Bir defa eken 6 kez hasat ekiyor! Dönüm başına 5 ton ürün veriyor… Kazancı da bol
Bafra’da kapya biberin hasadına start verildi, çalışmaların aralık ayına dek süreceği belirtiliyor. Öte yandan kapya biberde sezon verimli ve kalite yüksek. Dekar başına 6 sefer ürün hasat edilirken, dönümünden 5 ton ürün alınıyor.
Kızılırmak Nehri’nin beslediği verimli Bafra Ovası’na bu yıl 31 bin dekar alana kapya biber ekimi yapıldı. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Bafra Ovası yazlık ve kışlık ürünleriyle 350 bin dekar alana ekim yapılan bir ovaya sahibiz. Mayıs ayında ekimi yapılan kapya biberinin eylül ayında hasadı başlıyor, aralık ayına kadar uzayabiliyor" diye konuştu.
Bafra Ovası'na 50 bin dekar alana biber ekimi olduğunu belirten Osman Tosuner, bunun 31 bin dekarının kapya bibere ait olduğunu belirtti.
DEKAR BAŞINA 6 SEFER HASAT YAPILIYOR
Tosuner, "Ova zengin kara topraklar üzerine kurulu olduğu için Bafra'da kapya biber en büyük getirisi olan bir ürün. Randımanı ve kalitesi çok yüksek. Dekar başına 5 ile 6 sefer kapya biber hasat edilebiliyor" ifadelerini kullandı.
YÜZDE 65 VERİM ALINIYOR
Kapya biberden yüzde 65 salça verimi alındığını söyleyen Tosuner, diğer kullanımlarda da lezzetli bir ürün olduğunu vurguladı.
ZİYAN OLMA DURUMU YOK
Tosuner, bu yıl kapya biberden dönüm başına 5 ton verim beklediklerine işaret ederek şunları kaydetti:
"Kapya, iç piyasaya da gönderildiği gibi komşu ülkelere ihracat olarak gönderiliyor. Bugün burada toplanan biber ihracata gönderiliyor. Toplanan biberler üçe ayrılıyor, ilk biberler ihracata, ikinci toplananlar iç piyasaya ve üçüncü toplananlar salçalıkta kullanılıyor, biberin ziyan olma durumu yok."
AVRUPA ÜLKELERİNE GÖNDERİLİYOR
Yeşilyazı Mahallesi'nde tüccar Engin Albayrak ise "Kapya mayıs ayında dikilir, aralık ayına kadar hasat edilir. İşçilerimizle çalışıyoruz, 570 dekar elimde biberim var. Bunun yanında 500 dönüm de müstahsilim var. Bu biberin tüccarlığını yapıyorum. Avrupa ülkelerine, Almanya, Avusturya, Rusya, Ukrayna, Romanya, Polonya ve birkaç daha ülkeye gönderiyoruz" dedi.
KİLOSU 20 İLE 22 LİRA CİVARINDA SATILIYOR
İhracatta ürünü analiz ettirmenin önemli olduğunu vurgulayan Albayrak, şunları dile getirdi:
"Samsun'da makineleri arızalıymış ya da memur yokmuş diye ürüne analizi yaptıramıyoruz. Antalya'da yaptırıyoruz. Bu durum bizim üç günümüze mal oluyor. Sevkiyatlarımızda sıkıntı oluyor. Yetkililerimizden rica ediyorum, bir an önce bu sorunu gidersinler, Kasalı mal 20 ile 22 lira civarında satılıyor, çuvallı mal ise 15 ile 16 lira arasında gidiyor. Sorunumuzu yetkililer çözerse çok sevinir ve çok teşekkür ederiz."
Sebze komisyoncusu Yaşar Kitap da bu yılki mahsullerin genelde iyi olduğunu söyledi.