Bağ-Kur ve SSK emeklileri dikkat! Erken emeklilik düzenlemesi yolda: Çalışma hayatında 5 büyük reform geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Takvim
- Güncelleme:
Bağ-Kur ve SSK emeklileri dikkat! Erken emeklilik düzenlemesi yolda: Çalışma hayatında 5 büyük reform geliyor

Ekonomi Haberleri  / Takvim

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte 3.5 milyonu aşkın kişi erken emeklilik fırsatından yararlanmış oldu. Prim günü eksik olanlar ise erken emeklilik için yeni düzenlemeyi dört gözle beklemekte. Bağ-Kur'lular, ev kadınları, anneler, çalışanlar, işçiler, memurları ilgilendiren yeni düzenleme geliyor. Erken emeklilik için 5 büyük reform geliyor.

Çalışma hayatı ve emeklilik sistemi ile ilgili yeni düzenleme geliyor. Hükümet sosyal güvenlik sisteminde yeni reformlara imza atmaya hazırlanıyor. Orta Vadeli Program ve seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarından memurlara, işçilerden annelere, emeklilik bekleyenlerden Bağ-Kur'lulara kadar büyük bir kesimi ilgilendiren yenilikler ve düzenlemeler devreye alınacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim indirimi olmak üzere ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı, esnek ve uzaktan çalışma gibi uygulamaların ele alınacağını ifade etti. 

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN YENİ DÜZENLEME YOLDA 

Sabah Gazetesi’nden Faruk Erdem emeklilik ve çalışma hayatında devreye alınacak 5 büyük reformu detaylarını paylaştı. Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturacak bir sistem uygulanacak. Yeni sistemde Aile Koruma Paketi çerçevesinde çalışma imkanı bulamayan ya da emeklilik için yeterli primi olmayan kadınlara prim desteği verilecek. Yeni uygulamada kadınların primlerinin bir kısmını devlet ödeyecek. İşte merak edilen o 5 reform… 

1- EV KADINLARINA SOSYAL GÜVENCE VE ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI

PRİM ÖDEMELERİ NASIL OLACAK?

Ev kadınlarının ödeyecekleri isteğe bağlı prim ödemelerinin üçte birini devlet karşılayacak. 2024 yılı için ödenecek rakam ve hesaplama şöyle olacak:

Aylık ödeme (2024): 6.400,64 TL
Devlet desteği aylık: 2.133,55 TL
Yıllık devlet desteği: 25.602,56 TL

EV KADINLARINA EMEKLİLİK MÜJDESİ 

Primleri ödenen ev kadınları şartlar tamamlandığında emeklilik hakkına kavuşacak. Burada Bağ-Kur kapsamında 5400 gün yeterli olacak. Ancak daha önce çalışması ve primi bulunan kadınlar daha rahat emekli olacak. Kadınlar ve özellikle anneler için ayrıca yıpranma benzeri prim gün sayısı desteği ve yaş indirimi de söz konusu olacak.

Bağ-Kur ve SSK emeklileri dikkat! Erken emeklilik düzenlemesi yolda: Çalışma hayatında 5 büyük reform geliyor

Sosyal güvenceye kavuşturulacak ev kadınları ve anneler için yıpranma (Fiili Hizmet Zammı) benzeri bir uygulama hayata geçecek. Anneler ve ev kadınları ödedikleri prim sayısına göre her yıl ek prim günü kazanacak. Örneğin 4 yıl prim ödeyen bir anne 5 yıl prim ödemiş gibi olacak. Yapılan prim desteği süresi kadar kısım emeklilik yaş şartından da düşülecek. Böylece anneler daha az prim ödeyerek daha genç yaşta emekli olabilecek.

2- BAĞKURLUNUN PRİMLERİ DÜŞÜRÜLECEK

8 Eylül 1999 öncesinde Bağ-Kur emeklilik şartları kadınlar için 7200 gün erkekler için ise 9.000 gün olarak uygulanıyor. Sonraki dönemde ise hem kadınlar hem erkekler için 9 bin gün olarak uygulanmaya başlandı. Getirilecek düzenleme ile 9 bin gün olan prim ödeme gün sayısı 1.800 gün (5 yıl) azaltılarak 7.200'e düşürülecek. Böylece 20008 sonrası SSK'lılarda olan 7.200 gün şartıyla eşitlenecek.

Hangi Bağ-Kur'lular yararlanacak?

Düzenleme esnaf odalarına kayıtlı küçük esnaf için geçerli olacak. Yani ilk etapta basit usulde vergilendirilen kuaför, terzi, bakkal, berber gibi küçük esnaf ve sanatkarlar için emeklilikte prim şartı 7.200 gün olarak uygulanacak. Yasal düzenleme sırasında bu kapsamın genişletilmesi de gündemde. Bu gerçekleşirse tüm Bağ-Kur'lular yararlanacak.

Düzenlemenin uygulamaya geçirilmesiyle yaş şartını tamamlamış ancak henüz 9 bin gün primi dolduramamış 1 milyon kadar küçük esnaf 7.200 günü varsa hemen emekli olacak. Aynı şekilde EYT kapsamında olan küçük esnaf da yaşa bakılmadan 7.200 günü doldurmuşsa emeklilik hakkına kavuşacak. Burada esnaf için 5 yıl erken emekli olma hakkı gelecek. Böylece 5 yıl daha prim ödeme zorunda kalınmayacak.

3-  İKİNCİ EMEKLİLİK SİSTEMİ DEVREYE ALINACAK

İkinci emeklilik yeni sistemin devreye girmesiyle birlikte tüm çalışanlara uygulanacak. Yeni sistemde çalışanlar SGK ile birlikte ikinci bir emeklilik imkanına kavuşacak. Burada ikinci emeklilik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile devreye alınmış olacak. Çalışanlar için işverenlerin de sisteme prim ödemesi söz konusu olacak. Bunun yanında devlet katkısı da bulunacak. Böylece çalışanlar emekli olduklarında hayat standartlarını düşürmemiş olacaklar.

İkinci emeklilik maaşı ne zaman alınacak?

BES sisteminde emeklilik için 10 yıl ve 56 yaş yeterli oluyor. Özellikle 2000 ve sonrasında sigortalı olanlar böylece önce tamamlayıcı emeklilik sisteminden emekli maaşı almaya başlayacak. İsteyen maaş alacak, isteyen birikimlerini toplu olarak da kullanabilecek.

Kıdem tazminatı kalkacak mı?

Yeni tamamlayıcı emeklilik sisteminin (TES) kıdem tazminatı ile herhangi bir ilgisi olmayacak. Tamamen ikinci bir emekli maaşı alabilmek üzerine kurulmuş bir sistem olacak. Kıdem tazminatı yine yasaların öngördüğü şekilde uygulanmaya devam edecek.

4- UZAKTAN VE ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ

Uzaktan çalışmalarda özlük hakları korunacak mı?

Pandemi ile birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma sistemi şu an birçok şirket tarafından uygulanıyor. Yasalarımız bu tür çalışmaların iş yerindeki çalışmalardan farklı olmayacağını ve özlük hakları bakımından da farklı uygulama yapılamayacağını hükme bağlamış durumda. Uzaktan ve evden çalışma sistemi daha detaylı biçimde yasal düzenlemeye tabi tutulacak. Bu uygulama kamuda da belli alanlarda uygulanacak.

Esnek çalışma nasıl uygulanacak?

Esnek çalışma modellerinde de belli mesai saatleri düşünülmeden işin yürütülmesini sağlayacak şekilde çalışma süreleri ayarlanabilecek. Belli sektörlerde haftanın bazı günlerinde uzaktan bazı günlerinde iş yerinden çalışma imkanları, bazı dezavantajlı gruplar için esnek mesai saatleri uygulanabilecek.

Bağ-Kur ve SSK emeklileri dikkat! Erken emeklilik düzenlemesi yolda: Çalışma hayatında 5 büyük reform geliyor

Haftalık çalışma saatleri düşürülüyor mu?

Bu konu tüm dünyada tartışılıyor. Bazı ülkelerde haftalık çalışma süreleri 38 saatleri çalışma günleri 4 güne kadar düşürüldü. Türkiye'de haftalık çalışma saati 45 saat olarak uygulanıyor. Bunun değişmesi konusu tartışılsa da henüz bununla ilgili bir yasal düzenleme yok.

5- EK GÖSTERGE 3600 OLACAK

Ek gösterge memurlar için ne ifade ediyor?

Kamu çalışanlarının maaş ve ikramiyesini belirleyen parametrelerden birisi ek gösterge. Kıdem, unvan, pozisyon gibi durumlar ek göstergeyi belirliyor. Daha önce belli mesleklerde ek gösterge 3600 yapıldı tüm memurlara da ek gösterge artışı sağlandı. Böylece hem maaşlara ama özellikle de emeklilik ikramiyelerine önemli bir artış katkısı sağladı.

Kimler yeni uygulamadan yararlanacak?

Yeni uygulama önceki yasayı tamamlayan bir değişiklik olacak. kamuda çalışan ve 1. Dereceye ulaşan memurların ek göstergeleri otomatik olarak 3.600'e yükselecek. Böylece daha sonra bir ek gösterge değişikliği ihtiyacı da kalmayacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Takvim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...