Asgari ücret zammı için ilk temas! TÜRK-İŞ ve TİSK Bakan Işıkhan'ın kapısını çalacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Asgari ücret zammı için ilk temas! TÜRK-İŞ ve TİSK Bakan Işıkhan'ın kapısını çalacak

Ekonomi Haberleri

Milyonlarca asgari ücretli Temmuz ayında yapılacak ara zammın ne kadar olacağını merak ederken, TÜRK-İŞ ve TİSK'ten ilk gayr-i resmi temas geldi! TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol'un yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kapısını çalması bekleniyor.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete zam mesaisi başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası asgari ücret komisyonunun yakın bir zamanda toplanacağının sinyalini verirken, işçi ve işveren tarafından dikkat çeken temas geliyor. İşçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve işveren tarafını temsil eden TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol'un yakın bir zamanda yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kapısını çalması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANIYOR

Mynet'te yer alan habere göre gelecek hafta ilk kez toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, öncesinde önemli bir gelişme daha yaşandı. İşçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve işveren tarafını temsil eden TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün genel kurul toplantısı için gittikleri Cenevre’den dün döndü. Asgari ücret zammı ile ilgili gayri resmi temasın, iki sendikanın yeni Çalışma Bakanı Işıkhan’a yapacakları “hayırlı olsun” ziyaretinde gerçekleşeceği ifade edildi. Asgari ücret 2023 ara zam rakamını belirleme sürecinin ise 15 Temmuz'a kadar tamamlanması planlanıyor.

TÜRK-İŞ VE TİSK'İN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

İşçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ de masaya en son aya ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırması ile oturması bekleniyor. Ocak 2023 asgari ücret zammı döneminde kırmızı çizgi olarak ifade edilen açlık-yoksulluk sınırı Temmuz zammı için de önemli bir kriter olacak. Mayıs ayı için yoksulluk sınırı 10.362 TL olmuştu. Ancak işçi kesiminin çoğunluğu asgari ücret belirlemede asıl kıstasın bekar bir çalışanın aylık “yaşama maliyeti” olması gerektiğini savunuyor. Son araştırmada Türk-İş bu rakamı 13.440 TL olarak hesaplamıştı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret için bu zamana kadar birçok rakam gündeme geldi. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 500 dolar bandına dikkat çekti. Ara zammın belirlenmesinde temmuzun ilk haftasında açıklanacak haziran ayı verileri ile ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon belirleyici olacak. Enflasyona eklenecek refah payı ile birlikte zam oranı yüzde 30'u bulması bekleniyor. 

Bugün 8.506 TL olan net asgari ücrete;

  • yüzde 30'luk bir artış olursa 11 bin 58 TL,
  • yüzde 35’lik bir artış olursa 11 bin 483 TL,
  • yüzde 40’lık bir artış olursa 11 bin 908 TL,
  • yüzde 45’lik bir artış olursa 12 bin 333 TL'ye yükselecek.

Kaynak: Mynet

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...