OPEC ülkeleri tarihi açıkladı! Yükselen petrol fiyatları için düğmeye basıldı

Düzenleyen:
OPEC ülkeleri tarihi açıkladı! Yükselen petrol fiyatları için düğmeye basıldı

EKONOMİ Haberleri

Rusya-Ukrayna savaşında 72 gün geride kalırken petrol fiyatlarındaki fiyat dalgalanması devam ediyor. Piyasaların gözü Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne uygulayacağı yaptırımı kararına odaklanırken yeni bir gelişme yaşandı. OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin (OPEC+), ham petrol üretiminin artırılması çağrılarını Haziran ayına bıraktı. Alınan karar sonrası Brent petrol 113 dolara kadar çıktı. Peki petroldeki yükseliş devam edecek mi? İşte petrol fiyatlarındaki son durum.

Petrol fiyatlarındaki dalgalanma devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 114 dolara kadar çıkan Brent petrol düşüşe geçerek 111 dolar seviyesinde kapatmıştı. Bugün ise yükselişle başlayan Brent petrol 111,59 dolardan güne başladı.

Öte yandan AB’nin Rus petrolüne getireceğine dair yapılan açıklamalar petrol fiyatlarını tetikliyor. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 6 ay içinde Rusya'nın ham petrol tedarikini, yıl sonuna kadar da rafine ürün tedarikini aşamalı olarak kaldıracaklarını duyurdu. Teklifin ise pazartesiye kadar değerlendirilmesi bekleniyor. 

HAZİRAN AYINDA ÜRETİM ARTIRALACAK 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, aldığı petrol kararı ile piyasalarda oynamaya sebep olmuştu. Alınan kararda haziranda günlük yaklaşık 432 bin varil üretim artışı kararı alınmıştı. Salgınlı birlikte yaşanan hızlı talep toparlanması ise OPEC’in üretim çağrılarına cevap vermemesine neden oldu. Dün yapılan 28. Bakanlar Toplantısı’nın ardından mevcut petrol piyasası görünümünün dengeli bir piyasaya işaret ettiğinin belirtildiği OPEC açıklamasında salgına ilişkin konular ve jeopolitik faktörlerin etkilerinin ise izlendiği belirtildi.

PİYASALARDA BEKLENTİ OLUŞTU 

Piyasalarda ise arz tarafında ABD’nin stratejik petrol rezervinden 30 milyon varili, Uluslararası Enerji Ajansının acil durum rezervi kapsamında 60 milyon varil petrolü kullanıma açma kararının bir parçası olarak piyasaya sürmesini bekliyor.

Uzmanlar ise teknik olarak Brent petrolde 111,81-112,06 dolar aralığının direnç, 110,83-110,59 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceğini ifade ediyor.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...