'Öğretmen borsası'nda paralar havada uçuşuyor: 20 bin lirayı ver, öğretmeni seç

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - İSTANBUL
- Güncelleme:
'Öğretmen borsası'nda paralar havada uçuşuyor: 20 bin lirayı ver, öğretmeni seç

Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ - İSTANBUL

Çocuklarını ‘tecrübeli öğretmene’ emanet etmek isteyen velilerden 20 bin liraya kadar para alınıyor. Veliler “Öğretmen borsasına neşter vurulmalı” dedi.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda bağış adı altında fahiş miktarda kayıt paraları tartışılırken bu defa okullarda ‘öğretmen borsası’ gündemde...

1’inci sınıfa başlayacak çocuklarını iyi bir devlet okulunda okutmak isteyen velilerden ‘tecrübeli öğretmen’ adı altında para talep edildiği öğrenildi. A öğretmen için 20 bin, B öğretmen için 15 bin para isteyenler var. Üstelik bu tarife okulun bulunduğu semte ve öğrenci yoğunluğuna göre değişiyor.

Öğretmenler arasında büyük rahatsızlık oluşturan bu sistemde okul yönetimleri söz konusu parayı okulun ihtiyaçlarını karşılamak için aldığını iddia ediyor.

‘GÖZDE ÖĞRETMEN’ DENDİ

İki çocuk babası Mehmet Sobran “İstanbul Üsküdar’da pilot olarak gösterilen bir okula çocuğumu kaydetmeye gittim. Bazı öğretmen isimleri saydılar ‘bunlar gözde öğretmenlerimiz, bunlara kayıt yapmak isterseniz 15 bin TL para vermelisiniz’ dediler. IBAN numarası verdiler. Oraya 5 bin TL para yatırdım ve kaydımızı yaptırdık. Diğer çocuğum da burada okuyor. Daha önce böyle bir durum yoktu. Mecburen ödüyoruz. Kesin çözüm istiyoruz” dedi.

TECRÜBESİ FAZLAYMIŞ!

Üç çocuk annesi Fatma Kurt “Çocuğum bu yıl Kartal’daki bir ilkokulda 1. sınıfa başladı. Okul müdürü ‘O öğretmene çok talep var, kadrolu ve deneyimi fazla 30 bin TL vermelisiniz’ dedi. Biz o parayı ödeyemeyiz diyerek başka sınıfa kaydettik. 4 Eylül’de uyum eğitimi için okula gittik. 30 bin TL kayıt parası istenilen öğretmenin sınıfında 25 öğrenci vardı. O parayı kim aldı bilmiyoruz ama arka planda kurulan “öğretmen borsası” canımızı sıktı. Buna neşter vurulmalı” diye konuştu.

ÖĞRETMEN BORSASI HUZURSUZLUĞA SEBEP OLUYOR

Doç. Dr. Selman Tunay Kamer “Öğretmene göre farklı ücret kurum içindeki huzursuzluğu artırıyor. Velilerle öğretmenler karşı karşıya gelebiliyor. Veli büyük paralar verdiği için bunun karşıladığında kaliteli hizmet bekliyor. Diğer taraftan kayıt ücreti için daha az para istenen veya hiç istenmeyen öğretmen ile kurum arasında birçok sorunun oluşmasına neden oluyor” dedi.

BAKAN TEKİN: YENİ BİR DÜZENLEME YAPACAĞIZ

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Belki bu yıl bunu gerçekleştiremedik ama temel eğitim yönetmeliğimiz yayımlandığında önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren ilkokullara kayıtlarda hem kayıt bölgesi açısından hem de okullardaki şube ve öğretmen seçimi açısından onları rahatlatacak bir düzenlemeyi de hayata geçirmiş olacağız.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ - İSTANBUL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
nejat dinç. 7 Eylül 2023 12:49

Sn Bakan ! öğretmenlerinizi eğitemiyorsunuz, çoğunluk fasaryadan öğretmen. iyi okul, kötü okul; iyi öğretmen kötü öğretmen asıl çözülmesi gereke birinci konu bu..Para zorunlu değil diyorsunuz bu da lafta kalıyor; vatandaş çocuğunu ehil öğretmene vermek için para verme yöntemini kullanıyor. Durumları iyi olan veliler de MEB'nın okullarını ciddiye almıyor özel okullara gönderiyorlar. Bence ihtiyaç olmadığı halde öğretmen almayın elde olanları gerçek öğretmen haline getirin.

Eylül 7 Eylül 2023 10:56

Haram zıkkım olsun hak yiyenlere

Msgsl 7 Eylül 2023 07:50

Bunun sebebi sorunu görmezden gelen kafasını kuma sokan kuş misali bakanlık. E okul sistemi üzerinden tercih yapabilse veli sistem tercih eden öğrenci sayısı ve tercih önceliğin göre öğrencileri öğretmenin sınıfına yerleştirse sorun kalmaz. Nakilleri de okuldaki en az öğrencinin olduğu sınıf veya kurayla yerleştirse hiç bir sorun kalmax

Sonraki Haber Yükleniyor...