Antalya'yı göç korkusu sardı! İsrail'den akın akın geliyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Antalya'yı göç korkusu sardı! İsrail'den akın akın geliyorlar

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Rusya ve Ukrayna savaşı sebebiyle yüz binlerce mülteciyi misafir eden Antalya’ya şimdi de İsrailliler yerleşmeye başladı. Antalya halkı belediyelere başvurarak “Şehrimizde mülteci istemiyoruz” kampanyası başlattı. Bugün itibarıyla turizmin başkentinde 50 bini Rus olmak üzere 150 bin civarında mülteci yaşıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Turizmin başkenti Antalya’da mülteci tedirginliği yaşanıyor. Rusya ve Ukrayna savaşı ile 100 binin üzerinde misafiri ağırlayan ve 65 bin kişinin temelli olarak yerleştiği kentte şimdi de İsrailli mülteci paniği boy gösterdi.

Yerleşik mültecilerin ekonomiye destek olduğu düşünülse de, bir süre sonra konut fiyatlarındaki yükselişlere neden oldukları ve esnaf hâline dönüşerek vatandaşların iş yapma kabiliyetlerini olumsuz etkiledikleri belirtiliyor. Bu nedenle halk Antalya genelinde yeterince mülteci olduğunu ve daha fazla kapasite bulunmadığını ifade ediyor. İsrailli göçü nedeniyle önceki gün Antalya’da “Kentimize mülteci istemiyoruz” kampanyası başlatıldı ve Antalya Büyükşehir Belediyesine engelleme raporları sunuldu.

İMZA KAMPANYASI BAŞLADI

Diğer yandan belediyelere şikâyetler yağıyor. 2 günde 1.820 imza toplandı. Yaşanan durum üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi “Mevzuat kapsamında, belediyeler yabancı uyrukluların ülkemize yerleşmeleri konusunda herhangi bir yaptırım uygulayamamaktadır. Dilerseniz 0312 422 05 00 numaralı hattan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ile iletişime geçebilir veya CİMER üzerinden şikâyet kaydı oluşturabilirsiniz’’ açıklaması yaptı.

ESNAF ŞİKÂYET EDİYOR

Antalya esnafı da yaşanan durumdan şikâyet ediyor. Mültecilerin konut fiyatlarını yükselttiklerini ve kentte kiralık ve satılık sayısının düştüğünü belirtiyor. Ayrıca temelli olarak yerleşenlerin çeşitli işler ile uğraştıklarını, hatta bölge esnafının işlerine taş koyduklarını iddia ediyor.

Kemeraltı’nda esnaflık yapan Kamuran Ersoy “Daha önce Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle yüz binlerce mülteci kente geldi. Birçoğu temelli olarak yerleşti. Konut fiyatlarının artmasına neden oldu. Ayrıca, emlakçı, market, rehber ve kuaför gibi mesleklere el attılar. Kentin ekonomisini tamamen değiştirdiler. Ukraynalılarda da aynı durumu yaşadık. Şimdi İsrailli mülteciler de gelirse kentimiz bunu kaldıracak durumda değil” diyerek duruma tepki gösterdi.

4 BİN İSRAİLLİ GELDİ

Antalya’da yerleşik yabancı sayısı; 50 bin Rus, 15 bin Ukraynalı, 7 bin Kazak-Özbek- Kırgız, 5 bin Alman, 4 bin Iraklı, 3 bin İranlı şekilde sıralanıyor. Ayrıca İngiltere, Japonya, Hollanda, Endonezya, Malezya gibi 70 ülkeden insan bulunuyor. Öte yandan 3 günde Antalya’ya 4 binin üzerinde İsraillinin geldiği iddia ediliyor.

‘Aksa Tufanı’ operasyonu nedeniyle İsrail uçuşları da durdurulmuş durumda. Konuyla ilgili açıklama yapan turizm acenteleri “Şu an için uçuşlar durduruldu. İsrail’den her yıl Türkiye’de 500 bin civarında turist geliyor. Bunun 200 bin civarı Antalya’yı tercih ediyordu zaten. Yaz dönemi kapanması nedeniyle Tel Aviv ve Antalya uçuşları azalmıştı. Savaş nedeniyle bir anda arttı. Son dakika alım yapanlar için fiyatlar 10 bin liraya kadar çıkmıştı. Erken rezervasyon alanların sayısı çok yüksek değil” açıklaması yaptı.

KRUVAZİYER, DÜMENİ TÜRKİYE'YE KIRDI

İsrail’e sefer yapan kruvaziyer gemileri, İsrail-Filistin çatışması sebebiyle güzergâhlarını Türk limanlarına çevirmeye başladı. Şu an için uluslararası 4 kruvaziyer gemi işletmesinin 8 sefer için rotalarını Antalya’nın Alanya, Muğla’nın Bodrum ve Marmaris, Aydın’ın Kuşadası ve İstanbul’daki kruvaziyer limanlarına çevirdikleri öğrenildi. İsrail rotası iptal edilen gemilerle 30 binin üzerinde yolcu gelmesi bekleniyor.

Öte yandan Holland America, Celebrity Cruises, MSC Cruises, Norveç Cruise Line, Regent Seven Seas Cruises, Oceania Cruises ve Celestyal Cruises, İsrail’in Aşdod ve Hayfa limanlarına bu hafta yapılması planlanan seferlerini iptal etti.

FAHİŞ KİRALARI PROTESTO ETTİLER

Antalyalılar yüksek kira ve ev fiyatlarını protesto etti. Kiracılar Dayanışma Platformu tarafından yapılan açıklamada “Antalya’ya gelen mülteciler nedeniyle kira fiyatları İstanbul’u geçti. Türkiye’de en fazla mülteci bizim kentimizde barınıyor. Çoğu ev sahibi oldu ve kira fiyatlarını yükselttiler. Döviz bazında kira talep ediyorlar. Zaten birçoğu da kendi vatandaşlarına kiralıyorlar. Fırsatçı ev sahipleri de yüksek fiyattan mültecilere ev kiralıyor. Bu sorun bir an önce çözülmeli. Çoğu Antalyalı evlerin boşaltmak zorunda kaldı” denildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...