Yunan basınından hükümete sert 'F-35' eleştirisi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yunan basınından hükümete sert 'F-35' eleştirisi

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD'nin onayıyla Yunanistan'a satışı gerçekleşen F-35 savaş uçaklarına ilişkin Yunan basınından sert bir eleştiri geldi. İEidiseis gazetesinin haberine göre, düşük maliyetlerle alınan F-35'lerin şu anki halinin işlevsiz olduğu, uçakları silahlandırmak için çok büyük maliyetler gerektiği belirtildi.

Yunanistan'nın F-35 isteğini geri çevirmeyen ABD, savaş uçağı ve ekipmanlarının satışı konusunda kongreye resmi bildirimde bulundu. F-35 savaş uçağı konusunda Yunan halkından gizlenen bir bilgi ortaya atıldı. 

Lockheed Martin ve ABD Kongresi'nin resmi fiyatlarına göre, yalnızca silahsız F-35 platformunun maliyeti 9 milyar dolar.

Silahların maliyeti, uçağı edinme maliyetinden 3 ila 4 kat daha fazla. Dolayısıyla 40 adet F35'in 25 yıllık toplam maliyetinin 40 milyar civarında olacağı tahmin ediliyor.

'SİLAHSIZ' UÇAKLAR

Mevcut hükümet, bu özel tedarik için daha düşük maliyetler göstermek amacıyla, silahsız savunma sistemleri satın alarak önceki hükümetlerin yolunu izliyor. Yani, silahsız F-35'lerin hava muharebesi için değil, geçit törenleri için satın alındığı iddia edildi.

Yunan Silahlı Kuvvetlerinin yakın geçmişten gelen travmatik bir deneyimi var:

  • 2000 yılındaki PzH topları: Bu sistemin satın alınmasının nedeni olan 40 km menzilli füzeler henüz (24 yıl geçti halen yok) alınmadan satın alındı.
  • 2002 yılında Leopard-2 tankları mühimmatsız olarak satın alındı.
  • 2003 yılında, 20 yıl sonra (ömürlerinin ortasını aştılar) hala ilgili torpidolara sahip olmayan ultra modern denizaltılar satın alındı.
  • 2005 yılında F-16'lar satın alındı ve Viper'lara yükseltilmelerine rağmen F16'ların kendilerini koruma sorunu hala çözülmedi.

ABD'den gelecek F-35'ler yeni silahları içermeyecek. Çünkü Atina’nın, Türkiye'nin uzun bir silah sistemi listesi içeren F16 talebinin aksine, daha düşük maliyet göstermek için bunları istemediği öne sürüldü.

Ayrıca Savunma Bakanı'nın yerli savunma sanayinin güçlendirilmesine yönelik vaat ve açıklamalarına rağmen Yunanistan herhangi bir ortak üretim ya da F-35 bakımına herhangi bir düzeyde katılım talep etmiyor.

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...