İsrail'in katliam bombardımanları devam ediyor! Onlarca Filistinli hayatını kaybetti | Savaşta son durum

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
İsrail'in katliam bombardımanları devam ediyor! Onlarca Filistinli hayatını kaybetti | Savaşta son durum

Dünya Haberleri  / Ajanslar

İsrail ordusu kuşatma altına aldığı Gazze’de önceki gün yanlışlıkla 3 vatandaşını öldürdü. Ülkede olayın yankıları sürerken bir İsrailli esirin yakını, Netanyahu’ya mektup yazdı. Esir yakını, mektubunda Gazze’ye saldırıların durmasını istedi. Öte yandan srail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca Filistinli hayatını kaybetti. İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika öne çıkan gelişmeler…

Hamas’ın 7 Ekim’deki baskına karşı saldır başlatan İsrail, haftalardır Gazze’de, sivil yerleşimlerine bomba yağdırdı. İşgalci İsrail ordusunun ev, okul, hastane, cami ayırt etmeden vurduğu saldırılarda 20 bine yakın masun Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail, 24 Aralık’ta varılan ve 7 gün süren ateşkes anlaşmasının hemen ardından kan gölüne çevirdiği Gazze'ye saldırılarına yeniden başladı.

AĞIR BOMBARDIMANDA ONLARCA SİVİL ÖLDÜ

İsrail'in bugün Gazze'ye yönelik bombardımanında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Eski Gazze Caddesi'nde El-Neccar ve Hadar ailelerine ait iki evi bombalayarak, en az 14 kişiyi öldürdü, çok sayıda kişiyi yaraladı.

İşgal uçaklarının Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki bir eve yönelik saldırısında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca Filistinli yaşamını yitirdi. Bombardımanda onlarca kişi yaralanırken, çok sayıda kişi de enkaz altında kaldı.

İsrail'in katliam bombardımanları devam ediyor! Onlarca Filistinli hayatını kaybetti | Savaşta son durum

Gazze'nin kuzeyindeki Tel ez-Zater bölgesinde de Filistinli bir genç, İsrail güçlerinden bir keskin nişancının kurşunuyla evinin içinde vurularak öldürüldü.

İsrail savaş gemileri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentini de bombaladı. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğu bölgelerinde de saldırılar gerçekleştirildi.

Çok sayıda ev ve binanın yanı sıra, kamu kurumlarının da zarar gördüğü saldırılarda ölen ve yaralananlarla ilgili toplam sayıya ilişkin bilgi verilmedi.

YANLIŞLIKLA ESİRLERİN ÖLDÜRMESİ İSRAİL'İ KARIŞTIRDI

Önceki gün İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalar sırasında yanlışlıkla Hamas'ın elindeki 3 vatandaşını öldürdü. Önceki gün gerçekleşen olay İsrail’de infiale yol açtı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu halkından özür dilese de tepkilerin önünü alabilmiş değil.

ESİR YAKININDAN MEKTUP

Esir takası mutabakatı çerçevesinde kızı ve eşi serbest bırakılan Hen Avigdori adlı İsrailli, Netanyahu'ya yazdığı mektupta, esirlerin askeri yöntemlerle kurtarılmasının mümkün olmadığını belirtti.

İsrail’de yayın yapan Maariv gazetesi, Avigdori'nin, Netanyahu'ya gönderdiği mektubu yayımladı.

"GAZZE'YE SALDIRILARI DURDUR"

Mektubunda, Gazze'deki İsrailli esirlerin, askeri yöntemlerle kurtarılmasının mümkün olmadığını ifade eden Avigdori, Netanyahu'dan, Gazze'ye saldırıları durdurmasını istedi.

Avigdori, esirlerin kurtarılması için zaman ve askeri bir yol olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Aklı ve kalbi olan herkes için sonuç aynı. İsrail, onları (esirleri) tabutlarda değil, canlı olarak geri döndürmek için bir anlaşma yapmalı, hem de hemen."

İsrail'in katliam bombardımanları devam ediyor! Onlarca Filistinli hayatını kaybetti | Savaşta son durum

İSRAİL ORDUSU YANLIŞLIKLA 3 ESİRİ ÖLDÜRMÜŞTÜ

İsrail ordusundan dün yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordu güçleri, Şucaiye'deki çatışmalar sırasında 3 İsrailli rehineyi yanlışlıkla tehdit olarak tanımladı. Sonuç olarak askerler, onlara ateş açtı ve öldürüldüler." ifadelerine yer verilmişti.

Olayın meydana geldiği bölgede yapılan arama ve kontrollerde "ölenlerin kimlikleri konusunda şüphelerin ortaya çıktığı" belirtilen açıklamada, bunun üzerine cesetlerin incelenmek üzere İsrail'e nakledildiği ve ardından cesetlerin, 3 esire ait olduğunun doğrulandığı kaydedilmişti.

Yapılan ayrıntılı incelemenin ardından, cesetlerin, Yotam Haim ve Samer Talalka adlı esirler ile ailesinin adının yayımlanmasını istemediği bir esire ait olduğunun belirlendiği açıklanmıştı.

NETANYAHU NE DEMİŞTİ?

İsrail Başbakanı Netanyahu ise olayla ilgili, sosyal medyada, "Bu dayanılmaz bir trajedi. Bu akşam tüm İsrail devleti yasta." paylaşımında bulunmuştu.

Öldürülen esirlerden dolayı "derin bir üzüntü" duyduğunu vurgulayan Netanyahu, şunları dile getirmişti:

"Bu zorlu akşama rağmen, yaralarımızı saracağız, gereken dersleri çıkaracağız ve gücümüzü seferber ederek, tüm rehinelerin evlerine güvenle dönmesi için çalışacağız."

İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika öne çıkan gelişmeler…

00:15  İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistinli bir çocuğu öldürdüğü, 2 genci ağır yaraladığı belirtildi.

00:10 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nden 90 kişiyi alıkoyarak çekildiğini duyurdu.

23:06 Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik artarak devam eden saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD bu işgalin, etnik temizliğin, kadın ve çocukların öldürülmesinin suç ortağıdır. Bize yönelik bu saldırganlığı reddeden tüm Avrupa ülkelerini, halkımıza yönelik soykırım için İsrail'e 'yeşil ışık' yakan ABD'ye baskı yapmaya çağırıyoruz” dedi.

23:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Zalim İsrail yönetiminin, Batı devletlerinden aldığı destek ile sürdürdüğü Gazze'deki katliamın önüne geçeceğimiz günler yakındır” dedi.

22:44 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, 3 İsrailli esirin Gazze Şeridi’nde öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, “3 rehine de bir tehdit oluşturmadıklarını anlayabilmemiz için her şeyi yaptı. Üzerlerinde bomba taşıdıkları yönünde şüphelenmeyelim diye üstsüz hareket ettiler ve anlamamız için beyaz bir bez tuttular” diyerek, yaşananlardan IDF’i ve kendisini sorumlu tuttu.

22:31 Kudüs Latin Patrikhanesi, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarında, Hristiyanları ve kiliseleri de hedef aldığını bildirdi.

22:26 Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarını 1967’den beri kolonileştirmesinin savaş suçu olduğunu vurgulayarak, Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) tutuklama kararları istedi.

22:20 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinde onlarca kişiyi öldürdüğü yönündeki haberlerle ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısı yaptı.

21:36 İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bir Filistinli genci öldürdüğü belirtildi.

21:30 İsrail’in 71 gündür katliamlarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin aileleri, dün 3 esirin İsrail askerlerinin ateşiyle öldürülmesi üzerine Binyamin Netanyahu hükümetinden "acilen" esir takası anlaşması yapmasını istiyor.

21:05 BM Filistin Raportörü, İsrail’in Filistin topraklarını kolonileştirmesinin savaş suçu olduğunu vurgulayarak Uluslararası Ceza Mahkemesine tutuklama emri çıkartma çağrısında bulundu

20:49 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden bazı İsrailli esirlerin ölmeden önceki ve sonraki görüntülerini paylaştı.

19:59 İsrail ordusunun, Lübnan topraklarına topçu saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi.

19:09 Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaklaşık 2 buçuk aydır İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi'nde açlık krizinin "endişe verici" boyuta ulaştığını belirtti.

19:25 Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'e göre İsrail ordusunun "yanlışlıkla" öldürdüğünü duyurduğu İsrailli esirler vakası, İsrail güçlerinin Filistinlileri, beyaz bayrak sallasalar ve zararsız görünseler bile ateş edilmeleri gereken tehdit olarak varsaydıklarını gösteriyor.

18:29  İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin, Hamas ile esir takasına dair görüşmelerin yeniden başlatılmasını görüştükleri iddia edildi.

15:40 Uluslararası sivil toplum kuruluşu Save the Children, internet ve iletişim hizmetlerinin durmasının ardından Gazze'deki ekipleriyle iletişimi kaybettiklerini, bunun "toplu cezalandırma" olduğunu bildirdi.

14:54 BM: Bombardıman altında Gazze'ye yardım ulaştırmak mümkün değil.

13:46 İsrail yönetimi, Gazze Şeridi ile arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı'nın insani yardımların geçişi için açılmasına ilk kez izin verdi.

12:51 Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinli sayısı 4 bin 520'ye yükseldi

12:49 İsrail ordusunun, saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde 3 İsrailli esiri "yanlışlıkla" öldürmesi nedeniyle birçok İsrailli sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

12:28 Ürdün Prensesi Selma Binti Abdullah II, Gazze Şeridi'ndeki sivillere insani yardım göndermek için gerçekleştirilen operasyona katıldı.

11:37 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile telefon görüşmesi sırasında Gazze'deki durumu değerlendirdi.

11:27 İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca Filistinli hayatını kaybetti.

11:18 İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a düzenlediği saldırıda yaralanan ve sığındığı bölge kuşatılarak ilk yardım ekiplerinin saatlerce müdahalesine izin verilmeyen, Al Jazeera kameramanı Samir Ebu Dakka, yaşamını yitirdi. Ebu Dakka için Han Yunus kentindeki Nasser Hastanesi avlusunda cenaze töreni düzenlendi.

İsrail'in katliam bombardımanları devam ediyor! Onlarca Filistinli hayatını kaybetti | Savaşta son durum

10:21 ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve USS Normandiya kruvazörünün, Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail yakınlarındaki Akdeniz sularında birkaç hafta daha kalması talimatı verdi.

05:01 İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde kızı ve eşi serbest bırakılan Hen Avigdori, esirlerin askeri yöntemlerle kurtarılmasının mümkün olmadığını belirterek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan, Gazze'ye saldırıları durdurmasını talep etti.

04:51 ABD'nin Florida eyaletinde, Filistin kökenli bir lise öğrencisi, annesinin sosyal medyada yaptığı Filistin yanlısı paylaşımlar nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı.

03:54 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bir grup Filistinli öğrenciyle görüştü.

03:52 İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kendileri ile görüşmeyi reddetmesi üzerine, açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

02:53 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde 3 İsrailli esiri "yanlışlıkla" öldürdüğünü duyurmasının ardından çok sayıda esir yakını, Tel Aviv'de gösteri düzenledi.

02:02 İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde, biri çocuk 5 Filistinliyi yaraladığı bildirildi.

01:02 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Gazze'nin geleceğine ilişkin "Filistin yönetimi, Gazze'de yönetimi devralabilecek güçte ve kabiliyettedir. Sorun şu ki, konuyu daha geniş bağlamda ele almadan onlardan bunu yapmalarını isteyemeyiz." dedi.

01:01 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinde Gazze'de sivillerin korunmasının önemine ve ABD yönetiminin iki devletli çözüm konusundaki yaklaşımına vurgu yaptı.

00:58 Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, Gazze'de haftalardır benzeri görülmemiş bir felaketin yaşandığını belirterek, daha fazla şiddet ve acıyı önlemenin tek yolunun acil ateşkes ilan edilmesi olduğunu söyledi.

00:50 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze'deki çatışmaların aylarca sürebileceğini, İsrail'e desteklerinin devam edeceğini ancak sivillerin hedef alınmaması konusunda İsrail güçlerinin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

00:47 Ürdün, İsrail'in Filistin'de görev yapan gazetecilere yönelik saldırılarına tepki göstererek, Gazze'de Al Jazeera muhabiri ve kameramanını hedef almasını kınadı.

00:14 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de sağlık çalışanlarının gözaltına alınmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtti.

00:09 İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 13 artarak 18 bin 800'e çıktı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...