Yüzyılın sürgünü: İsrail tanklarının namluları Gazze'ye çevrildi, yüzbinlerce Filistinli yollara düştü

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Kara harekatına hazırlanan İsrail ordusu Gazze sınırına tanklarını yığdı. İsrail, Gazzelilerin bugün 10.00-16.00 saatleri arasında güvenli geçişlerine izin verileceğini duyurdu. Süre dolarken namluların çevrildiği Gazze'de yüzyılın sürgünü başladı. Yüzbinlerce Filistinli yollara düştü.

7 Ekim Cumartesi günü Hamas'ın İsrail'e başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından bölgede tansiyon her geçen gün artıyor. 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne bir haftadır havadan bomba yağdırıyor. Kara harekâtı için de hazırlıklar yapan İsrail, tanklarını sınıra yığdı. Ardından Gazze’nin kuzeyinde yaşayanlara uçaklardan binlerce bildiri atıldı. “Size 24 saat müddet. Hemen güneye kaçın. Hastaneleri de boşaltın” yazan bildirinin üzerinde, siviller için bir de gidecekleri yeri gösteren harita vardı.

1.1 MİLYON SİVİL YOLLARA DÜŞTÜ

Bu durum sonrası 1.1 milyon sivil yollara düştü. İsrail’in bu açıklamasının ardından Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlar güneye doğru göç etmeye başladı. Eşyalarını da yanına alan Gazzeliler sokaklara döküldü. Araçlarını alan Gazzeliler, yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı. Araçlarıyla evlerini terk eden Gazze halkı, zaman zaman uzun kuyruklar oluşturdu. Gazze halkının bir kısmının ise yürüyerek şeridin güney kısmına doğru hareket etti. Aileler, çoluğunu çocuğunu alıp belirlenen hedefe doğru gitmeye başladı; kimi arabasıyla, kimi at arabasıyla, kimi yaya olarak bölgeden uzaklaşmaya çalıştı ancak verilen süre dolmadan tekrar saldırı gerçekleşti. 

6 SAAT GÜVENLİ GEÇİŞ İZNİ VERİLDİ

Gazze'deki Filistinlilere evlerini terk etmeleri için 24 saat süre veren İsrail, dün gece kara baskınlarına başladı.

Yüzyılın sürgünü: İsrail tanklarının namluları Gazze'ye çevrildi, yüzbinlerce Filistinli yollara düştü

Ancak İsrail'in bölgedeki sivillere 24 saat içerisinde şehri terk edip güneye gitme çağrısı yapmasının ardından, savaş uçakları akşam saatlerinde yerinden edilmiş Filistinlilerin oluşturduğu konvoya saldırı düzenlendi. Saldırıda en az 70 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı. 

Siviller için verilen 24 saatlik süre dolunca İsrail'den yeni bir adım geldi. Yetkililer, Gazzelilerin bugün 10.00-16.00 saatleri arasında güvenli geçişlerine izin verileceğini duyurdu. 6 saat boyunca süren "güvenli geçiş" izni bitti.

Yüzyılın sürgünü: İsrail tanklarının namluları Gazze'ye çevrildi, yüzbinlerce Filistinli yollara düştü

İsrail, 300 binden fazla yedek askeri silah altına almak için çağrı yaptıktan sonra Gazze'ye geniş kapsamlı kara operasyonu gerçekleştirmek için hazırlıklarını sürdürdü İsrail ordusu, Gazze'ye hava ve denizden bombardıman yaparken, sınıra da tank ve topçu sistemlerinden oluşan zırhlı birlikler sevk etti. Gazzelilerin güneye gitmesi için verilen sürenin bitmesinin ardından ordunun tanklarla Gazze'ye kara harekatı düzenlemesi bekleniyor.

Yüzyılın sürgünü: İsrail tanklarının namluları Gazze'ye çevrildi, yüzbinlerce Filistinli yollara düştü

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 614'ü çocuk, 370'i kadın 1900 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 bin 696 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana, İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 51 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...