Bankacılık sektörü için kritik tarih 22 Haziran! Kredi kartı ve kredilere yeni düzenleme yolda

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bankacılık sektörü için kritik tarih 22 Haziran! Kredi kartı ve kredilere yeni düzenleme yolda

Ekonomi Haberleri

Piyasalar, tüm dikkatini 22 Haziran perşembe günü açıklanacak politika faizi kararına çevirdi. Artışa kesin gözüyle bakılırken bankacılık sektörü kaynaklarından dikkat çeken açıklama geldi. Kaynaklar, kredi kartı ve kredilerde yeni düzenleme yapılacağını aktardı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Müthiş Türk Kızı olarak anılan Hafize Gaye Erkan'ın önderliğinde 22 Haziran Perşembe günü ilk kez toplanıyor. Kritik toplantıda kaç baz puan artış yapılacağı merak edilirken, bankacılık sektörü kaynaklarından kritik açıklama geldi. 

KREDİ KARTI ÖDEMELERİNE DÜZENLEME

Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, Bankacılık sektörü kaynakları 22 Haziran'dan sonra kredi kartı ve kredilerde yüzde 40 limitinin gevşetileceğini açıkladı. 

Bankacılık sektörü kaynağının verdiği bilgiye göre, politika faizi artışı sonrasında daha az sorun yaşanması için yeni uygulamalar devreye alınabilir. Bu kapsamda kredi kartı ödemelerindeki yüzde 40 limitinin gevşetilmesi gündemde. Tüm bunlara karşılık bankaların bir kez kredi vermeye başladıktan sonra sistemin yeniden kendi dengesini bulacağı vurgulandı.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ YÜZDE 45,2’YE YÜKSELEBİLİR

Referans faizi oranıyla ihtiyaç ve ticari kredi faizlerinde limitler de belirleniyor. İhtiyaç kredi faizinde 1.8 katı aşıldığında yüzde 20, 2 katı aşıldığında ise yüzde 150 oranında menkul kıymet tesis zorunluluğu var. Bu oranlar şu anda yüzde 18,7 ve yüzde 20,2 seviyesinde bulunuyor.

Politika faizi yüzde 20’ye çıkarıldığında sırasıyla yüzde 32,6 ile yüzde 36,2 seviyesine yükselme ihtimali var. Eğer politika faizi yüzde 25’e gelirse ihtiyaç kredisi faizi için limitler de yüzde 40,7 ile yüzde 45,2’ye çıkmış olacak.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile geçen hafta bir araya gelen bankacılar 22 Haziran'dan sonra yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile bir araya gelecek.

Kaynak: Ekonomim

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...