2. el araba denetimine yazılım desteği: Yazışma ortaya çıktı fırsatçı ilanlara karşı harekete geçildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
2. el araba denetimine yazılım desteği: Yazışma ortaya çıktı fırsatçı ilanlara karşı harekete geçildi

Ekonomi Haberleri

İkinci el arabada sıfır araç fiyatının geçemeyeceğine yönelik karar, sıfır atılarak delinmeye başladı. Fırsatçıların tepki çeken yazışması ortaya çıkarken, düzenlemelerin takibi için bilgisayar yazılımı hazırlandığı öğrenildi.

Ticaret Bakanlığı sıfır ve ikinci el otomobilde stokçuluk ve fahiş fiyatlara karşı denetimler sürüyor. İkinci el otomobillerin ilan sitelerinde sıfır araçların fiyatını geçmeyeceğine yönelik kararının ardından fırsatçıların yeni oyunu ortaya çıktı. Aracını satmak isteyen bazı kişiler ilana sıfır atarak rakam koyuyor. İlan siteleri bu tip ilanlara uyarmaya başlarken, düzenlemelerin takibi için bilgisayar yazılımı hazırlandığı öğrenildi.

CEZA ÜSTÜNE CEZA KESİLDİ

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmeliğin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesi uyarınca 51 milyon 920 bin 782 lira idari para cezası uygulandı. 14 yetkili bayiye 66 milyon 879 bin TL para cezası uygulamasının yanı sıra bu bayilerden 9'unun yetki belgesinin de iptal edildi. İkinci el araçların, sıfır satış fiyatının üzerinde bir fiyattan pazarlanmamasına ilişkin kısıtlamadan önce 20 bin civarında olan düzenlemeye aykırı ilan sayısının, son incelemelere göre 5 binin altına düştü.

2. el araba denetimine yazılım desteği: Yazışma ortaya çıktı fırsatçı ilanlara karşı harekete geçildi

İKİNCİ ELDE FIRSATÇILIĞIN ÖNÜNE YAZILIMLA GEÇİLECEK

Habertük'den Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, ikinci el araç satışlarında 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı, ikinci el araçların sıfır kilometre araç fiyatlarını aşmasını engelleyen düzenlemelerin takibine yönelik Türkiye Noterler Birliği ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda bir bilgisayar yazılımı hazırlanıyor. Bu yazılım sayesinde, araç devir işlemleri sırasında, '6+6' düzenlemesinin takibi yapılabilecek. Ayrıca, kişilerin bir yıl içerisinde yaptıkları satışlarda noterler tarafından görülecek ve gerekirse araç satış işlemi engellenecek.

İkinci el araç piyasasına yönelik yapılan uygulamaların tümüne aykırı durumlar noterler tarafından anında görülerek araç devir işlemleri gerek görüldüğü durumlarda yapılmayacak.

Hazırlanan yazılımın ağustos ayı başında devreye alınmasını planlanıyor. Sektör kaynakları, söz konusu yazılımın detaylarının önümüzdeki günlerde yapılacak resmi açıklama ile netleşeceğini aktardı.

2. el araba denetimine yazılım desteği: Yazışma ortaya çıktı fırsatçı ilanlara karşı harekete geçildi

İLAN SİTELERİ MESAJ YOLLAMAYA BAŞLADI

İnternet siteleri de artık liste fiyatından yüksek bir şekilde satışa sunulan ilanlar için harekete geçmeye başladı. Fiyattan bir sıfır atılarak ilana konulan araçlar için ilan sahiplerine uyarı gitmeye başladı. Yanıltıcı ilan koyanlara giden mesajda şu ifadeler yer alıyor:

“Merhaba uygulamada yapılan araştırmalar doğrultusunda; 6.7.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında, yönetmelikte yer alan düzenlemenin yayınlanmasıyla birlikte ilan sitesinde taşıt ilan fiyatının sıfır atılarak (100.805 TL) girildiği ‘tüketiciyi yanıltıcı fiyat’ verdiğiniz tespit edilmiştir. Kanun gereği ilan başı 300 bin TL’ye kadar cezai işlem uygulanması için ilan bilgileriniz ekran resimleri ile birlikte CİMER üzerinden Ticaret Bakanlığı’na şikayet edilmiştir. Verilecek ceza plakadan ruhsatınıza işlenecektir.”

2. el araba denetimine yazılım desteği: Yazışma ortaya çıktı fırsatçı ilanlara karşı harekete geçildi

HERŞEY İLAN NOTUNDA GİZLİ

İkinci el fiyatlarının sıfırı geçemeyeceği kuralı nedeniyle pek çok satıcı benzer yöntemi uygulayarak aracını ilana koymaya başladı. İlan sitelerindeki yeni model araçların neredeyse tamamı aynı yöntemle satışa sunuluyor. Satış fiyatı dışında ilanlarında açıklama bölümünde ‘detaylı bilgi için arayın’ gibi notlar düşülüyor. 

İlan sitelerindeki açıklama kısmına düşülen notlarla birlikte satılmaya çalışılan bazı ilanları arayan ATV Haber muhabiri ile satıcılar arasında ise şöyle bir diyalog yaşandı:

1 milyon 179 bin yazmışsın aracın fiyatı son ne olur?

  • Abi şimdi şöyle o fiyat geçerli değil.

Peki geçerli olmamasının sebebi ne?

  • Biz çünkü o paraya alamıyoruz. Ama Türkiye Cumhuriyeti devletimiz şey yaptı fiyatları…

Kaç para istiyorsunuz? 1 milyon 180 bin lira diyelim ki…

  • Ben 1 milyon 300 bine vermeyi düşünüyorum.

Detaylı bilgi için arayın demişsiniz. Onun için aradım. Son fiyat mıdır acaba? İndirim yapabiliyor musunuz?

  • Yok abi ya! Valla fiyatın neye geldiğini de bilmiyorum işin doğrusu. Genelde o fiyattan vermiyorlar ama biliyorsunuz değil mi? 1 milyon 179 bin lira evet doğrudur bu araba ama diyorlar ki biz bayiden 1 milyon 230 bine, 1 milyon 250 bin liraya aldık. O fiyat üzerine 80-90 bin lira koyuyorlar.

  • Açıklamayı okuyun diye yazdım ilan başlığı onlar da mesela fiyat olarak öyle atılabiliyor sistem gereği.

Neden sistem gereği onu anlamadım?

  • Liste fiyatı üzerine atılamıyor ilanlar. İkinci ellerde öyle bir yasa çıktı ya! Şu an hepsi öyle görünüyor zaten hani açıklamada yazıyor yani açıklama kısmında.

Açıklamada 130 bin lira ekstra var deniyor?

  • Aynen öyle yazılıyor mecburen.

Kaynak: Habertürk, Ahaber

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 
Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Zafer25 Temmuz 2023 17:17

Merhaba araç satın almak istiyorum yazdıkları fiyatı görüp kişileri aradığımda fiyatı daha yüksek söylüyorlar bugün 50 kişiyi aradım hepsi aynı şeyi söyledi

Sonraki Haber Yükleniyor...