Bakan Vedat Işıkhan: Asgari ücrette herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşacağız

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Bakan Vedat Işıkhan: Asgari ücrette herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşacağız

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aralık ayında toplanacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum. Bununla beraber, birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükûmet olarak hayata geçireceğiz” dedi.

HABER MERKEZİ ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret için herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ettiğini, çalışanları enflasyona karşı koruma prensibini önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçesiyle ilgili sunum yapan Bakan Işıkhan “Geçtiğimiz dönemde Asgari Ücret Tespit Komisyonunda hem işçi hem de işveren kesiminin oy birliğiyle asgari ücreti net 11 bin 402 liraya yükselttik. Böylece 2002 yılında 184 lira olan bu rakamı, reel olarak yüzde 237 artırmış olduk. Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için yine komisyonumuz toplanacak. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum” dedi.

BİRİNCİ DERECEYE YÜKSELEN MEMURA ‘3600’ EK GÖSTERGE

Geçtiğimiz temmuz ayında yapılan zamlarla, en düşük devlet memuru aylığının 22 bin 17 liraya yükseltildiğini hatırlatan Işıkhan, “Memurumuzu, işçimizi ve emeklilerimizi hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadesini kullandı. 15 Ocak’ta yürürlüğe giren ‘3600 Ek Gösterge Düzenlemesi’ ile çalışan ve emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden belirlenmesini sağladıklarını anlatan Işıkhan “Bununla beraber, birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükûmet olarak hayata geçireceğiz” açıklaması yaptı.

Öte yandan Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Desteği’ni 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla sigortalı başına aylık 500 liraya yükselttiklerini, 7 ayda  1,7 milyon işyerine 19 milyar lira destek verdiklerini bildirdi.

5 MİLYON İLAVE İSTİHDAM

İş gücüne katılımda görülen artış eğilimini devam ettiğini belirten Bakan Işıkhan “Bu kapsamda, 2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam sağlanarak işsizlik oranımızın yüzde 7,5’e gerilemesini hedeflemekteyiz. Önümüzdeki üç yıllık süreçte istihdamı yıllık ortalama 900 bin kişi artırarak 2025 yılında tek haneli seviyeleri göreceğiz. Ayrıca başta gençler olmak üzere her ailede en az bir çalışan olmasını sağlayacak Hane Bazlı İstihdam Destek Sistemi’ni hayata geçireceğiz” diye konuştu.

166,2 MİLYAR LİRA İKRAMİYE

Emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda verilen ikramiyeleri 2 bin liraya yükselttiklerini dile getiren Işıkhan, 2018 yılından bu yana ödenen bayram ikramiyesi tutarının 166,2 milyar liraya ulaştığını söyledi. İşsizlik Ödeneği ile ilgili de bilgi veren Işıkhan “İşsizlik Ödeneği kapsamında, uygulamanın başladığı 2002 yılından 2023 yılı Ağustos ayı sonuna kadar 10 milyon 178 bin vatandaşımıza 62,4 milyar lira ödeme yaptık” açıklamasını yaptı.

DEPREMZEDEYE 1 MİLYAR TL

Bakan Vedat Işıkhan, Kısa Çalışma Ödeneği dâhilinde deprem bölgesinde yer alan yaklaşık 110 bin vatandaşımıza toplamda 1 milyar lira ödeme yapıldığını söyledi. Işıkhan “Deprem bölgesinde, Toplum Yararına Programlar (TYP) uygulanmaya başladı. Bu doğrultuda; toplamda 57 bin 57 kişilik program ile 6 milyar 912 milyon lira ödenek tahsis edildi” bilgisini paylaştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...