açıklandı
    Meteoroloji’den 22 il için peş peşe uyarı! Kar lis...
    Kaydet
  • 5
    Prim ödeyen hak iddia edebilecek: Yaşlılık sigortası geliyor
    Prim ödeyen hak iddia edebilecek
    Kaydet
YAZARLAR
  • Mehmet Emin Uluç
    Mehmet Emin Uluç Kimlik bunalımı
    Kaydet
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Rumeli, Osmanlının öz evladı mıydı?
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük YPG, ABD ve İsrail’e güvendi ama sonuç ortada!
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Büyük değişim: Evde bakım yardımında yeni dönem başladı!
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek O uçağın hikâyesi ve medyadaki irtifa kaybı!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • İşte en ucuz sıfır otomatik vites araçlar!
    İşte en ucuz sıfır otomatik vites araçlar!
    Kaydet
  • Aydın'da korkutan yangın! 2 kişi hastaneye kaldırıldı
    Aydın'da korkutan yangın! 2 kişi hastaneye kaldırıldı
    Kaydet
  • 2025'te 'Ramazan ayı'nda, Türkiye'de hangi iki ilde iftar vakti, aynı tarihte, saat ve dakika olarak hiç aynı olmamıştır? 500 bin TL'lik soru açıldı
    2025'te 'Ramazan ayı'nda, Türkiye'de hangi iki ilde iftar vakti, aynı tarihte, saat ve dakika olarak hiç aynı olmamıştır? 500 bin TL'lik soru açıldı
    Kaydet
  • Trabzonspor'dan Selçuk İnan'a Muçi göndermesi
    Trabzonspor'dan Selçuk İnan'a Muçi göndermesi
    Kaydet
  • İstanbul'da karla mücadele! Ekiple kesintisiz çalışıyor
    İstanbul'da karla mücadele! Ekiple kesintisiz çalışıyor
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Beşiktaş açıkladı: Demir Ege Tıknaz, Kayserispor maçında yok
Beşiktaş açıkladı: Genç oyuncudan kötü haber
Kaydet
2026 EKPSS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? Kura takvimi için gözler ÖSYM'de
2026 EKPSS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? Kura takvimi için gözler ÖSYM'de
Kaydet
Esenboğa'ya 3. pist ve yeni kule! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıllık yolcu kapasitesini 30 milyona çıkaracağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası