Arap turist gelmedi umutlar Kurban’a kaldı! Bayramda oteller dolmadı
Ramazan Bayramı’nın kısa olması ve turizm sezonunun henüz başlamaması sebebiyle sektörde beklenen hareketlilik sınırlı kaldı. Ayrıca bölgedeki savaş sebebiyle Körfez ülkeleri ve Orta Doğu’dan gelen turist trafiği durma noktasına gelirken Avrupalı turist de kendi ülkesinde kalmayı seçti. Buna rağmen sektör temsilcileri, talebin yaz sezonu ve Kurban Bayramı’na kaydığını belirtiyor.
- Turizm sezonunun henüz tam başlamaması ve bayram tatilinin kısa olması yerli turist talebini sınırlı tuttu.
- Körfez'deki savaş ve bölgedeki sıcak çatışmalar nedeniyle Orta Doğu pazarında kayıp yaşandı ve Avrupalı turistler de kendi ülkelerinde kalmayı tercih etti.
- Kredi kartlarına yönelik limit düşürme uygulamaları, ailece tatil planlayanları zorlayarak iç pazardaki hareketliliği baltalıyor.
- Otellerin resmi sitelerini taklit eden sahte web siteleri üzerinden yapılan rezervasyonlarda dolandırıcılık vakalarına karşı dikkatli olunması uyarısı yapıldı.
- Asıl büyük hareketliliğin yaz ayları ile Kurban Bayramı'nda yaşanacağı öngörülüyor.
KAAN ZENGİNLİ - Türkiye turizminin kalbinin attığı Ramazan Bayramı’nda, sektörün çatı örgütlerinden Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ile bir araya geldik. Sektörün bugün sadece “doluluk” değil, bir “verimlilik” sınavı verdiğini belirten Eresin, bayramın neden sönük geçtiğinden yaz sezonu beklentilerine kadar çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Eresin, tatil süresinin kısalığına dikkat çekerek şunları söyledi:
Turizm sezonunun henüz tam başlamaması ve bayram tatilinin kısa olması nedeniyle yerli turist talebi beklediğimiz sınırda kaldı. Her şeye rağmen özellikle kıyı bölgelerinde ve sanatçı programı olan tesislerde küçük de olsa bir hareketlilik görüyoruz. Türk vatandaşları bayramda genellikle şehir turlarını tercih etmez ancak bu kez 2-3 günlük kısa kaçışlar için Anadolu ve İstanbul’a yakın destinasyonlara bir yönelim var. Yine de kesin rakamlar için henüz erken.
KÖRFEZ’DEKİ SAVAŞ TURİZMİ DE VURDU
Bölgedeki sıcak çatışmalar ve savaş atmosferi, turizmin rotasını da değiştirdi. Müberra Eresin, özellikle Orta Doğu pazarındaki kaybın altını çizerek şu uyarıyı yaptı: Bölgedeki savaş nedeniyle Körfez ülkeleri ve Orta Doğu’dan gelen turist trafiği neredeyse tamamen durmuş durumda. İranlı ziyaretçilerin en yoğun geldiği mart ayında bile pazarın durma noktasına gelmesi bizi etkiledi. Savaş sebebiyle Avrupalı turist de kendi ülkesinde kalmayı seçti. Bu bayramda otellerimiz maalesef olması gerekenin çok altında doluluklarla kapanacak.
KART LİMİTLERİ PAZARI ETKİLİYOR
Fiyatların sezonun çok altında olmasına rağmen talebin istenen düzeye çıkmamasının bir diğer nedeninin finansal kısıtlamalar olduğunu savunan Eresin “Şu an fiyatlarda bir artış söz konusu değil, aksine sezonun çok altındayız. Ancak kredi kartlarına yönelik limit düşürme uygulamaları, özellikle ailece tatil planlayanları zorluyor. Turizm bir barış sektörüdür ancak aynı zamanda bir finansman meselesidir. Kredi kartı kolaylığının daralması, iç pazardaki hareketliliği doğrudan baltalıyor. 2026 yaz sezonu için temkinli bir iyimserlik içindeyiz ama bu tür uygulamaların gözden geçirilmesi şart” dedi.
Turizm ve gayrimenkulde dengeler değişiyor
SAHTE REZERVASYON TUZAĞINA DİKKAT
Son dönemde artan dijital dolandırıcılık vakaları konusunda tüketicileri uyaran Eresin “Otellerin resmî sitelerini taklit eden sahte web siteleri türedi. Olağan fiyatın çok altındaki kampanyalar büyük risk taşıyor. Vatandaşlarımız mutlaka güvenilir acenteleri veya otelin kendi resmî kanallarını kullanmalı. Rezervasyon sonrası oteli arayıp teyit almak artık bir lüks değil, zorunluluktur” dedi.
Türkiye turizminin krizleri yönetme konusunda deneyimli olduğunu hatırlatan Müberra Eresin, tüm olumsuz tabloya rağmen sektörün toparlanma kabiliyetinin yüksek olduğunu ve asıl büyük hareketliliğin yaz ayları ile Kurban Bayramı’nda yaşanacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.
