Avro bölgesinde enflasyon azalıyor: İşte en pahalı Avrupa ülkesi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Avro bölgesinde enflasyon azalıyor: İşte en pahalı Avrupa ülkesi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Avrupa İstatistik Ofisi, Avro Bölgesi'ne ilişkin beklenen enflasyon verilerini açıkladı. 10 ay üst üste faiz artışına giden Avrupa’da yıllık enflasyon eylülde yüzde 4,3'e geriledi. Bölgede en yüksek enflasyon olan ülke de belli oldu.

Avrupa'da enflasyon rakamalrı belli oldu. Faiz artışına 10 ay boyunca aralıksız devam eden Avro Bölgesi'nde yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 1 puana yakın geriledi.

AVRUPA'DA ENFLASYON GERİLEDİ

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avro Bölgesi'nin fiyat artışlarına ilişkin eylül ayı nihai verilerini açıkladı. Buna göre, Avro Bölgesi'nde ağustosta yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 4,3'e geriledi. Avro Bölgesi'nde TÜFE, eylülde bir önceki aya göre ise yüzde 0,3 arttı. Yıllık enflasyonda art arda 6 aydır düşüş görülmesi ise dikkati çekti.

EN PAHALI AVRUPA ÜLKESİ

AB uyumlu verilere göre, Avrupa'da en yüksek enflasyon, yüzde 9 ile Slovakya oldu. Ardından, Hırvatistan'da 7,4, Slovenya'da 7,1, Avusturya ve Fransa’da 5,7, İtalya'da 5,6 ve Almanya'da yüzde 4,3 olarak belirlendi.

ENFLASYON HALA YÜKSEK

Avro Bölgesi’nde enflasyon düşmesine rağmen hala Avrupa Merkez Bankası (ECB) hedefinin oldukça üzerinde olması dikkati çekiyor. ECB, birkaç ay içinde ana faiz oranlarını yüksek enflasyonla mücadele etmek için art arda 10 kez artırmak zorunda kalmıştı. ECB yüzde 2 enflasyon hedeflerken, banka yönetimi veri durumu gerektiriyorsa daha fazla faiz artırımına karar vereceğini defalarca vurguladı.

Geçen yıl Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle enflasyon zaman zaman çift haneli rakamlara ulaşmıştı. Bazı analistler, bölgede enflasyonun önemli ölçüde zayıflamasının ECB’nin faiz oranlarını sabit tutmaya ikna ederek uzun bir faiz artırım döngüsünü sona erdirebileceğini belirtti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...