Babacan Yapı, iki yılda 10 projeye 20 milyar yatıracak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Babacan Yapı, iki yılda 10 projeye 20 milyar yatıracak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Konutta fiyat köpüğünün eridiğini, doğru fiyat vermeyenin kendini cezalandırdığını ifade eden Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan “Önümüzdeki iki yılda kendi arsalarımız üzerinde geliştireceğimiz 10 projeye toplamda 20 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Bugüne kadar 30 projede 4 binden fazla konut ve iş yeri üreten Babacan Yapı, iki yılda 10 projeye 20 milyar TL tutarında yatırım yapacak. Babacan Yapı’yı da bünyesinde bulunduran Babacan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, gayrimenkul sektörünün en önemli maliyetinin arsa olduğunu belirterek “Kendi arazilerimiz üzerinde geliştireceğimiz projelerle birlikte önümüzdeki iki yılı ‘yatırım dönemi’ ilan ettik. Bu dönemde 10 projeye toplamda 20 milyar TL’lik bir yatırım hedefliyoruz. Bazılarının proje çalışmaları ve ruhsatlandırma işlemi tamamlandı; bir kısmının devam ediyor” dedi. Bu 10 projeden 5’i için düğmeye bastıklarını söyleyen Babacan “Şirketimizin yeni başlayacağı projeler; Gaziosmanpaşa Küçükköy, Gayrettepe, Halkalı, Başakşehir ve Tuzla’da yer alıyor. Sonraki planlamada ise yine arsaları bize ait olan dördü İstanbul ve biri Gaziantep’te olmak üzere beş yeni proje eklenecek. Projelerimizde; konut, ticari alan, AVM ve oteller yer alacak” diye konuştu.

KÖPÜK ERİYOR, TABELALAR STABİL

Son dönemde inşaatta fiyatların biraz köpük yaptığını belirten Babacan “Son 18 ayda beton fiyatları 9 kat arttı. İşçilik ve diğer giderlerde de benzer artışlar var. Son  5-6 ayda fiyatlar stabil hâle geldi.  Haftalık, aylık değişen fiyatlar kendini toparladı” dedi. Fiyat köpüğü erirken, yeni problemin finansman olduğunu söyleyen Babacan “Aldığınız ürünün fiyatında dengesizlik yok ama finansman maliyetinde ilave bir şeyler gelmeye başladı. Bir çok proje ağırlaştı, bekliyor. Yıl ortalarını geçmemiz gerekiyor. Seçim atmosferinin verdiği rehavet var. İnşaat sektörünü seçimler çok ilgilendiriyor” dedi

DOĞRU FİYAT VERMEYEN  YANLIŞ YAPAR 

Konut alanın vadeli de alsa kazandığını anlatan Babacan, bu yıl fiyatlarda enflasyonun çok üzerinde artış beklemediğini söyledi. “Yavaş yavaş enflasyona göre bir oranlama olacaktır” diyen Babacan, özetle şöyle konuştu: Bugün 10 lira olan konut yarın 8 lira olmayacak ama insanlar bugün 5 dediğine, yarın 6, öbürgün 7 diyordu. Artık 5 dediğine yarın da 5 diyecek. Bir defa şunu diyecek: Ben geçen sene de buna 5 diyordum. Keşke 4’e verseydim. Doğru fiyat veremeyen zaten satamamakla kendini cezalandırmış oluyor. 

VATANDAŞLIK İÇİN 600 BİN $ İDDİASI 

İbrahim Babacan, taşınmaz değerleme raporunun alındığı Gayrimenkul Bilgi Merkezi (GABİM) sisteminde sıkıntı yaşandığını ve 2-2,5 aydan beri rapor alamadıkları için yabancılara tapu veremediklerini ifade etti. Sistemde yaşanan sorunun “Biz devlet olarak vatandaşlık için 400 bin dolar diyoruz. Acaba sen 50 bin dolarlık yeri 400 bin dolar gösterip de vatandaşlık mı veriyorsun?” diye devletin bir şekilde incelemeye aldığı bir husus olduğunu söyleyen Babacan, piyasada vatandaşlık bareminin 600 bin dolara çıkacağı tedirginliğinin de yaşandığını sözlerine ekledi. 

HALKA ARZ HAZIRLIĞI DEVAM EDİYOR

Babacan Yapı’nın hedeflerinin arasında bir GYO şirketine dönüşmek olduğunu söyleyen İbrahim Babacan “Hemen ardından da halka açılmayı planlıyoruz. Zaten ilk günden bu yana halka açık firma mantığı ve kurumsallığında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Halka arzla birlikte, bunu tescillemeyi hedefliyoruz” dedi.

YENİ EKONOMİK KONUT MODELİ

Babacan Yapı, özsermayesi ile konuta erişme problemini ortadan kaldıracak yeni bir konut modeli üzerinde çalışıyor. Konu hakkında açıklamada bulunan İbrahim Babacan, “Sahip olduğumuz arsalar hem gelecekteki projelerimiz için sağlam bir temel oluşturuyor hem de rekabet gücümüzü artırıyor. Halkımızın alım gücüne ve depreme güvenli yaşam alanı ihtiyacına yönelik; alternatif bir model üzerinde çalışıyoruz. Son aşamaya getirdik. Şirketimizin arazi varlıklarını, rekabet gücümüzü de kullanarak insanların ev sahibi olmasını sağlayacak bir sistem geliştiriyoruz. Bu çalışmayı da mart ayında duyuracağız” diye konuştu.

60 AYA KADAR VADE İMKANI

Babacan Yapı’nın inşasını sürdürdüğü Beylikdüzü’nde yaklaşık 850 üniteye sahip, konut ve AVM olarak tasarlanan projesi Babacan Central ile birlikte Babacan Gardenia Bahçelievler ve Gaziantep’teki projeleri yaklaşık 8 milyar TL yatırım değerine sahip. Şirket, bu 3 projede toplam 1.000 bağımsız ünite ve AVM için çalışma yapıyor. Babacan, şöyle konuştu: Babacan Central Projemiz 6 milyar TL’lik yatırım değerine sahip. Projemizde şirket bünyesinde 60 aya kadar vade yapıyoruz. Babacan Gardenia Bahçelievler’in yatırım değeri 1 milyar TL. Bu projemizde, lansman öncesi şirket bünyesinde 18 ay vadeyle satışlara başlandı. Üçüncü projemiz ise Gaziantep’te yer alan 750 milyon TL değerindeki kat karşılığı projemiz.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...