Açık liseye geçişte dershane tartışması

- Güncelleme:
Açık liseye geçişte dershane tartışması

Eğitim Haberleri

Üniversiteye hazırlık kursları için dershanelerin mezun grubu programlarına kayıt yaptırıp açık liseye geçmeyi planlayanlar Bakan Yusuf Tekin’in açıklamasıyla endişelendi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye nakil süreçlerini zorlaştıracağız” açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Açık liseye kayıtların başlamasına sayılı günler kala gelen açıklama, dershanelerle çocuğunu erken kayıt yaptıran velilerde endişeye yol açtı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, düzenlemenin hemen uygulamaya konmasının doğru olmadığını söyledi. Ünsal “İnsanlar eğitim planlamasını anlık yapmıyor. Bu sebeple karar alınırken bir hazırlık sürecine ihtiyaç var. Bununla birlikte öğrencilerin niçin açık liselere gitmeyi tercih ettiğinin de araştırılması gerekiyor. Bunun başlangıç ve uygulama süresi önümüzdeki yıl, belki daha da sonraki yıllarda gerçekleştirilebilir” dedi.

“PROBLEM YAŞANABİLİR”

Açık liseye geçme planıyla şimdiden dershanelere kayıt yaptıran öğrencileri mağdur etmeyecek bir sistemin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Ünsal “Kanunen izni olan dershanelerin aldıkları kayıtlar, yaptıkları yatırımlar, velilerin bunlardan beklentileri göz önünde bulundurularak gerekli itina gösterilmeli. Açık liseye geçmiş olan öğrencileri tekrar örgün eğitime geri göndermeleri mümkün değil. Açık liseye geçmişse ve dershanelerle süreci yönetip yürütmeyi planlamışlarsa, bu öğrencilerimiz ve velilerimiz süreçten çok etkilenmeyecektir. Asıl mevzu, herhangi bir dershane ya da kursla anlaşma yapmış ama açık liseye henüz geçmemiş, eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte açık liseye geçecek olan öğrenciler. Bunlar birtakım problemler yaşayabilir. Yine yıl içerisinde de açık liseye geçmek isteyen öğrenciler de olabilir. Bunların sayısının da az olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“PLANLARIMIZ BOZULDU”

Kayıtlara kısa bir süre kala yapılan bu açıklamanın bütün planlarını bozduğunu belirten öğrenci velisi Ramazan A. “Açık lise geçiş yapmayı planlayan çocuğumu, erken kayıt ve peşin ödeme imkânlarından faydalanarak dershaneye kayıt yaptırdım. Açık liseye geçişin kaldırılacağını daha önce bilmiş olsaydık dershaneye kayıt yaptırmazdık. Açık liseye geçiş iptal olursa, çocuğumu dershaneden almam gerekecek. Dershaneye peşin ödeme yapmıştık. Paramızı dershaneden geri alabilecek miyiz? Bu konularını açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Kayıt yapan veli ile dershane karşı karşıya gelmemeli” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...