TCMB Başkanı Erkan: 500 TL basmayacağız, paradan sıfır atmayacağız

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
TCMB Başkanı Erkan: 500 TL basmayacağız, paradan sıfır atmayacağız

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. 500 TL'lik banknot iddialarına cevap veren Erkan, "gündemimizde değil" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabileceğini ifade eden Erkan, ücret, kur ve vergilerin enflasyona önemli ölçüde yansıdığını kaydetti.

İç talepteki aşırılığın birçok kanalda enflasyonu artırdığına işaret eden Erkan, özetle şunları söyledi:

"Miktarsal sıkılaştırma ile toplamda 700 milyar lira likidite sterilize edilmiştir. Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız. Aylık enflasyon ana eğilimi eylülde yavaşlamaya başladı. Para politikası tepkimizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı olarak, veriye ve etki analizlerine dayanarak veriyoruz. Yıllık enflasyon düşüşü mayıs ayından itibaren başlayacak.

Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduattan TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL’ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir. Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz.

Komisyonda, yeni banknot basma hazırlığı olup olmadığına ilişkin soruları da cevaplayan Erkan, şunları kaydetti: Şu an gündemimizde ne sıfır atma ne de 500’lük banknot var. Üst değerli banknota ihtiyaç duyulup duyulmadığı, hem makro ekonomik ve finansal analizler hem de teknik olarak yapılan değerlendirmenin sonucuna göre belirlenmektedir. E9 Emisyon Grubu banknotların kupür değerlerine ilişkin olarak 2009-2021 dönemindeki gerçekleşmeler, öngörülerle paralel olmuş, bugünkü kupür dağılımının doğruluğunu ortaya koymuştur. Şu an itibarıyla gündemimizde bu yoktur.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...