1.000 ihracatçıya 1 milyar liralık kredi desteği

1.000 ihracatçıya 1 milyar liralık kredi desteği

EKONOMİ Haberleri

İhracatçıya finansman desteği sağlamak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Eximbank işbirliğinde geçtiğimiz ekim ayında kurulan ve 1 Mart’ta faaliyetlerine başlayan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine (İGE AŞ) iki ayda 4 binin üzerinde başvuru oldu.

Cevdet Fırat Aydoğmuş | ANKARA

Sadece ihracatçıların erişimine açık olan İGE AŞ, teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan ihracatçılara kaynak sağlayacak. 1.000’e yakın ihracatçı, önümüzdeki günlerde destekten faydalanacak. 1.000 firmaya yaklaşık 1 milyar liralık kaynak sağlanacak. Önümüzdeki yıllarda bu desteğin, 3-4 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Ayrıca, kredi üst limiti 15 milyon liraya çıkarılan şirketin desteklerinden önümüzdeki günlerde KOBİ'ler de faydalanabilecek. Diğer yandan, ihracatçı birlikleri üzerinden gerçekleştirilen ihracat işlemlerinden yapılan belli oranlardaki kesintilerin de şirketin sermayesine aktarılmasıyla, İGE AŞ'ye ilave sermaye katkısı sağlanacak. Böylece, şirketin güçlü bir finansal yapı içerisinde olması ve kendini yenileyen bir sermaye yapısı oluşturmasının önü açılacak. Bu şekilde ihracatçılara sürekli ve etkin şekilde hizmet verilmesi amaçlanırken, bir yandan Ticaret Bakanlığı da ihracatçıların önündeki engelleri kaldırarak mevcut pazarlarda Türkiye’nin yerini sağlamlaştırmak için çalışacak.

HÜKÛMET, TİM'İN 2 YILDA 122 TALEBİNİ ÇÖZÜME KAVUŞTURDU

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hükûmete aktarılan talepler peş peşe çözülüyor. TBMM’ye sunulan 12 maddelik kanun teklifi ile Türkiye’de gerçekleştirilen fuarların iç alanlarında yapılan ilan ve reklamların vergiden muaf olması ve Ticaret Bakanlığı’na tahsis olan Dış Ticaret Kompeksinin ihracatçılar tarafından kullanılan bölümlerinin bedelsiz olarak TİM’e devrolunması teklifleri hayata geçecek. Ayrıca, iflas eden, ölen, ticareti terk eden ve son beş yılda ihracat yapmayan üyelerin borçları, genel kurullarda alınacak kararla terkin edilebilecek. TİM Başkanı İsmail Gülle “Son iki yılda hükûmetimize ilettiğimiz 122 talebinin tamamı, ivedilikle çözüme kavuştu. Yeni kanun teklifindeki taleplerimiz de yakında hayata geçecek” dedi. Yılın ilk çeyreğinde ihracatın 60 milyar doları aştığına işaret eden Gülle, şöyle konuştu: Mevcut projeksiyonda bu rakamlar, hedeflerimize giden yolda son derece önemli. 2022 yılı hedefimiz olan 250 milyar dolara ulaşmak için ihracatımızı geçtiğimiz yıla göre her ay 2,1 milyar dolar artırmamız gerekiyordu. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda ilk çeyrekte 10 milyar dolar artıdayız. Yabancı alıcılar, Türk firmalarımıza çok yoğun bir teveccüh gösteriyor. Bütün hedeflerimize büyük bir azim ve inançla yürüyoruz.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...