Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Altında ‘çift haneli’ kayıp şoku! Martta yatırım araçlarının reel getirisi

Altında ‘çift haneli’ kayıp şoku! Martta yatırım araçlarının reel getirisi

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre martta aylık enflasyon %1,94 arttı. Bu rakam, AA Finans anketine göre %2,40 olan piyasa beklentisinin altında kaldı. Mart enflasyonundan arındırılmış olarak bakıldığında TL mevduat, geçen ay reel getirilerde pozitif tarafta kalan tek yatırım enstrümanı oldu. Gram altın yatırımcısı ise son yıllarda görülmemiş şekilde çift haneli aylık reel kayıp yaşadı.

Özetle Dinle
Kaydet
a- | +A

TÜRKİYE GAZETESİ/Ö. Faruk Bingöl- Piyasalarda mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından reel getiriler de belli oldu. Dünyayı sarsan Orta Doğu’daki çatışmalar, martta piyasalara damga vuran en önemli gelişme oldu.

ABD-İsrail ve İran arasındaki savaş Hürmüz Boğazı’nın kapanmasına sebep olurken, şubatta 73,20 dolardan kapanış yapan Brent petrolün varil fiyatı, mart ayında %41,40 artışla 103,50 dolara çıktı.

ÖNERİLEN HABERLER
3 aylık enflasyon belli oldu! İşte emeklinin şimdiden garantilediği zam
EKONOMİ

3 aylık enflasyon belli oldu! İşte emeklinin şimdiden garantilediği zam

TÜFE BEKLENTİ ALTINDA

İç piyasalarda da savaşın yansımaları izlenirken, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlara karşılık “eşel mobil” sistemi devreye alındı. Öte yandan TCMB de piyasayı %40’tan fonlamaya başlayarak “daha sıkı” politikaya geçti. Böylece enflasyonun sınırlı etkilenmesi sağlandı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre martta aylık enflasyon %1,94 arttı. Bu rakam, AA Finans anketine göre %2,40 olan piyasa beklentisinin altında kaldı.

Altında ‘çift haneli’ kayıp şoku! Martta yatırım araçlarının reel getirisi
Başlık ResmiAltında ‘çift haneli’ kayıp şoku! Martta yatırım araçlarının reel getirisi

NOMİNAL GETİRİLER

Geleneksel yatırım araçlarının mart ayı kapanış fiyatları ve aylık getirileri şu şekilde gerçekleşmişti:

-TL mevduat: %2,90 (net)

-Dolar: 44,41 TL (%1,32)

-Euro: 51,38 TL (%-0,93)

-Borsa (BİST 100): 12.790,98 (%-6,76)

-Gram altın: 6.711 TL (%-9,91)

ÖNERİLEN HABERLER
Ünlü peynir markası
EKONOMİ

Ünlü peynir markası 'hileli' çıktı! Vatandaşı böyle kandırmışlar

REEL GETİRİLER

Mart enflasyonundan arındırılmış olarak bakıldığında ise reel getiriler şöyle oluştu:

-TL mevduat: %0,94

-Dolar: %-0,61

-Euro: %-2,82

-Borsa (BİST 100): %-8,53

-Gram altın: %-11,62

ÖNERİLEN HABERLER
Enflasyondan olumlu sürpriz! 22 Nisan’da faiz kararı ne olacak?
EKONOMİ

Enflasyondan olumlu sürpriz! 22 Nisan’da faiz kararı ne olacak?

TL ZİRVEDE, GRAM ALTIN İSE…

TL mevduat, mart ayında reel getirilerde pozitif tarafta kalan tek yatırım enstrümanı olarak öne çıktı. Altın yatırımcısı ise son yıllarda görülmemiş şekilde “çift haneli” aylık reel kayba uğradı.

Küresel piyasalarda “yüksek enflasyon-yüksek faiz” endişeleri sebebiyle ons fiyatında geçen ay yaşanan %-11,57’lik kayıp, gram fiyatında da ciddi düşüşü beraberinde getirmişti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.