Bakan Bilgin'den emekliye temmuz müjdesi: Ciddi refah payı alacaklar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Bilgin'den emekliye temmuz müjdesi: Ciddi refah payı alacaklar

Ekonomi Haberleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir canlı yayında Temmuz ayında asgari ücrete zam sinyali vererek, "Hükümet olarak refah artışının bütün topluma yayılması için çalışıyoruz. Asgari ücrette çalışanları ve emekçileri koruyacak bir yaklaşım içindeyiz." dedi. Emekliye de temmuzu işaret ederek bir müjde veren Bilgin, "Temmuzda enflasyon farkı ve ciddi refah payı alacaklar" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin A Haber'de emekliye refah payı, asgari ücrete ara zam gibi konularda merak edilenleri cevaplıyor...

Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkan önemli başlıklar şöyle:

Hükümet olarak refah artışının bütün topluma yayılması için çalışıyoruz. Asgari ücrette çalışanları ve emekçileri koruyacak bir yaklaşım içindeyiz.

ENFLASYON DAHA DA DÜŞECEK

Enflasyonun düştüğünü rakamlardan anlıyoruz. Enflasyon yüzde 80'in üzerinde çıktığı zaman üretici fiyatlarındaki artış yüzde 150'nin üzerindeydi. Şimdi aradaki makas hızlı bir şekilde düşüyor. Enflasyon düşüyor ama piyasadaki fiyatlar halen yüksek. Biz sosyal devlet sorumluluğumuzda ücretleri koruyacak politikalar izleyeceğiz. Temmuzda yeniden bunu değerlendirerek emekçileri koruyacak bir asgari ücreti belirleyeceğiz. Biz asgari ücreti artırdığımız zaman, asgari ücretin üzerindeki ücretleri de artırmış oluyoruz.

Son asgari ücret düzenlemesi beklenen üzerinde bir artış gerçekleşti. Dolar bazında baktığımızda da 460 dolardı açıkladığımızda. Cumhuriyet tarihinin en yüksek dolar bazında asgari ücret düzenlemesi bu.

Çalışanlarımızı, kamu çalışanları koruyan uygulamalar yaptık. Korumaya da devam edeceğiz.

Asgari ücreti Temmuz öncesi veriler ışığında açıklayacağız. Emekçileri ezmedik ve ezdirmeyeceğiz.

EMEKLİ MAAŞLARINA REFAH PAYI ARTIŞI

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon emekli var. 7 bin 500 lira altında maaş alanların sayısı 9 buçuk milyon civarında. Yapılan son düzenleme ile en düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya getirerek bu 9 milyon 500 bin insanımızın bir nebze de olsa nefes almalarını sağlayan bir düzenleme yaptık. Bunun dışında kalan 5 milyonun üzerinde insanın emeklilikleriyle ilgili bir düzenleme yaptık. Onlarda biraz rahatsızlık oluştu.

DOLARDAKİ DALGALANMA DURDU

Dolardaki dalgalanma uzun bir süredir durdu. Hep yatay çizgide devam ediyor. Dolar üzerinden Türkiye'ye yapılmaya kalkılan operasyon durdurulmuş oldu. Meselenin bir de operasyonel boyutu var. Çeşitli finans kuruluşlarının yurt dışından Türkiye'ye yönelik dolar üzerinden yürüttükleri bir operasyon var. Bu engellenmiş oldu.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA TEPKİ

Buna rağmen fiyat artışlarının bir yerde durması lazım. Davranış bozuklukları söz konusu, meselenin bir de ahlaki boyutu var. Ne yapıyor adam, açgözlülük yapıp kârını olabildiğince artırmak istiyor. Özellikle talebi esnek olmayan ürünlerde bir fırsatçılık yapılıyor. Özellikle gıdada. Bunlarda aşırı bir fiyat artışı var. Ben bunların devletlin piyasaları düzenleyici müdahalesiyle, kural koyarak belli ölçüde kontrol altına alınabileceğini düşünüyorum. Ama her toplumda ekonominin kendi kuralları vardır ama toplumun da özellikle tüccarların uyması gerek ahlaki kurallar vardır. Ahlak ortadan kalkarsa her türlü ahlaksızlık olur. Piyasa bir yağma düzeni değildir. Bu ahlaksızlığı sürdürenler kısa dönemde konjonktürün dalgalanmasından istifade ederler ama uzun dönemde bunu devam ettiremezler.

4 MAYIS SEÇİMİ VE ÖNEMİ

Türkler emperyalizmi iki defa yenmiştir. Türkler batılılar açısından tehlikeli bir halk. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye, IMF'in ve NATO karargâhının ülkemizde operasyon yapmasına itiraz ediyor. Bu batılılar için kabul edilebilecek bir durum değildir.

Bu seçim Türkiye'nin bağımsızlık yolundaki en büyük adımı.

KILIÇDAROĞLU'NUN '300 MİLYAR DOLARLIK TEMİZ PARA' İDDİASI

Yasal olarak Türkiye'ye para getirmenin yolları, mekanizmaları belli. Gidip uçağa para doldurup getiremiyorsunuz. Çuvalla getiremiyorsunuz. Buradaki esas soru şu AK Parti'ye eleştirileri 'Türkiye'yi 440 milyar dolar borçlandırdınız' idi. Türkiye ne yaptı bunların karşısında Türkiye altyapısını yeniledi, hızlı trenler yaptı, üretim tesisleri kurdu, sanayi ürünleri ihraç eden bir ülke haline geldi. Cumhuriyet tarihinde kamu borçlarının en düşük olduğu bir dönemde yaşıyoruz.

EKONOMİ DIŞI BİR AÇIKLAMA, POLİTİK BİR SÖYLEM

Buna itirazlarda bulunan bir siyaset anlayışı yarın size 300 milyar dolar getireceğimi nasıl diyebiliyor. Bu sıcak para mı? Alternatif maliyeti ne kadardır? Böyle bir şey mümkün mü? Ekonomik dışı bir açıklama bu, politik bir söylem. Türkiye bugün kendi kaynakları ile ekonomide büyümesini sürdüren bir kaç ülkeden biridir. Büyüme bizim enflasyon karşısında en büyük avantajımızdır. Biz maliyet enflasyonu yaşıyoruz. Talep enflasyonuna dönüşmememsin en önemli nedeni de arzdan fazla üretimin yapılabilmesidir.

Dünya ile tefeci ilişkisi üzerinden ekonomi oluşturamayız. (Kılıçdaroğlu) bir söz almıştır.

Muhalefet Türkiye'nin meselelerine alternatif üretemiyor. CHP'nin oy oranı yüzde 25'i aşmıyor. CHP Türkiye'yi parçalamak isteyen bir parti (HDP) ile ilişki içinde. HDP katiller sürüsünü lanetleyemiyor.

SİNAN OĞAN'IN 30 BİN TL ASGARİ ÜCRET VAADİ

Bunu kimin dediğinin bir önemi yok. İktisat bilmediği kesin. İktisata giriş dersinden sıfır alır. Bizdeki enflasyon maliyet enflasyonudur. Bunun içinde de enerji maaliyetinin büyük etkisi vardır. Enflasyonu 30 bin, 100 bin yaparsak o zaman Türkiye'de talep enflasyonu olur, çift yönlü olur. Yani asgari ücreti rakamsal olarak artırırsak onun reel değerini, alım gücünü düşürmüş oluruz. Orada bir denge noktası var. Nasıl bir artış enflasyona yol açmaz? Üretim artışıyla ücretlerdeki artış arasında bir optimum noktanın, dengenin olması lazım. Onu kaybederseniz enflasyon aynı zamanda sarmal olarak talep enflasyonu olarak da büyür. Onun için biz o 30 bin TL söylemlerini ciddiye almıyoruz. Biz şuna bakıyoruz; reel olarak ücretlerin piyasa, pazar fiyatları karşısındaki durumunu önce korumamız sonra artırmamız gerekiyor. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...