Zelenskiy: Ukrayna'nın güvenliği Avrupa'nın güvenliğidir

Düzenleyen:
Zelenskiy: Ukrayna'nın güvenliği Avrupa'nın güvenliğidir

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz görüştü. Zelenskiy "Ukrayna’nın güvenliği Avrupa’nın güvenliğidir" ifadelerini kullanırken Scholz ise "Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü bir kere daha ihlal ederse ne yapacağımızı biliyoruz" dedi.

Bütün dünya, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime odaklanmış durumda. Bu krizin çözülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere birçok lider, hem Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeler yapıyor. 

Bu kapsamda Zelenskiy'nin son ziyaretçisi Almanya Başbakanı Olaf Scholz oldu. İkili, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Zelenskiy "Ukrayna’nın güvenliği Avrupa’nın güvenliği demek" dedi.

"AVRUPA'NIN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ"

Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy "Kuzey Akımı 2 Projesi'nin risklerini de görüşmemizde değerlendirdik. Bunun jeopolitik bir silah olduğunu anlıyor ve enerji garantisi ile enerji güvenliği istiyoruz. Ukrayna’da bugün Avrupa’nın gelecekteki güvenlik mimarisi oluşturuluyor. Ukrayna’ya Avrupa’dan gelecek güvenlik, ekonomik ve enerjik destek çok önemli" ifadelerini kullandı.

ÜLKEDEN KAÇANLARI UYARDI

Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı ihtimaline karşı ülkeyi özel uçaklarla terk eden milletvekillerine ve iş adamlarına seslenen Zelenskiy "Kalanlar bizimle olanlardır ve bizdendir. Fazlalıklar gider, Ukrayna vatandaşları kalır. Size 24 saat içinde ülkeye dönme çağrısı yapıyorum. Aksi halde hakkınızda ciddi kararlar almak zorunda kalacağız" diye konuştu.

Zelenskiy: Ukrayna'nın güvenliği Avrupa'nın güvenliğidir

"RUSYA'YA NE YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ"

Scholz ise "Öncelikle diplomatik bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Herhangi bir askeri tehlike durumu olmamasına rağmen Rusya'nın Ukrayna sınırındaki tatbikatlarının kabul edilir bir durum değil. Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü bir kere daha ihlal ederse, ne yapacağımızı biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın son sekiz yılda ekonomik olarak Ukrayna'ya en çok destek olan ülke olduğunu hatırlatan Başbakan Schol, bu yöndeki yatırımlarının devam edeceğini aktardı. 

"AĞIR EKONOMİK SONUÇLARI OLACAKTIR"

Scholz "Bir kere daha netleştirmek istiyorum, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü esastır, müzakere edilemez. Şimdi Rusya'dan gerilimi düşürmeye yönelik adımlar bekliyoruz. Aksi takdirde ‘ağır ekonomik, jeopolitik ve mali sonuçları’ olacaktır. Bunu yarın Moskova'da da söyleyeceğim" dedi.

Scholz, yarın Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...