Akaryakıt fiyatlarına yeni zam yolda! Altın uzmanı İslam Memiş, petrol için kötü haberi verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Akaryakıt fiyatlarına yeni zam yolda! Petrol fiyatları düşerken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, akaryakıt fiyatları için kötü haberi verdi. Petrolün yükseleceğini söyleyen Memiş, akaryakıta zam beklediğini açıkladı.

Petrol üretiminin yoğun olarak yapıldığı Orta Doğu'da İsrail-Gazze arasındaki 17 günlük savaş nedeniyle jeopolitik riskler fiyatları yukarıya çevirdi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, geçen hafta yapılan zamların ardından akaryakıt fiyatları için kötü haberi verdi.

KORKU ENDEKSİ YEDİ AYIN ZİRVESİNDE

Yatırımcı tedirginliğinin bir göstergesi olan Volatilite Endeksi (VIX) yani korku endeksi ise ABD borsalarının göstergesi konumunda S&P 500 endeksinin yılın en yüksek seviyesine ulaştığı temmuz sonuna göre yüzde 8 düşüş göstermesinin ardından bu sabah yaklaşık 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

PETROL HAFTAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Geçen hafta yeniden tırmanışa geçen Brent ve Ham petrol fiyatları, ABD 10 yıllık tahvillerinin yaşanan son 16 yılın zirvesine tırmanması ve dolar endeksindeki güçlü duruş nedeniyle yeni haftaya düşüşle başladı. Petrol bölgelerinde arz kesintilerine yönelik endişeleri azalmasıyla brent petrol varil başına 91 dolardan geri döndü. Ham petrol ise 87,26 dolar seviyesinden işlem gördü.

Akaryakıt fiyatlarına yeni zam yolda! Altın uzmanı İslam Memiş, petrol için kötü haberi verdi

AKARYAKITA YENİ ZAM YOLDA

Petrol fiyatlarındaki düşüş, akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi yönünde umutlandırırken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, petrol ve akaryakıt öngörüsüyle korkuttu. Petrol fiyatlarının bu hafta yeniden yükselişe geçeceğini söyleyen İslam Memiş, akaryakıt fiyatlarında yeni zamların kapıda olduğunu söyledi.

TGRT Haber ekranında konuşan İslam Memiş şu ifadeleri kullandı: 

"Bu hafta petrolde 94 dolar direncini bekliyor olacağım. Özellikle 90-95 dolar fiyatları bu hafta akaryakıt fiyatlarına yeni zam haberlerini getirecektir. 15 Ocak tarihini önemsiyorum. 15 Ocak tarihinde jeopolitik riskler tekrar başlayabilir. Yılı ‘Biz barış istiyoruz’ sözleriyle iyimser kapattıktan sonra 2024 yılında yeniden riskler tırmanacak. 15 Ocak’tan sonra masum insanlara soykırım uygulandığı bir süreç bekliyorum. Farklı ülkelerin katılmasıyla riskler artacak ve enflasyonun yeniden yükselmesini bekliyorum. "

AKARYAKITA ÜST ÜSTE ZAM

Ekim ayında indirim yaşanan motorin ve benzinde rüzgar, tersine döndü. Ekim ayına.LPG'ye yapılan 70 kuruşluk zamla başladıktan sonra benzine iki, motorinde ise 1 kez indirim yapılmıştı. Motorinin litresinde de 2 lira 92 kuruş indirim yapıldıktan sonra jeopolitik gerginlikle 17 Ekim günü 2 lira 25 kuruş zam yapıldı. 

Motorinin ardından zam sırası benzine geldi. 5 Ekim Çarşamba günü 2 lira 10 kuruş, 6 Ekim Perşembe günü ise 1 lira 17 kuruşluk ikinci bir indirim daha yapılan benzinin litresine beklenen zam pompaya yansıdı.

21 Ekim Cumartesi (bugün) saat 00.01'den itibaren geçerli olmak üzere benzinin litresine 1 lira 48 kuruş zam yapıldı. Zam sonrasında benzinin litresi yeniden 36 TL bandına yükseldi.

23 EKİM PAZARTESİ GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL AVRUPA YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 35,14 TL
İstanbul motorin fiyatı: 39,56 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 17,94 TL

İSTANBUL ANADOLU YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 35,09 TL
İstanbul motorin fiyatı: 39,62 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 18,39TL

ANKARA AKARYAKIT FİYATLARI

Ankara benzin fiyatı: 35,77 TL
Ankara motorin fiyatı: 40,19 TL
Ankara LPG fiyatı (Otogaz): 18,30TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir benzin fiyatı: 35,87 TL
İzmir motorin fiyatı: 40,34 TL
İzmir LPG fiyatı (Otogaz): 18.00 TL

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım şirketlerinin belirlediği fiyatlar, ürün cinsine rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...