Yunanistan’a beklemediği yerden darbe: Türkiye haklı, adaları ihlal ediyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: Akşam Gazetesi
Yunanistan’a beklemediği yerden darbe: Türkiye haklı, adaları ihlal ediyoruz

DÜNYA Haberleri  / Akşam Gazetesi

Yunanistan adalara asker yığmaya ve iskana açmaya devam ediyor. İhlal gerekçelerini kabul etmeyen Türkiye, Atina’nın attığı tehlikeli adımlarının Ege Denizi’ndeki egemenlik tartışmalarını başlatacağının altını çizmişti. Türkiye’ye Yunanistan’ın saygın gazetelerinden Kathimerini'nin Genel Yayın Yönetmeninden destek geldi. Papachelas, Yunanistan’ın haksız olduğunu ve Türkiye’nin askeri güce başvurabileceği konusunda Yunanistan’a uyarıda bulundu. Papachelas, “Askeri olarak ise Türkiye ile denk olduğumuzu düşünüyorum” diyerek endişesini dile getirdi.

Ege Denizi’nde gayri askeri statüde olması gereken adalara asker yerleştiren Yunanistan, bölgeye asker yığmaya devam ediyor. Yunanistan, statüsü belli olmayan adalara da atama yapıyor, iskana açıyor ve adeta işgal ediyor. Türkiye durumu Birleşmiş Milletler’ e gönderdiği mektupla anlatsa da cevap yok. Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Atina hükümetine seslenerek “Yunanistan mektuplarımıza adam gibi cevap versin, değilse Ege Adaları'nın egemenliğini tartışmaya açtık, açmaya devam edeceğiz” ifadeleri ile gündem oldu. Uluslararası hukuka uygun olarak hakkını arayan Ankara, sahada da Yunanistan’a cevabını veriyor. Ege Denizi’nde onlarca ülke ve binlerce katılımla nefes kesen Efes 2022 tatbikatı Yunanistan’da endişeyle takip ediliyor.

Yunanistan’a beklemediği yerden darbe: Türkiye haklı, adaları ihlal ediyoruz

YUNANİSTAN’IN ADA PROVOKASYONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik Tarihten hiç ders almıyor musun? Tarihte neredeydin, şimdi neredesin” sözleri ile Türkiye’yle dans etmemesi gerektiğinin tekrar altını çizdi. Uluslararası anlaşmalara aykırı hareket eden ve Ege’deki adaları silahlandıran Yunanistan’a Türkiye’den sonra bir uyarı da içeriden geldi. Ülkenin önde gelen gazetesi Yunan Kathimerini'nin Genel Yayın Yönetmeni Alexis Papachelas, Yunan televizyonu Skai TV'de Ege'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Papachelas, uluslararası hukukun Türkiye’den yana olduğunu vurguladı. Papachelas, “Türkiye, Birleşmiş Milletler'e başvurabilir. Yunanistan'ın askersizleştirme şartlarını ihlal ettiğini söyleyebilir” dedi.

Yunanistan’a beklemediği yerden darbe: Türkiye haklı, adaları ihlal ediyoruz

“İLETİŞİM SAVAŞINDA ELİMİZ ZAYIF”

Yunan gazeteci, Türkiye'nin haklı gerekçeyle askeri gücüne başvurabileceğini de belirterek, "Türkiye bunu yaparsa, adalara deniz ablukası uygulayabilir. Buna hakkı olacaktır. Biz henüz orada değiliz ama Türkiye inşa ediyor" diye konuştu. Türk gazetecilerin baskı kurduğunu ve Yunanistan'ın "iletişim savaşında" elinin zayıf olduğunu belirten Alexis Papachelas, "En büyük sorun iletişim alanında. İletişim savaşında Türk gazeteciler bastırıyor. İddialarını güçlü savunuyorlar. Askeri olarak ise Türkiye ile denk olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

Yunanistan’a beklemediği yerden darbe: Türkiye haklı, adaları ihlal ediyoruz

EGE’DE ADA SORUNU

Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır süregelen Ege sorunu bakımından, adalarla ilgili üç uluslararası sözleşme söz konusudur. 1958 Cenevre  Karasuları ve Bitişik Bölge Sözleşmesi, 1958  Cenevre Kıta Sahanlığı Sözleşmesi ve 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi.  Uluslararası anlaşmalara göre Yunan adaları Limni ve Semadirek ile Türk adaları Gökçeada ve Bozcaada. Bu "Boğaz önü" adaları Boğazlarla birlikte, Boğazlar Rejimine ilişkin Lozan Antlaşması'nın 4. maddesiyle askerden arındırıldı. Limni, Sakız, Sisam ve İkarya adlı Yunan adaları. Bunlar Lozan Antlaşması'nın 13. maddesi gereğince ülkelerinde ancak polis ve Jandarma kuvveti bulunabilecek, deniz üssü ve istihkâm kurmanın yasak olduğu adalardır. On İki Adalar, Paris Antlaşması ile İtalya'dan alınıp Yunanistan'a verildi. Antlaşmanın 14. maddesine göre bu adaların üzerinde ancak asayişi sağlayacak kadar kuvvet bulundurulabilir.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Akşam Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...