10 yıldır dünya un ihracatında Türkiye lider

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
10 yıldır dünya un ihracatında Türkiye lider

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yılki verimin çok yüksek olduğunu belirterek “Kasım ve aralık yağışlı geçti, buğday için güzel bir yıl olacak” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Antalya’da düzenlediği 18. Uluslararası Kongre ve Sergisi’nde, sektör paydaşları ve tedarikçiler başta olmak üzere 1.300’den fazla delegeyi bir araya getirdi. Türkiye’nin dünyanın un ambarı konumunda olduğunu söyleyen TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, geçtiğimiz sezon 166 ülke, 6 serbest bölgede 3,6 milyon tonun üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini belirterek “10 yıldır dünyada un ihracatının lideriyiz. 3,6 milyon tonla geçtiğimiz yıl tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldı. 2024 sezonunda bu oranı 4 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

2023’ün rekor bir yıl olduğunu kaydeden Tezcan, şöyle konuştu: 
Ekim alanlarımızdaki artışın yanı sıra son 7 yılın en yüksek üretimi olan 21,5 milyon ton rakamına ulaştık. Ülkemizde 69 ilde 598 adet un fabrikası var. Bu işletmeler yılda 30 milyon ton üretim kapasitesine sahip. Artan üretimle beraber verim ve kalitemizi de dünya standartlarına çıkarmayı başarabilirsek, kendi buğdayımızla ihracat şampiyonluğumuzu taçlandırabiliriz.
İhracat yaptığımız ülkelerin ilk beşinde, Irak, Suriye, Cibuti, Libya ve Sudan var… Angola’ya 10 bin kilometre uzaktaki Filipinler’e bile un satıyoruz. Yurt dışında ihracatçı firmalarımıza karşı açılan davalar ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Eğer vergi kısıtlamaları ve davalar olmasa un ihracatımız 20 milyon tona çıkabilir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...