500 bin 'üniversiteli işçi' memur statüsü istiyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
500 bin 'üniversiteli işçi' memur statüsü istiyor

Ekonomi Haberleri

Hükûmet, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 3600 ek gösterge ve taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi gibi sorunları çözüme kavuştururken ‘üniversiteli işçiler’ de özlük hakları konusunda çalışma yapılmasını ve ‘memur statüsü’ne geçmeyi talep ediyor.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Belediye, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve birçok kurumda işe mesleğini yapmak üzere alınan ancak “memur” değil, “vasıfsız işçi” kadrosunda istihdam edilen üniversite mezunları memuriyet istiyor. Aralarında yüksek lisans ve doktorasını yapmış mühendis, kimyager, biyolog gibi meslek gruplarından insanların bulunduğu mezunlar, aynı kurumda aynı işi yaptıkları memurlarla aralarındaki maaş ve hak farklılığının giderilmesini talep ediyor.

“DEVLETE MALİ YÜKÜMÜZ YOK”

Üniversiteli İşçiler Platformu Eskişehir Temsilcisi olan harita ve kadastro teknikeri Mehmet Akyıldız, aynı üniversiteden mezun olan arkadaşlarıyla aynı özlük haklarına sahip olamadıklarını dile getirdi. Akyıldız, yapılmasını istedikleri düzenlemeye ilişkin “İşçi statüsündeki çalışanlar devlete daha fazla yük getiriyor. Oysa memur statüsünde çalışanların, devlete işçiler kadar mali yükü yok” dedi.

Eskişehir Odunpazarı Belediyesinde çalışan ve kendisi gibi binlerce üniversiteli işçinin ortak sorunlarını dile getiren Akyıldız “2014’te harita ve kadastro teknikeri olarak imar ve şehircilik müdürlüğünde işe alındım. Fakat SGK’ya beden işçisi olarak bildirildim. 2014 Haziran seçimlerine kadar kendi statümde çalıştım. Ancak seçimlerden sonra şu ana kadar siyasi mobbingle 15 farklı yere sürgün edildim. 10 yıldan fazladır çalışıyorum. Görevde yükselme, unvan değişikliği, tayin veya atama gibi haklardan mahrum kalıyoruz. Memur olduğun zaman sana kadrona göre iş veriyorlar ama işçi kadrosundan girdiğimiz için bize her türlü işi yaptırabiliyorlar. Dolayısıyla mobbing durumunda mahkemeye başvuramıyorum” diye konuştu.

“SAYILARI 500 BİNİ BULUYOR”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, daha önce yaptığı açıklamada, bu konuda kendilerine çok fazla talep geldiğini ve bu talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’le paylaştığını söylerken, Memur-Sen Genel Başkan Vekili Hacı Bayram Tonbul, 2015’te yapılan toplu sözleşmede, düzenlemeye ilişkin maddenin olduğunu ancak yerine getirilmediğine dikkat çekti.

Tonbul “2015’teki toplu sözleşmede, memur işi yapan işçilerin, memur kadrolarına geçirilmeleriyle ilgili bir madde vardı. Fakat idare bu konunun üzerine çalışmadı. Daha sonra 2018 yılında taşeronların işçi kadrolarına geçmesiyle birlikte sayıları daha da arttı. Bu memur işi yapan arkadaşların memur statüsüne geçmesi yönünde talebimiz var ama bunun karşılığında hükûmette ciddi bir çalışma yok. Memur statüsüne geçmek isteyen işçilerin sayısı 500 bini buluyor ama emekliliği yakın olanların, hem maaşları hem ikramiyeleri memurlara göre daha yüksek olduğu için işçilikten memur statüsüne geçmek istemeyeceğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

“SENDİKALAR ENGEL OLUYOR”

Hacı Bayram Tonbul, memur statüsüne geçmek isteyenlerin önündeki en büyük engelin işçi sendikaları olduğunu da iddia etti. Tonbul “Çünkü işçi sendikaları yoğunluk olarak kamuda örgütlüler, özel sektörde değil. Üye kaybetmek istemiyorlar. Burada en büyük sorun kamuda örgütlenmiş olan işçi sendikaları” dedi.

Türkiye’nin seçime gittiğini hatırlatan Tonbul “EYT ‘Çıkmayacak’ denildi, çıktı. Sözleşmeli personelin kadroya geçişiyle ilgili düzenleme önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak. Kamuoyu oluşursa bu konunun da çözüme kavuşma ihtimali var” diye konuştu.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Oğuz30 Ocak 2023 11:09

Teşekkürler

Deniz 19 Ocak 2023 16:11

Teşekkürler ✋????????

Deniz 19 Ocak 2023 16:10

Teşekkürler

faik12 Ocak 2023 11:15

Teşekkürler TÜRKİYE gazetesi

Sonraki Haber Yükleniyor...