Fitch, büyüme tahminini küresel ekonomi için düşürdü, Türkiye için yükseltti

Düzenleyen:
Fitch, büyüme tahminini küresel ekonomi için düşürdü, Türkiye için yükseltti

EKONOMİ Haberleri

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 2,9'a düşürdü. Türkiye için ise yükseltti.

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun haziran sayısını "Sıkı Para Politikasının Dönüşü" başlığıyla yayımladı. Raporda şunlar aktarıldı:

DÜNYA EKONOMİSİNİN BÜYÜME HIZI YAVAŞLIYOR

Enflasyon ve kısıtlayıcı para politikası, dünya ekonomisinin büyüme hızını azaltacak. Küresel enflasyon baskıları, büyüme görünümü üzerinde giderek artan olumsuz etkilerle birlikte yoğunlaşmaya devam ediyor. Çin'deki son karantina önlemleri küresel imalat tedarik zinciri baskılarına katkıda bulundu.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI AVRUPA ENFLASYONUNU VURDU

Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji ve gıda arzında yaşanan kesintiler de Avrupa enflasyonunu beklenenden daha hızlı etkiledi. Enflasyon baskıları, özellikle sıkı iş gücü piyasalarının nominal ücret artışını desteklediği ABD ve İngiltere'de hizmet sektöründe de arttı.

ABD VE AVRO BÖLGESİ BÜYÜME TAHMİNLERİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

Dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9, 2023 ve 2024'te yüzde 2,7'şer büyümesi bekleniyor. Mart ayında küresel ekonominin 2022'de yüzde 3,5 ve 2023'te yüzde 2,8 büyüyeceği tahmin ediliyordu. ABD ekonomisi, 2022 yılı büyüme tahmini yüzde 3,5'ten yüzde 2,9'a çekildi. Ülkenin 2023 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 1,6'dan yüzde 1,5'e indirildi. ABD'nin 2024 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 1,3 oldu.

Avro Bölgesi ekonomisi 2022 yılı büyüme tahmi de yüzde 3'ten yüzde 2,6'ya indirildi, 2023 yılı için ise 2,3'ten yüzde 2,1'e düşürüldü. 2024 yılı büyüme beklentisi de yüzde 2,1 olarak belirlendi.

EN BÜYÜK REVİZYON ÇİN EKONOMİSİNDE

"Sıfır Covid-19" politikası kapsamında Şanghay'da alınan karantina önlemleri, Çin ekonomisinin büyüme hızının düşmesine sebep olacak. En büyük revizyon Çin ekonomisine ilişkin tahminlerde yapıldı. Çin ekonomisi, bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 4,8'den yüzde 3,7'ye düşürüldü, 2023 yılı beklentisi de yüzde 5,1'den yüzde 5,3'e çıkarıldı. Çin ekonomisinin 2024'te ise yüzde 5 büyümesi tahmin ediliyor.

TÜRKİYE'NİN 2022 YILI BÜYÜME TAHMİNİ YÜKSELTİLDİ

Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde beklenenden çok daha iyi performans gösterdi. İthalat ihracata kıyasla hızla düşerken yatırımlar ek destek sağladı, net ticaretten gelen artışın büyümeye yardımcı oldu. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5, 2023'te yüzde 3 ve 2024'te yüzde 2,9 büyümesi bekleniyor.

Daha önce ise Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,4 ve 2023'te yüzde 3,2 büyüyeceği düşünülüyordu.

"ENFLASYON KALICI HALE GELEBİLİR"

Dünya genelinde enflasyon zorlukları belirgin hale geldi ve merkez bankalarının cevap vermek zorunda kaldı. Ücret-fiyat dinamikleri geliştikçe ve fiyat beklentileri yükseldikçe enflasyonun kalıcı hale gelme riski belirginleşiyor.

"FED FAİZLERİ ARTIRABİLİR"

Ücret enflasyonunun yüksek olduğu ABD ve İngiltere'de iş gücü piyasaları çok sıkı. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranlarını bu yılın son çeyreğine kadar yüzde 3'e ve 2023'ün ilk çeyreğine kadar yüzde 3,5'e yükseltmesi bekleniyor.

DOĞALGAZ KRİZİ

Rusya'nın, Almanya ve İtalya'ya yaptığı bütün doğalgaz akışını aniden durması riski şimdilik engellendi. Ancak çatışma sürerken bu risk yüksek kalmaya devam ediyor. Riskler o kadar yüksek ki böyle bir senaryoda Avro Bölgesi'nin resesyondan kaçınacağından şüpheliyiz.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...