Bakan Nebati'den dolar uyarısı: Vatandaşlar dikkatli olsun

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Nebati'den dolar uyarısı: Vatandaşlar dikkatli olsun

Ekonomi Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, seçimden sonra doların artacağı yönündeki söylentilere ilişkin konuştu. Nebati "20 Aralık öncesinde yaşanan bir rallinin olmayacağı konusunda vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum, sakın oyuna gelmesinler" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, A Para televizyon kanalında ekonomi gündemine ilişkin soruları cevapladı.

"ENFLASYON YÜZDE 45'İN ALTINA İNECEK"

Aralık ayında baz etkisiyle başlayan yıllık enflasyondaki düşüş ivmesinin bundan sonra alınan tedbirlerle kalıcı olarak aşağı yönlü hareket etmesini beklediklerini belirten Nebati, bu ivmenin her geçen ay gerçekleştiğini gördüklerini söyledi. Nebati, yarın açıklanacak nisan ayı enflasyon beklentilerinin sorulması üzerine, TÜİK ve Merkez Bankasının fiyatları takip ettiğini, Hazine ve Maliye Bakanlığının da kendi ekipleriyle sahada değerlendirmelerini sürdürdüğünü söyledi. Bakan Nebati "Öncü göstergeler enflasyonun yüzde 50'nin oldukça altında ineceğini, yarın açıklanacak enflasyonun büyük ihtimalle yüzde 45'lerin altında olabileceğini gösteriyor. Enflasyondaki düşüş beklentilerimize uygun şekilde gidiyor" ifadesini kullandı.

"GIDA FİYATLARI DÜŞECEK"

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki deprem felaketi sonrasındaki yıkıma dikkati çeken Nureddin Nebati "Böylesi bir ortamda ve aynı zamanda EYT düzenlemesinin yapılması ve asgari ücrette, memur ücretlerinde yüksek iyileştirme yapılmasına rağmen enflasyonun beklentilerimizin de altına geliyor olması aldığımız kararların ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki günlerde mevsim şartlarından oluşan gıda fiyatlarındaki gevşemenin haziran, temmuz, ağustos aylarında ciddi bir aşağı yönlü enflasyonu hızlandıracağı beklentilerimizi güçlendiriyor" diye konuştu.

"SOĞAN FİYATLARI NORMALE DÖNECEK"

Kuru soğanda yüksek fiyat artışının sorulması üzerine de bazı ürünlerde mevsimsel şartların çok etkili olabildiğini dile getiren Nebati, bu tarz ürünlerin önce pik yaptığını sonra normal seviyelerine düştüğünü anlattı. Muhalefetin kuru soğan fiyatı üzerinden bir seçim kampanyası yürütmesinin onların zayıflığını gösterdiğini ifade eden Nebati "Bu soğan kampanyası ellerinde patladı. Bir tarafta Togg'u TCG Anadolu'yu, Akkuyu Nükleer Santrali'ni, doğalgazı, Altay tankını, Kaan uçağını, Hürjet'i konuşurken siz bütün kampanyanızı soğan üzerine kurarsanız bunun bir karşılığının olmadığını toplum anlar" diye konuştu.

"ET FİYATLARINDA OYNAKLIK VAR"

Bakan Nebati, dana etindeki fiyat artışlarını da takip ettiklerini aktararak "Et üretimi yeterli, demek ki fiyatlarla ilgili bir oynaklık var, buna yönelik çalışmalarımızı yapıyoruz. Vatandaşlarımızın bu tür sanal operasyonlara karşı teyakkuz halinde olmalarını istirham ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımız çalışıyorlar. Bu konuda oynaklığın azaltılması yönünde bir dönüşüm sağlayacaktır. Yem fiyatları, lojistik ve enerji fiyatları geçen yılın altında bu kadar indirim yapılırken bunların karşılığının olmaması, asgari ücretteki artışa bağlı olarak fiyat artışına gidilmesinin iyi niyetle bağdaşır bir yanı yok. Bu konuda uzun vadeli planların da yapılması lazım. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımızla çok önemli ve uzun vadeli bir çalışma yapılıyor, bunun sürdürülebilir bir noktaya getirmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, Et ve Süt Kurumunun bu konuda regülasyon yaptığını ifade ederek, dar gelirli vatandaşların bu ürünlere ulaşabilmesi için uygun fiyatlı ürünler sunduğunu bildirdi.

"DOLARDA RALLİ OLMAYACAK"

Bakan Nebati, seçim sonrasında döviz kurlarına ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine de, önümüzdeki süreçte doların karşısında TL'nin erime göstermesini karşılayacak bir altyapı göstergelerinin söz konusu olmadığını vurguladı. Nebati, bazı yerlerde ikili fiyatların oluşabildiğini, seçim sonrasında vatandaşların ikili fiyat mekanizmasının bittiğini göreceklerini belirterek "20 Aralık öncesinde yaşanan bir rallinin olmayacağı konusunda vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum, sakın oyuna gelmesinler" ifadelerini kullandı.

(AA)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...