Vize skandalı AB'nin gündeminde, Polonya'nın üyeliği tehlikeye girebilir

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Vize skandalı AB'nin gündeminde, Polonya'nın üyeliği tehlikeye girebilir

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Polonya'da yaşanan vize skandalının ardından AB olaya müdahale etti. Denetimlere başlanacağını duyuran sorumlu üye Johansson, "AB yasalarına uyum konusunda soru işaretleri uyandırdığını" dile getirdi.

Polonya'da yaşanan vize skandalının ardından Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Polonya'ya vize usulsüzlüğü iddialarıyla ilgili açıklama talebinde bulunduğu bir mektup gönderdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, ay başında Polonya Dışişleri Bakanlığının usulsüz yollarla yüz binlerce göçmene Şengen vizesi sağlayarak AB'ye gelmesine izin vermiş olabileceğiyle ilgili iddiaları değerlendirdi.

Avrupa Birliği Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson'un Polonyalı makamlara mektup gönderdiğini belirten Hipper, 3 Ekim'e kadar yanıt talep ettiğini söyledi.

AB'DE SORU İŞARETLERİ OLUŞTU

Hipper, iddiaların "son derece endişe verici olduğunu ve AB yasalarına uyum konusunda soru işaretleri uyandırdığını" vurguladı.

Polonya'da geçen hafta ülkeye giriş vizesi verilmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları gündeme gelmiş, bu kapsamda Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk görevden alınmıştı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, ülkenin tüm konsolosluk temsilciliklerinde özel bir teftiş ve denetim yapılacağını bildirmişti.

Polonya'nın yabancı ülkelerdeki temsilciklerinde usulsüz bir şekilde vize satıldığı ortaya çıkmış, Hong Kong, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Suudi Arabistan, Singapur, Filipinler ve Katar'daki konsolosluklarında bazı kişilere para karşılığı usulsüz vize verildiği tespit edilmişti.

VİZE SKANDALI İÇİN POLONYA NE YAPMIŞTI?

Polonya Ulusal Savcılığı ve Yolsuzlukla Mücadele Bürosu konuya ilişkin soruşturma başlatırken, 7 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 kişiden 3'ü tutuklandı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Polonya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Departmanı ile Polonya’ya bağlı tüm konsolosluklarda inceleme yapılacağı bildirilirken, 2011 yılından bu yana Polonya vizesi işlemlerinde aracılık eden tüm şirketlerle yapılan sözleşmelerin feshedildiği ifade edildi.

Vize skandalının patlak vermesiyle Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından Hukuk ve Uyum Yönetimi Ofisi Direktörü Jakub Osajda'nın görevine son verdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...