Uber belgeleri sızdı, lobi faaliyetleri ortaya çıktı: Macron'dan 'olağanüstü' çaba!

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian, BBC News
Uber belgeleri sızdı, lobi faaliyetleri ortaya çıktı: Macron'dan 'olağanüstü' çaba!

DÜNYA Haberleri  / The Guardian, BBC News

İngiliz The Guardian gazetesi, taksi hizmeti sunan Uber şirketinin sızdırılan 124 binden fazla belgesini yayınladı. Belgelere göre şirket, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da aralarında bulunduğu onlarca politikacıyla 30'dan fazla ülkede lobi faaliyetleri yürüttü.

The Guardian gazetesinin haberine göre Uber şirketinin birçok ülkede yasaları çiğnediği, polisi kandırdığı ve taksi şoförlerinin nefretini kamuoyu oluşturmak için kullandığı ileri sürülüyor. En dikkat çeken nokta ise lobicilik faaliyetleri. Şirketin küresel çapta hızlı bir şekilde genişlemesinin arkasındaki nedenin politikacılar ile lobi yapması olduğu iddia ediliyor. 

‘UBER DOSYALARI’ SIZDI, HER ŞEY ORTAYA ÇIKTI

Dünya çapındaki Uber karşıtı tepkiler arasında bu veriler, Uber'in başbakanlar, devlet başkanları, milyarderler, oligarklar ve medya baronları tarafından desteklendiğini ortaya koydu. Söz konusu ulaşım şirketinin, birçok ülkede faaliyete geçmek ve büyümek için yasaları değiştirmek amacıyla politikacılarla lobi yaptığı ileri sürüldü. Ayrıca ‘kill switch’ (yok etme butonu / öldürme anahtarı) isimli bir teknoloji sayesinde soruşturmalarda kanıt toplanmasını önlemeye çalıştığı da iddialar arasında. Bu teknoloji, Uber sunucularına erişimi kesiyor. Hatta Hollanda’daki bir polis baskını sırasında Uber’in eski CEO'su Travis Kalanick’in “Hemen kapatma düğmesine basın. Amsterdam'da erişim kapatılmalı” dediği ortaya çıktı.

EMMANUEL MACRON DESTEKLEDİ 

Sızan belgelere göre, lobiciler 30’dan fazla ülkede hükümetlere baskı yaparak, şirket hakkındaki soruşturmaları durdurmasını, taksi hizmeti yasalarını değiştirmesini istedi. 2009 yılında kurulan Uber’in 30 ülkede yasaları çiğnediğini gösteren ve lobi oluşturduğunu gösteren belgeler, ‘Uber Dosyaları’ olarak adlandırıldı ve dünya medyasında manşetlere çıktı. Belgelere göre, en dikkat çeken isim ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron’du. Emmanuel Macron’un Fransa'daki Uber lobisine gizlice yardım ettiği anlaşıldı. 

Fransa'da ekonomi bakanı iken Emmanuel Macron, Uber’in o dönemki CEO’su Kalanick ile mesajlaştı. Haber kaynağına göre, Macron, şirketin faaliyetlerini genişletmek için büyük çaba sarf etti. Uber’e kabinedeki muhalefet üyeleriyle gizli anlaşma yaptığını bile söyledi. 

TAKSİCİLER KIZDI, KAMUOYU OLUŞTU

Bir belgede ise Uber’in şirket içi yazışmaları ve konuşmaları ortaya döküldü. Buna göre, eski Uber CEO'su yöneticilere “Şiddet başarıyı garanti eder” şeklinde konuştu. Eski CEO Kalanick bu ifadeyi, mağdur taksi şoförlerinin Uber sürücülerine yönelik tehditleri nedeniyle kamuoyu desteği kazanmak için söyledi. Bununla birlikte, Kalanick'in sözcüsü bir açıklama yaparak, “Uber, sürücü güvenliğine zarar verme pahasına şiddetten hiçbir zaman faydalanmaya çalışmadı” dedi. Son olarak, Uber sözcüsü geçmişte hatalar yapıldığını kabul etti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian, BBC News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...