Ukrayna ilk defa kullandı: Karton dronlarla milyonluk Rus jetlerini vurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Kyiv Post
- Güncelleme:
Ukrayna ilk defa kullandı: Karton dronlarla milyonluk Rus jetlerini vurdu

DÜNYA Haberleri  / Kyiv Post

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rusya'nın Kursk şehrinde yer alan hava üssüne karton dronlarla hedef aldıklarını duyurdu. Saldırıda 5 Rus savaş uçağının hasar aldığı bildirildi. Saldırı, karton dronların kullanıldığı ilk eylem olarak savaş literatürüne geçti.

Rusya ile Ukrayna arasında 18 aydır devam eden kanlı savaş, Kiev’in Rus işgali altındaki topraklarını geri almak için başlattığı karşı taarruzla en şiddetli safhasına girdi. Ukrayna ordusu, sabah saatlerinde haziran ayından bu yana denediği insansız hava aracı saldırılarının en büyüğüne imza atarak Rusya’daki 6 bölgeyi hedef aldı. Ukrayna’nın son saldırılarda kullandığı yöntem, sadece bu savaşta değil, dünya savaş literatürüne girmeye aday olarak ifade ediliyor.

Kyiv Post’a açıklamalarda bulunan Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) yetkililer, Rusya’nın Ukrayna sınırından Kursk şehrinde bulunan hava üssüne Avustralya’dan temin edilen ‘karton dron’larla saldırı düzenlediklerini duyurdu. Yetkili, saldırıda beş Rus savaş uçağının ağır hasar aldığını belirtti.

Ukrayna’nın Avustralya Büyükelçisi Vasyl Mryoshnychenko, X’te yer alan hesabından yaptığı açıklamada karton dronların Rus hava üssüne düzenlenen saldırıda kullanıldığını doğruladı.

SBU’dan yetkilinin açıklamasında saldırıda kullanılan karton dronların bir MIG-29 ve dört SU-30 savaş uçağına hasar verdiğini ayrıca iki Pantsir hava savunma sistemi (HSS) füze rampası ve bir S-300 HSS’ye zarar verdiğini ifade etti.

Ukrayna ilk defa kullandı: Karton dronlarla milyonluk Rus jetlerini vurdu

İLK KEZ KULLANILDI

Rus Hava Kuvvetleri’nin operasyonlarını yakından takip eden, güvenilir kaynaklara sahip on binlerce takipçiye sahip Fighterbomber kanalı da Avustralya’dan alınan kâğıt dronların Rus ordusuna karşı ilk kez kullanıldığını duyurdu.

Avustralya merkezli savunma şirketi SYPAQ tarafından geliştirilen Corvo olarak bilinen kâğıt dronlar, ilk olarak Avustralya ordusu tarafından kullanıldı. Firma tarafından geçtiğimiz Mart ayında yapılan açıklamada, Ukrayna ile 700 bin dolarlık tedarik sözleşmesi imzalandığı duyurmuştu.

Firma tarafında ‘’karton uçak’’ olarak pazarlanan dronlar, mumlanmış sert kartonlardan yapılıyor. Kurulumu ve kullanımı oldukça basitleştirilmiş araçlar, paketler halinde teslim ediliyor.

Ukrayna ilk defa kullandı: Karton dronlarla milyonluk Rus jetlerini vurdu

RADARA YAKALANMIYOR

5 kilogram yük taşıma ve 120 kilometre menzile sahip olduğu belirtilen dronların, patlayıcı taşımak değil, keşif ve gözetleme amacıyla üretildiği belirtildi. Ancak Avustralyalı şirket, Ukrayna ordusunun taleplerini göz önünden bulundurarak dronlarda birtakım özelleştirmeler gerçekleştirdi.

Birim fiyatı 670 ile 3 bin 350 dolar arasında değişen dronların karton yapıları sayesinde radarda tespit edilemediği ifade ediliyor. Rus hava üssüne yönelik saldırı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Fighterbomber kanalı, söz konusu özelliği nedeniyle kâğıt dronların tespit edilemediğini aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk’taki hava üssüne yönelik saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, saldırıda ‘uçak tarzı’ insansız hava araçlarının (İHA) kullanıldığını belirtmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Kyiv Post
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...